Eget værelse – kvindelige kunstnerhjem

Foredrag

Dato

8. – 29. september 2022

Tidspunkt

16.15 – 18.00

For Virginia Woolf var det at have egne penge og sit eget værelse helt afgørende for, at hun kunne skrive litteratur. En række nordiske kunstnere tog skridtet endnu længere – de tegnede og byggede deres egne huse!

Hver torsdag fra d. 8. september – 29. september (4 gange)

I denne forelæsningsrække, som arrangeres i samarbejde med Folkeuniversitetet, skal vi blandt andet undersøge tre markante kvinders hjem og de kulturmiljøer, de førte med sig. Foredragsrækken finder sted i forbindelse med udstillingen Kvinder skaber rum. De tre markante kunstnerhjem vi skal beskæftige os med er: Forfatter Selma Lagerlöfs ombyggede barndomshjem Mårbacka i Värmland, feminist og pædagog Ellen Keys’ Villa Strand, samt kunstner Karin Larssons gård i Dalarna, hvor hun boede sammen med sin mand maleren Carl Larsson.

Alle tre kvinder skabte i deres samtid kunstnerhjem, som udfordrede datidens konventioner. I en sådan grad, at det påvirkede vores bygningskultur i Norden. Vi kigger nærmere på de miljøer, der blev skabt omkring disse hjem. Foredragsrækken undersøger også de sociale reformbevægelser, som kvinderne blev en del af: Boligbevægelsen, kropsbevægelsen, kvindebevægelsen og arbejderbevægelsen.

Forelæsningsrækken indledes med en omvisning i udstillingen ’Kvinder skaber rum’ ved programchef Tanya Lindkvist. De efterfølgende foredrag ledes af Ph.D. stipendiat Anne Pind. Anne er i gang med et forskningsprojekt om Kvindelige Kunstnerhjem på Arkitektskolen i København. Kom og vær med og få indsigt i den helt nye forskning.

Forelæsningsrækken foregår i Dansk Arkitektur Center og afvikles i samarbejde med Folkeuniversitet.

OBS! Første gang mødes vi til en omvisning i Kvinder skaber rum. Omvisningen varer ca. 1 time. Herefter kan du på egen hånd dykke dybere ned i udstillingen.

×