Open House - se de skjulte steder i København

Open House programafsløring

Kontakt

Presseansvarlig Johanne Troelsgaard Toft
jott@dac.dk
+45 6142 1927

Oplev Arne Jacobsens mesterværk, flydende arkitektur på Refshaleøen og en smutvej 25 meter under vandet.
Arkitekturhovedstadsåret er netop skudt i gang. Dansk Arkitektur Center offentliggør nu de over 50 udvalgte sites, der kan opleves til Danmarkspremieren på eventen Open House Copenhagen. Open House Copenhagen løber af stablen i weekenden d. 25-26. marts 2023. Eventet er for alle, der elsker byen; voksne og børn, københavnere, danskere og internationale gæster.

Med over 50 åbne steder og bygninger på programmet kan deltagerne besøge alt fra smukke palæer, fascinerende kraftværker til private hjem og opleve historiens vingesus og de nulevende arkitekters bud på, hvordan vi skal bo.

Kom helt tæt på Københavns fantastiske arkitektur til Open House Copenhagen, og hør de mange utrolige historier, der gemmer sig i dets mursten og beton rundt omkring i hele byen fra Nordhavn, Østerbro og Indre by til Amager og Frederiksberg.

Arkitektoniske mesterværker

Til Open House Copenhagen inviteres alle til at kigge inden for i bygninger, som vi ellers kun kender udefra – og får dermed mulighed for at opleve vores Arkitekturhovedstad indefra og få et nyt blik på den arkitektur, der omgiver os.

Et af de helt enestående sites, der kan besøges, er Nationalbanken, som på mange måder er kronen på Arne Jacobsens værk. En af hans sidste bygninger – og en af de mest imponerende, som grundet sikkerhed, indtil nu har været lukket for offentligheden. Lige nu gennemgår bygningen en omfattende renovering helt indtil 2028. Til Open House kan man komme ind i forhallen og banksalen med vægge i pæretræ.

Livet ved vandet

Kom også ombord til et kig ind i livet på Urban Rigger på Refshaleøen. Dørene bliver åbnet til alt fra fællesarealer til teknikum. De seks små flydende øer, designet af Bjarke Ingels, danner hjem for 100 mennesker. De lyseblå container-boliger er flydende og såkaldt ”futurefit” arkitektur, som danner ramme om en helt unik livsstil på vandet i byen.

Nedenunder det populære Islands Brygge løber fjernvarme, vand og bygas i adskilte, kilome-terlange rør ud til byens borgere. Den underjordiske tunnel er 320 meter lang, og snor sig 25 meter under havets overflade. Gå på opdagelse, når Open House slår dørene op til en underjordisk side af København.

De grønne byrum

Derudover åbnes op for 10 hemmelige grønne oaser, når skønne private gårdhaver åbner porten for os andre. Oplev fx bæredygtig byfornyelse i en helt nyrenoveret gårdhave af Henning Larsen arkitekter, der ligger i Klimakvarteret på Østerbro. Eller gå de 7-8 etager op og se, hvordan JDS Architects har forvandlet et utæt tag til et fantasifuldt åndehul på toppen af en 100 år gammel Nørrebroejendom i Birkegade.
Oplev en flig af det historiske København bl.a. i H.C. Andersens fodspor

Dansk Arkitektur Center samarbejder bl.a. også med Karberghus, som ejer en række af byens smukke, historiske bygninger. Kom inden for i rokokohuset Zieglers Gaard, hvor Grundtvig boede i 1850’erne. Eller Brønnum Hus på Kongens Nytorv, hvor H.C. Andersen engang færdedes, og som bl.a. gemmer på et unikt japansk gyldenlædertapet og en sommerlig frise malet af en af skagensmalerne.

Tilgængelighed for alle

En vigtig del af Open House er at åbne arkitekturen for alle. Men selv når dørene er åbne, er det ikke alle bygninger, som er tilgængelige – hvis man f.eks. har en barnevogn, er dårligt gående eller har nedsat syn.

Samarbejdet med Bevica Fonden skal være med til at sætte fokus på at øge tilgængeligheden i det byggede miljø og fremme forståelsen af universelt design. Universelt design handler om at inkludere og sikre ligeværdig adgang for flest mulige, og det kan et event som Open House være med til at gøre os alle mere bevidste om. Konkret er der bl.a. arbejdet med formidling af tilgængelighed gennem tekst og film, opbygning af viden blandt værter om forskellige behov samt med at udfordre, hvordan utilgængelige bygninger kan blive mere inkluderende.

Eventet er gratis, men kræver tilmelding

Som én af de store signaturevents, som sker i forbindelse med, at København er udnævnt til Arkitekturhovedstad (UNESCO-UIA World Capital of Architecture) i 2023 forventes Open House Copenhagen at tiltrække mere end 10.000 besøgende. Eventet er gratis, men kræver tilmelding. Tilmeld dig her.

Open House Copenhagen er udviklet af Dansk Arkitektur Center i samarbejde med Bevica Fonden, Københavns kommune og Karberghus.
Se billeder og læs mere om de over 50 sites.