Er det repræsentative demokrati repræsentativt nok?

MorgenDAC

Dato

31. januar 2023

Tidspunkt

08.15 – 09.15

Pris

Voksen
Gratis

Vi vælger selv vores politikere. Men har vi egentlig nok at vælge i mellem? Både nationale og lokale politikere udgør en relativt homogen gruppe, men hvad betyder det for de beslutninger, der tages, og kan vi ændre på det?

Hvis du er politiker, er det ikke usandsynligt, at du har en lang videregående samfundsvidenskabelig uddannelse, en fortid i et ungdomsparti eller i det hele taget har begrænset erhvervserfaring. Diversiteten blandt landets politikere afspejler ikke befolkningens sammensætning. Heller ikke når det kommer til køn og etnicitet. 

Men kan vi faktisk se det på de beslutninger, der tages af politikerne? Kunne man forestille sig, at projekter som Lynetteholm ville være faldet anderledes ud, hvis politikerne var nogle andre? Ville vi diskutere klima på en anden måde, og ville det være nemmere for flere befolkningsgrupper at komme til orde? Ville splittelsen i Danmark bliver mindre?

Til denne MorgenDAC ser vi på, hvem der bliver politikere, både nationalt og lokalt. Hvad er det ved den politiske kultur, der frister nogle og afskrækker andre? Vi diskuterer også, hvad der skal til for at gøre dansk politik mere repræsentativ, og om det kan bremse den politikerlede, mange giver udtryk for. Til at snakke om det har vi inviteret medstifter af Det Politiske Akademi og viceformand i Folkemødets bestyrelse, Olav Hesseldahl, sammen med tidligere lektor og forfatter Silas Harrebye, som blandt andet står bag bøgerne ’Til forsvar for hykleriet’ og ’Sæt strøm til demokratiet’. 

Om MorgenDAC

MorgenDAC er for dig, der vil have et nuanceret indblik i byens udvikling og arkitektur. Her samler vi beslutningstagere, branche og borgere til samtaler om de emner, der fylder på dagsordenen og former fremtiden. Bliv opdateret til en klog morgenkaffe hver tirsdag inden arbejde. Det er gratis at være med.

Efter arrangementet har du mulighed for at se vores aktuelle udstillinger inden huset åbner eller besøge DAC Café.

Husk, at du kan lytte til podcasts fra vores tidligere MorgenDAC-events, som vi udgiver i podcasten Byen forfra. Søg på Byen forfra, der hvor du lytter til podcast, eller find podcasten her.

×
×