Øges afstanden mellem land og by, eller er det kun debatten, der vokser?

DAC Dialog

Dato

12. marts 2024

Tidspunkt

15.30 – 17.30

Pris

Voksen
Gratis
Når vi snakker om forskellene mellem land og by kredser det ofte om fysiske afstande mellem supermarkeder, uddannelsesinstitutioner og busstoppesteder. Men er det egentlig de rigtige afstande at undersøge? Eller skygger samtalen om de geografiske velfærdsforskelle for nogle af de samfundsudfordringer, vi burde tale mere om?

Debatten om land og by fokuserer ofte på, at der uden for de store byer er blevet længere til det meste. Længere til indkøb, skole, læge og rådhus. Men passer det egentlig, at afstandene er vokset i særlige dele af landet? Eller er det forestillingen om, at alt ligger længere væk, som er blevet stærkere? 

Med udgangspunkt i nye tal og forskning debatterer vi til dette arrangement hvilke afstande, der er de vigtigste at tale om og arbejde for at mindske. Sammen med forskere og samfundsaktører dykker vi ned i et af tidens store spørgsmål om centralisering og balancen mellem land og by. 

For hvorfor betyder det noget, om butikker eller offentlige institutioner ligger tæt på? Er det i virkeligheden de sociale, kulturelle og økonomiske afstande, som burde fylde i den politiske debat snarere end forskelle mellem land og by?

Det spørger vi om til dette arrangement, som består af både vidensoplæg og en fælles samtale om de kulturelle understrømme, der præger land-by-debatten.

Program

  • 15.30 Kaffe og kage
  • 16.00 Velkomst v. Stine Lea Jacobi, programchef i Realdania
  • 16.05 Simon Kjær Hansen introducerer program og interviewer Morten Dahlin minister for byer og landdistrikter, kirkeminister og minister for nordisk samarbejde 
  • 16.20 ’Hvordan ligger landet?' Status med statistiske briller v. Peter Vig Jensen fra Danmarks Statistik
  • 16.30 ’Hvor forskellige er vi også i nærområdet? Ikke bare mellem by og land' v. Anja Jørgensen, Institut for Sociologi og socialt arbejde ved Aalborg Universitet.
  • 16.40 ’Landets kulturelle ressourcer’ v. Anne Fastrup, Institut for kunst og kulturvidenskab, Københavns Universitet
  • 16.50 Panelsamtale: 'Hvilke samfundsudfordringer ligger bag land-by-debatten?’ med forfatter Lone Aburas, Mikael Smed, borgmester i Vordingborg Kommune og professor ved Arkitektskolen Aarhus Mogens A. Morgen
  • 17:20 Afrunding

Arrangementet er arrangeret af Danmarks Statistik, Dansk Arkitektur Center og Crown Princess Mary Center på Københavns Universitet. Læs mere om projektet bag arrangementet her: Relationen mellem land og by – Københavns Universitet.

Foto: Solveig Thimm-Winther

×