Jørn Utzon
Horisont

Udstillingsperiode

7. november 2018 - 10. marts 2019

Billetpriser

Voksne: 50 kr
Børn under 18: Gratis

Udviklet i samarbejde med

Utzon Center

Anmeldelser

★★★★★
Berlingske
★★★★★
Børsen
♥♥♥♥
Politiken

I 2018 ville Jørn Utzon være fyldt 100 år. Vi fejrer den danske stjernearkitekt med soloudstillingen ”Horisont”, der viser Utzons mange rejser og den nysgerrighed for fremmede kulturer, der prægede hans vidunderlige ikoniske arkitektur.

Gå ikke glip af denne retrospektive soloudstilling med en de største danske arkitekter nogensinde: Jørn Utzon. I udstillingen kommer du med på Utzons utallige rejser fra de arabiske lande over Nordafrika, Mellemamerika, Asien og til hans andet hjem på Mallorca.

Utzon var optaget af lokale kulturer, hvorend hans mange inspirationsture gik hen. Og i hans bygningsværker sætter inspirationskilderne sine tydelig spor på både form og funktion.

Alle fotos:
© Utzon Archives / Utzon Center
og Jozef Vissel

Utzon tog også inspirationen fra sine rejser med videre til projekter i andre lande – eksempelvis når han lader operahuset i Sydney være inspireret af blandt andet gamle kinesiske templer.

Netop operahuset er nok det byggeri, de fleste forbinder med Jørn Utzon. I udstillingen får du et særligt tæt og enestående perspektiv på, hvorfor operaen på mange måder er et mesterværk, som de fleste arkitekter drømmer om at stå bag – og som i dag er vartegn for et helt kontinent.

Utzon var meget inspireret af templer og den måde tagene så ud – nærmest frit svævende over de hævede platforme. Og netop illusionen af det svævende tag prøvede han at genskabe til Sydney Operahus.
Operahuset er placeret på en fremskudt pynt, kaldet Bennelong Point, i Sydneybugten. Her ligger bygningen, der med sine 60 meter høje hvide, skaller er blevet Sydneys vartegn og største turistattraktion.
Parlamentet i Kuwait er et godt eksempel på, hvordan den lokale kultur præger Utzons formgivning. Kernen i bygningen er som en islamisk basar, og facaderne er inspireret af beduintelte.

Bagsværd Kirke

Udefra ligner Bagsværd Kirke ikke det, vi normalt forstår ved en traditionel kirke. Men træder man indenfor, mødes man af et kirkerum badet i dagslys og med en fin kombination af bløde, afrundede former og skarpe kanter. Det hvide betonloft bølger hen over rummet og minder om drivende skyer.