Kontakt

Pressekontakt Dansk Arkitektur Center
Johanne Troelsgaard Toft
jott@dac.dk
+45 6142 1927

Ny kampagne med fire kortfilm sætter fokus på arkitekturens rolle i løsningen af nogle af tidens største udfordringer. Kampagnen er live fra den 25. februar 2025.

Kulturministeren har nedsat Ekspertgruppen for National Arkitekturpolitik, der har inviteret fire danske tegnestuer til at udfordre vores forestillinger om, hvordan vi skal bygge og bo i fremtiden. De fire tegnestuer er Atelier for Byers Rum, Hahn Lavsen, Os Arkitekter og DETBLÅ. Tegnestuerne har skabt visionære og tankevækkende billeder på et fremtidigt Danmark, hvor bæredygtighed og fællesskab står i centrum.  

De humoristiske og tankevækkende film er skabt af produktionsselskabet OLALA i samarbejde med Dansk Arkitektur Center og opfordrer danskerne til at tænke helt nyt, når det kommer til fremtidens livsrammer. 

Arkitektur som løsningen på fremtidens udfordringer 
Klima-, miljø- og biodiversitetskriser kræver, at vi gentænker den måde, vi bygger og bor på. Byggeri og anlæg står for en stor del af vores ressourceforbrug og CO2-udledning, og derfor spiller arkitekturen en afgørende rolle i at skabe en grønnere og mere bæredygtig fremtid. Men hvordan ser den fremtid egentlig ud? 

Kampagnens fire film giver et blik ind i et radikalt anderledes 2050: Vi bor tættere sammen, og et byggestop har lært os at værdsætte det eksisterende byggeri. Nye boligformer blomstrer, og naturen har fået en afgørende stemme. 

De fire film spænder fra at skabe fællesskaber på tværs af parcelhuskvarterets grænser til at indføre by-beskyttelseszoner, der prioriterer vild natur over forstadsbyggeri. Filmene opfordrer os til at dele mere, bruge færre ressourcer og tænke radikalt nyt om fremtidens livsrammer. 

En opfordring til handling 
Filmene er oplæg og invitation til en bredere debat om, hvordan vi skal bo og bygge fremover. Hvordan skaber vi bedre byer for flere? Hvordan gentænker vi parcelhuskvartererne? Og hvordan lever vi tættere på naturen? Kampagnen inviterer alle til at reflektere over nutidens udfordringer og fremtidens muligheder. 

Helle Søholt, adm. direktør i Gehl Architects og talsperson for Ekspertgruppen for National Arkitekturpolitik, siger: 
“De fire fremtidsbilleder er en vigtig inspiration for vores arbejde i ekspertgruppen. De udfordrer os til at tænke radikalt anderledes om vores bymiljøer og viser, hvordan fremtidens arkitektur kan være en katalysator for bæredygtig forandring. Denne nytænkning bidrager til at illustrere de tendenser der er indarbejdet i ekspertgruppens anbefalingerne til den nye nationale arkitekturpolitik. Vi håber, filmene kan bidrage til en åben, aktiv og inddragende dialog om anbefalingerne i kommuner i hele landet.”

Se filmene og tænk med 
Filmene giver et indblik i, hvordan Danmark kan se ud, hvis vi er villige til at tænke nyt og handle – og det er der brug for. Danskerne kan besøge kampagnens hjemmeside for her at opleve filmene og blive inspireret til at deltage i debatten om fremtidens boligformer. Se filmene på www.dac.dk/hvordan-skal-vi-bo-i-2050 fra den 25. februar 2025.

Om baggrunden for kampagnen 
Ekspertgruppen for National Arkitekturpolitik er blevet nedsat af Kulturminister Jakob Engel-Schmidt til at udarbejde en hvidbog, der kan fungere som afsæt til en ny national arkitekturpolitik. Som led i udarbejdelsen af hvidbogen har ekspertgruppen udvalgt fire tegnestuer til at deltage i demonstrationsprojektet med titlen Attraktive Livsrammer for Fremtiden.

Demonstrationsprojektet viser, hvordan arkitekturen kan bidrage til en bæredygtig udvikling af Danmark. Hver af de fire udpegede tegnestuer har udviklet et fremtidsbillede på fremtidens arkitektur, sådan at der demonstreres et bredt mulighedsrum for fremtidens arkitektur.

Om Ekspertgruppen for National Arkitekturpolitik  
Ekspertgruppen for National Arkitekturpolitik er nedsat af Kulturministeren til at udarbejde en hvidbog, der kan fungere som afsæt til en ny national arkitekturpolitik. Ekspertgruppen består af:
•    Pil Høyer Thielst, forkvinde (partner, Lundgaard & Tranberg Arkitekter)
•    Helle Søholt, talsperson (adm. direktør, Gehl Architects)
•    Ellen Braae (professor i landskabsarkitektur på Københavns Universitet)
•    Kent Martinussen (adm. direktør i Dansk Arkitektur Center)
•    Marie Stender (seniorforsker på Aalborg Universitet)
•    Ellen Højgaard Jensen (byudvikler og underviser på Det Kongelige Akademi)
•    Lene Dammand Lund (rektor på Det Kongelige Akademi)
•    Lars Autrup (direktør i Akademisk Arkitektforening)
•    Anna Mette Exner (indehaver af Anna Mette Exner Arkitektur)
•    Claus Sivager (stadsarkitekt Frederiksberg kommune)
•    Sigrid Dahlerup (afdelingschef i Kulturministeriet)

Ekspertgruppen lancerede inden sommer et udfordringsbillede for arkitekturen, der er en forløber for ekspertgruppens hvidbog, der udkommer foråret 2025, og som vil indeholde anbefalinger til en ny national arkitekturpolitik. Læs mere om ekspertgruppens arbejde her.

Om Dansk Arkitektur Center  
Dansk Arkitektur Center er en international kulturattraktion, der skaber engagerende oplevelser og debat om arkitektur og design. DAC er et offentligt-privat partnerskab mellem Realdania og staten. Staten er repræsenteret ved Erhvervsministeriet, Kulturministeriet og Social-, og Boligministeriet.

DAC er projektejer for demonstrationsprojektet Attraktive Livsrammer for Fremtiden og den tilhørende kampagne, Hvordan skal vi bo i 2050?