En hidsig debat på sociale medier understreger gang på gang, at mange borgere føler sig kørt over eller holdt helt udenfor den byudvikling, som skaber, omdanner og definerer de steder, vi bor. Flere peger på, at byens udvikling ligefrem er uden for demokratisk kontrol.
Det har ført til protester, som udfordrer og helt lammer nogle af de store projekter. Derfor arbejder både kommuner, udviklere, rådgivere og forskere på at finde modeller for, hvordan borgerne kan inddrages mere og bedre, som alternativ til en kamp om byen.
Men er borgerinddragelse (altid) svaret? Vil dét at inddrage kunne forandre projekter eller i det mindste skabe forståelse for dem på måder, der forhindrer modstanden og oplevelse af mangel på demokratisk indflydelse?
Det diskuterer vi, når vi inviterer til MorgenDAC i Aarhus. Vi har inviteret Luise Pape Rydahl, forvaltningschef i Aarhus Kommune, og Søren Houen Schmidt, partner og bystrategisk rådgiver, Grandville.
Begge arbejder de med nye måder at inddrage borgere på, og vi spørger dem, hvad vi faktisk kan forvente af borgerinddragelsen i fremtiden. For får vi altid de bedste svar fra borgerne selv, og kan vi overhovedet blive enige om, hvad der er godt (for os), eller har vi brug for nye digitale værktøjer, som kan sige mere om vores behov, end vi selv kan?
Anne Katrine Harders fra Dansk Arkitektur Center er vært.
OBS! Denne MorgenDAC foregår på Arkitektskolen i Aarhus, Exners Plads 7.
Foto: Anders Hviid.
Om MorgenDAC
MorgenDAC er for dig, der vil have et nuanceret indblik i byens udvikling og arkitektur. Her samler vi beslutningstagere, branche og borgere til samtaler om de emner, der fylder på dagsordenen og former fremtiden. Bliv opdateret til en klog morgenkaffe hver tirsdag inden arbejde. Det er gratis at være med
Husk, at du kan lytte til podcasts fra vores tidligere MorgenDAC-events, som vi udgiver i podcasten Byen forfra. Søg på Byen forfra, der hvor du lytter til podcast, eller find podcasten her.