Når der skal tegnes nye arkitekturprojekter, bliver de første bud ofte til gennem intense konkurrencer, hvor tværfaglige hold knokler for at vinde med deres forslag. Danmarks første arkitektkonkurrence blev afholdt i 1855, hvor Københavns universitetsbibliotek skulle have nye rammer, og den blev vundet af arkitekten Johan Daniel Herholdt. Siden er arkitektkonkurrencen blevet en yndet udbudsform.
Men arkitektkonkurrencerne møder ofte kritik. Tegnestuer og ingeniørhuse skal ofte levere nærmest færdige koncepter under dårlige konkurrencevilkår, hvor der spenderes mange timer på at udvikle designforslag, som for manges vedkommende aldrig bliver til noget.
Hvilken betydning får det egentlig for arkitekturen i sidste ende? Og giver det stadig mening at afholde konkurrencerne?
Gæster
- Oanh Nguyen Henriksen, Partner og Director of Business Development & Communications ved Dorte Mandrup
- Lars Autrup, Direktør for Akademisk Arkitektforening
Denne MorgenDAC holdes i Københavns Universitetsbibliotek i Fiolstræde, der formidler forskning fra KU på en åben og levende måde gennem arrangementer, udstillinger og aktiviteter, der viser universitetets relevans for vores moderne fællesskaber, i dialog med aktuelle samfunds- og kulturstrømninger og indrammet af en arkitektur, der favner og udstråler universitetets rige viden og historie.
Om MorgenDAC
MorgenDAC er for dig, der vil have et nuanceret indblik i byens udvikling og arkitektur. Her samler vi beslutningstagere, branche og borgere til samtaler om de emner, der fylder på dagsordenen og former fremtiden. Bliv opdateret til en klog morgenkaffe hver tirsdag inden arbejde. Det er gratis at være med.
Husk, at du kan lytte til podcasts fra vores tidligere MorgenDAC-events, som vi udgiver i podcasten Byen forfra. Søg på Byen forfra, der hvor du lytter til podcast, eller find podcasten her.