DAC på Kulturmødet: Hvem slog arkitekten ihjel?

Debat

Dato

23. august 2024

Tidspunkt

12.00 – 13.00
Hvad ville der egentlig ske, hvis der ikke fandtes arkitekter? Det scenarie er måske slet ikke så usandsynligt, for arkitekternes arbejde er udfordret på mange fronter. Til dette arrangement på Kulturmødet Mors tager vi en tur til en fremtidsverden, hvor arkitekten ikke længere eksisterer som faglighed og forretning. Kom med til en efterforskning af, hvordan det kunne komme så langt.

Det er blevet en nationalsport at kritisere arkitektur – og selvfølgelig også arkitekterne. Afstemningerne om den værste nye arkitektur trækker overskrifter, mens mange begræder, at der ikke bliver bygget så smukt, som dengang for mange år siden.

Men hvad ville der egentlig ske, hvis der ikke fandtes arkitekter? Det scenarie er måske slet ikke så usandsynligt. Mange af arkitektens opgaver kan nemlig snart løses af kunstig intelligens ligesom tegnestuerne opkøbes af ingeniører. Arkitekturen defineres i høj grad af, hvad der kan være på et regneark og med bæredygtighed som endnu en afgørende faktor, er rummet til at udfolde sig kunstnerisk blevet markant mindre. Og gør det egentlig noget, hvis vi alligevel foretrækker den type arkitektur, vi allerede kender og elsker?

Sammen med Anne Sophia Hermansen, der skribent ved Weekendavisen og hyppig arkitekturdebattør, Ane Cortzen, arkitektur og vært på DR-programmet “Er der en arkitekt til stede?”, og Lars Autrup, direktør i Arkitektforeningen, tager vi på en fiktiv tidsrejse til en fremtid uden arkitekter. De tre er vores vidner, når vi forsøger at afdække, hvem der slog arkitekten ihjel – var det mon Arkitekturoprøret, den kunstige intelligens eller typehusfirmaerne? Og hvad det mon betyder for fremtidens arkitektur.

Holger Dahl, som er forfatter og arkitekturredaktør på Berlingske og Anne Katrine Harders, ph.d. og programleder på DAC, er efterforskerne, og vi håber på, at finde ud af om verden i virkeligheden bliver meget bedre uden arkitekter? Eller om vi alligevel får brug for arkitekterne til at lave arkitektur?

Foto: Per Bille

×