Hvor skal vi bo og arbejde, når befolkningen skrumper?

MorgenDAC

Dato

30. april 2024

Tidspunkt

08.15 – 09.15

Pris

Voksen
Gratis
En opsigtsvækkende befolkningsfremskrivning viser, at der med den nuværende og faldende fødselsrate i Danmark om få generationer vil være færre end 2 millioner danskere. Hvad betyder det for de allerede udfordrede små bysamfund og for de store byer, hvor der stadig bygges på livet løs?

Det satte gang i debatten, da professor Rune Lindahl-Jacobsen præsenterede de seneste befolkningsfremskrivninger på baggrund af de faldende fødselsrater i Danmark. Hvis fødselsraten fortsætter med at falde, som den gør nu, vil der om tre generationer – i år 2113 – være bare 1,99 millioner borgere i Danmark. 

Det forandrer grundlæggende på, hvordan Danmark hænger sammen, og det rejser derfor en lang række spørgsmål. Ikke mindst i forlængelse af en by- og landdebat, der har bølget i mange år. For mens befolkningstallet har været stødt stigende i mange år, tyder alt nu på, at det vil kræve stor indvandring, hvis det skal fortsætte sådan. 

Til denne MorgenDAC ser vi på den demografiske udvikling i Danmark for at forstå, hvad det kommer til at betyde for, hvordan vi bor og arbejder. Hvad kommer der til at ske med de små bysamfund, der allerede nu er udfordret af affolkning, og vil vi i fremtiden mangle beboere til de mange nye boliger, der bygges i de større byer? Vil den faldende befolkning betyde mere centralisering og et lavere velfærdsniveau?

Med os har vi Rune Lindahl-Jacobsen, der er professor i epidemiologi og demografi på SDU. Han er ekspert i fertilitet og demografiske fremskrivninger. Sammen med ham deltager Udlændinge- og integrationsminister, Kaare Dybvad Bek, der har holdninger og viden om Danmarks fysiske og funktionelle udvikling som forhenværende Boligminister, forfatter til ‘Udkantsmyten’ og med en uddannelse som geograf. Sammen drøfter vi, hvordan vi skal håndtere fremtiden for Danmarks små og store byer, når befolkningen skrumper.

Om MorgenDAC

MorgenDAC er for dig, der vil have et nuanceret indblik i byens udvikling og arkitektur. Her samler vi beslutningstagere, branche og borgere til samtaler om de emner, der fylder på dagsordenen og former fremtiden. Bliv opdateret til en klog morgenkaffe hver tirsdag inden arbejde. Det er gratis at være med.

Efter arrangementet har du mulighed for at se vores aktuelle udstillinger inden huset åbner eller besøge DAC Café.

Husk, at du kan lytte til podcasts fra vores tidligere MorgenDAC-events, som vi udgiver i podcasten Byen forfra. Søg på Byen forfra, der hvor du lytter til podcast, eller find podcasten her.

×