Ny udstilling: Kom med bag facaden på dansk arkitektur

Kontakt

Presseansvarlig
Johanne Troelsgaard Toft
jott@dac.dk
+45 6142 1927

Den 21. april åbner Dansk Arkitektur Centers nye, store udstilling Bag Facaden. Udstillingen går helt tæt på nogle af dansk arkitekturs aktuelle dagsordner. Der er masser på spil. For har vi (fortsat) råd til at bo i byen? Er der plads til piger i vores byrum? Hvordan sikrer vi en blomstrende biodiversitet? Er der plads til udsatte hjemløse? Er byerne rustet til at håndtere klimaforandringer?

Udstillingen giver besøgende et unikt indblik i, hvad der foregår bag kulisserne, når arkitekter og byplanlæggere skaber de byrum og bygninger, der danner rammene for vores liv. Der er fokus på de kræfter, der driver udviklingen frem, på de fejl arkitekter uundgåeligt begår undervejs og på, hvordan vi retter op på dem igen.

Bag Facaden inviterer gæsterne til at stoppe op, reflektere og diskutere nogle af de komplekse spørgsmål for bedre at forstå, hvad der egentlig er på spil bag facaden. Og så går den helt tæt på den enkelte, for hvad kan vi selv gøre for at påvirke vores fælles fremtid?

Bag Facaden kan opleves fra 21. april til 3. oktober 2021. Udstillingen er støttet af den filantropiske forening Realdania.

Kom med bag facaden – bogstaveligt talt

Udstillingen er bygget op som en dragende teaterscene med forskellige scenografier, kapitler og historier, der kan opleves uafhængigt af hinanden, men som skaber én samlet fortælling.

Gennem masser af cases, billeder, 1:1 installationer, arkitekturmodeller, film og interaktive elementer skildrer Bag Facaden, hvad det er dansk arkitektur kan, og hvad den betyder for dig og mig.

I udstillingen kan gæsterne bl.a. undersøge det, der står os nærmest – nemlig vores hjem. Hvad er der på spil? Har vi (stadig) råd til at bo i byerne? Hvad gør det ved os, når vores hjem står på en ghettoliste? Kan et nyt bibliotek- og kulturhus ændre identiteten i et kvarter? Kom helt tæt på tre af beboerne, og hør dem fortælle deres historie om, hvordan det er at bo i et byggeri, der er placeret på Danmarks ghettoliste.

De besøgende ledes gennem fem set-stykker, der hver især tager fat i en bestemt tematik. Her møder vi prisvindende danske tegnestuer og banebrydende arkitekter som Jørn Utzon, Dorthe Mandrup og Bjarke Ingels, der i hver deres tid har omdefineret de arkitektoniske spilleregler.

Kom indenfor

Som et land på den nordlige halvkugle, har vi i Danmark en stolt tradition for at tænke lys og lysindfald, når vi bygger boliger, skoler, offentlige bygninger, men også i forhold til, hvordan vi indretter os. Men er lys en menneskeret? Hvad betyder lys for vores velbefindende?

I udstillingen kommer vi med til Grønland og besøger det moderne fængsel, Ny anstalt Nuuk, hvor arkitekterne har arbejdet med lyset og naturomgivelserne i arkitekturen på en ny og anderledes menneskelig måde for fængselsdesign. Formålet er at skabe de bedste rammer for at rehabilitere de indsatte. Men kan de have det for godt?

Oplev også succeshistorien om et vaskeægte designikon, nemlig PH-lampen, der hænger i tusindvis af restauranter, offentlige bygninger, hoteller og private hjem rundt omkring i hele verden. Hvad er det som drev Poul Henningsen – og hvordan boede han egentlig selv?

Han fik nøglen til Sydney

Danmark er kendt for at have en høj grad af livability. Et begreb, som er efterspurgt i international sammenhænge, som vi flittigt bruger, når Danmark skal brandes og som hvert år får os nævnt på diverse ”must-visit-” lister i toneangivende medier. Men hvordan løser arkitekterne opgaven med at skabe menneskelige boliger i storbyen? Hvilke værdier ligger bag?

For de fleste danskere er den danske arkitekt og byplanlægger Jan Gehl et forholdsvis ukendt navn, men hans arbejde har høstet stor international anerkendelse og sat et kæmpe aftryk i den måde, man tænker byplanlægning på i dag – også i udlandet, hvor hans bog “Livet mellem husene” er oversat til 40 sprog.

I udstillingen kan vi helt eksklusivt besøge Jan Gehls private arbejdsværelse, høre ham selv fortælle på en film, gå på opdagelse i hans notesbøger og se hvad der ligger til grund for hans spændende studier, der fx har skaffet cykelstier i Moskva og bilfri-zone på Times Square i New York.

Se solen gå ned i Skagen

De besøgende kan også opleve en større installation af Solnedgangspladsen i Skagen, som er tegnet af Kristine Jensen. Her kan man smide skoene, lægge sig ned og se solen gå ned over Danmarks nordligste punkt, og minde sig selv om, at en af arkitekturens fornemmeste opgaver i sidste ende er at samle os.

