DAC Arkitektur Akademi: Natur, arkitektur og by

Arkitekturakademi

Dato

16. august – 4. oktober 2021

Tidspunkt

16.00 – 18.00
Standard
Vælg billet

FOF København og Dansk Arkitektur Center (DAC) inviterer igen indenfor i DAC Arkitektur Akademi – en foredragsrække for dig, der gerne vil fordybe dig i arkitektur, planlægning og design.

I foråret 2021 tager DAC Arkitektur Akademi udgangspunkt i DACs udstilling BAG FACADEN, der ser på potentialer og udfordringer i arkitekturen. Vi griber fat om én af tematikkerne i udstillingen, når vi sætter spot på naturen i Arkitektur Akademiet.

Naturen er tilbage. Den har aldrig været forsvundet, men vi er blevet meget mere opmærksomme på, hvor vigtig den er. For os som mennesker, for vores livskvalitet, for klimaet, for vores børn og for måden vi bygger og planlægger byer på.

Vi sætter scenen for forskellige indgange til natur, arkitektur og by. Vi skal omkring den vilde natur, naturen i billedkunsten, naturen som klimasikring af vores byer, naturen som ressource, naturen i vores hverdag, naturen i byggeriet og naturen som social dynamo.
Tag med og bliv klog på naturen i arkitekturen.

Bag facaden

16. august

Introduktion til akademiets program og omvisning i udstillingen Bag facaden. Udstillingen består af fem sektioner, der hver især omhandler de kræfter og redskaber der ligger bag, når arkitekter, designere og byplanlæggere formgiver verden omkring os.
Ved Tanya Lindkvist, programchef i DAC

Naturen i billedkunsten

23. august

Landskabet, naturen og vores omgivelser har ændret sig dramatisk over de seneste 200 år. Det kan ses i det danske landskabsmaleri. Gry Hedin tager os med tilbage i kunsthistorien, hvor landskab og geologi har spillet en stor rolle, og hvor vores foranderlige syn på landskab kan aflæses.
Ved Gry Hedin, mag.art., ph.d. og museumsinspektør ved Arken

Hvorfor naturen i byen er vigtig

30. august

Ikke mindst siden udbruddet af Corona epidemien lukkede os inde, har naturen i byen vist sit værd. Byens grønne rum og bynatur bliver flittigt brugt og nydt af alle os med en hverdag i byen. Det handler om livskvalitet, trivsel, velvære, æstetik og om byens identitet. Og fremover vil det især også handle om klima og andre perspektiver på bæredygtighed. Landskabelige rum har ikke altid være prioriteret, men i dag ved planlæggere, at by er langt mere end bygninger
v./ Susanne Renée Grunkin, Landskabsarkitekt, Arkitema, Green Cities

Fra måltidskasser til grøn storbyoase

6. september

I mere end tyve år, har de karakteristiske kasser fra virksomheden Aarstiderne præget mange hjem i byen. Altid med fokus på at genskabe den tætte forbindelse mellem dyrkning af jorden og glæden ved det gode økologiske måltid i en travl hverdag. Nu føjes en side til historien. Midt i København, er Aarstiderne nu ved at skabe et grønt fællesskab bygget på natur, økologi, glæden ved mad, kvalitet, det nære og enkle i DSBs gamle værkstedslader. Stedet hedder Banegaarden. Søren Ejlersen tager os med tilbage da det hele begyndte i 1999, og frem til i dag, hvor Banegaarden bliver Københavns nye grønne fyrtårn.
Ved Søren Ejlersen, Kok og medstifter af Aarstiderne A/S

Grøn livsstil og grønne fællesskaber

13. september

Livet i byen er også at forholde sig til biodiversitet, at forstå planters oprindelse, og fascinationen over at se naturen gro. Det nære, grønne liv giver livskvalitet og styrker sociale fællesskaber. Det så Mads Boserup Lauritsen allerede for 10 år siden, da han etablererede sin første plantekasse i en baggård på Nørrebro. I dag finder vi TagTomat overalt i København. Vi får historien – og tricks & tips til naturen.
Ved Mads Boserup Lauritsen, grundlægger af TagTomat, bybonde og arkitekt

Klimaet kalder

20. september

Siden 2011, hvor et gigantisk skybrud fyldte mange af byens kældre med vand, er der blevet arbejdet målrettet mod at klimasikre København. Ikke ved at udvide det eksisterende kloaknet, men ved at omdirigere regnvandet og i stedet indrette grønne byrum, der kan optage vandet. Enghave Parken er et eksempel på klimasikring af en 100 år gammel park med stor respekt for parkens identitet og historie. Vi får historien om Tegnestuen Tredje Naturs arbejde med klimasikring.
Ved Flemming Rafn, arkitekt, medstifter og partner, Tredje Natur

Naturen i byggeriet – grønne facader og bydel af træ

27. september

Når byen skal bygges grøn, kræver det et kig på alle processerne i byggeriet og selvfølgelig også på materialerne. Byggeriet står for omkring 35% af al affald og 20% af Danmarks samlede CO2 udledning, så der skal tænkes og handles ambitiøst, når der skal bygges grønt. Man kan bygge fra bunden, men man kan også renovere grønt. Bæredygtighedschef hos Henning Larsen Architects viser os tegnestuens mange arbejder med grøn by, herunder masterplanen for Københavns første bydel bygget i træ og grønne facader på Østerbro.
Ved Signe Kongebro, arkitekt, partner og professor, Henning Larsen Architects

Naturen i byplanerne – grønne mål, drømme og resultater i København

4. oktober

I sammenligning med andre hovedstæder i verden, har Københavns Kommune sat sig ambitiøse, grønne mål. Stadsarkitekt Camilla Van Deurs giver os det store overblik og en status på, hvor langt vi er fra at kunne kalde os verdens første CO2-neutrale hovedstad.
Vi skal høre om kommuneplan, træpolitik, naturskoler, grøn byplanlægning og infrastruktur.
Ved Camilla Van Deurs, stadsarkitekt, Københavns Kommune

Foto: Astrid Maria Busse Rasmussen