Afslutningsvis indbyder den store trappe til at sætte sig, tage alle indtryk ind og fordøje dem, mens man kigger på teaterstykkets scenografi, der skaber et øjebliksbillede af vores fælles danske arkitekturfortælling.

Sjove oplevelser for børnefamilien

For de unge og familier med børn byder Bag Facaden også på masser af sjove oplevelser for at forstå den by man bor i. Gå på opdagelse gennem et af smuthullerne i væggene eller gyng højt til vejrs under taget på tegnestuen Cobes elladestation i træ.

Der er placeret små samtale-startere rundt omkring i udstillingen, som opfordrer, ikke kun børn og forældre, men os alle til at stoppe op og tale med hinanden om den arkitektur, der omgiver os.

I VR-installationen kan man, inspireret af Bjarke Ingels kreative univers, udfordre hele familien i at tegne de flotteste arkitektoniske mesterværker, præcist som arkitekterne selv og derigennem få en intuitiv forståelse af rumlighed og skala, som arkitekterne arbejder med. Og i DACs Educatorium kan hele familien selv bygge flot arkitektur.

Arkitektur set fra kunstens vinkel

Som et perspektiv på udstillingens overordnede tematik er den internationalt anerkendte billedkunstner John Kørner inviteret til at komme med sit bud på, hvordan arkitekturen påvirker os.

I litografiserien Understanding the impact of architecture (2014-2020) zoomer Kørner ind på arkitekturen og dens indflydelse og påvirkning. Han kommer ikke med færdige løsninger eller svar, men præsenterer problemerne og inviterer den enkelte til selv at reflektere. De 12 litografier er udstillet i Salen (obs: Salen kan i perioder være utilgængelig pga. private arrangementer).

Tag trygt i Dansk Arkitektur Center

DAC følger myndighedernes anbefalinger og vejledninger og har indført en række tiltag for at sikre et trygt besøg for alle.

DAC råder over meget plads. Vi holder øje med at vores gæster ikke samles for mange samme sted. I alle rum har vi opsat skilte, der tydeligt indikerer hvor mange personer, der må opholde sig i rummet ad gangen.

Mundbind eller visir skal bæres af både gæster og medarbejdere i hele huset. Vi opfordrer til at vaske hænder og bruge håndsprit jævnligt. Der er håndsprit til rådighed i hele DAC.

Vi anbefaler, at man køber billetter online inden besøget.

Billetpriser:
Pris: 95 kr.
Børn (0-17 år): Gratis.
Unge (18-25): 50 kr.
Studerende: 70 kr.
DAC Klubkort: 250 kr.
DAC Klubkort +1: 350 kr.

Oplev også udstillingen ”Byen på tegnebordet” på Københavns Museum og få 20 % rabat – det er blot 450 meter fra DAC!

Københavns Museum inviterer dig ind i maskinrummet hos dem, der over en 100 år lang periode tegnede meget af det København, vi kender i dag: Få historien om bl.a. Den Hvide Kødby og rensningsanlægget Lynetten, se de flotte arkitekturtegninger og fotos af det gamle København – og af byen lige nu.

Har du løst billet til Dansk Arkitektur Center, får du 20 % rabat på entreprisen til Københavns Museum – du skal blot vise din billet eller dit klubkort til Dansk Arkitektur Center i billetsalget på Københavns Museum. Tilbuddet gælder indtil ”Byen på tegnebordet” lukker den 14. november 2021.

Tak til alle der har bidraget

Udstillingen ’Bag Facaden’ er udviklet af Dansk Arkitektur Center.

Tak til Tinker Imagineers for samarbejde omkring konceptudvikling af udstillingen.

En særlig stor tak til Jan Gehl og Ingrid Gehl.

Udstillingen er støttet af den filantropiske forening Realdania.

Tak til alle samarbejdspartnere, der har bidraget til udstillingen

ADEPT, Almen modstand, Arkitema, Bernstorffsminde Møbelfabrik, BIG (Bjarke Ingels Group), Carlsberg, CEBRA Architecture, C.F. Møller, Cobe, Danmarks Kunstbibliotek – Tegningssamlingen, Dorte Mandrup, EFFEKT, Engelbrechts, ERIK arkitekter, Gehl Architect, Henning Larsen, JA-JA Architects, Jotun, Kaspar Astrup Schröder, Kristine Jensen, Kvadrat, Landsbyggefonden, Lendager Group, Louis Poulsen, Lundgaard & Tranberg Arkitekter, Luplau og Poulsen, Mangor & Nagel, Miljøministeriet, NORD Architects, ONV, Petersen Tegl, Praksis, Re-Plastic, RUM, Schmidt Hammer Lassen Architects, Studio Olafur Eliasson, Future of Storytelling, TREDJE NATUR, Utzon Center, Vandkunsten, Vilhelm Lauritzen Arkitekter.