Age of Nature

6. oktober 2025 –
1. marts 2026

 

Hvordan skaber vi plads til både mennesker og natur i en verden under forandring? Til efteråret 2025 byder Dansk Arkitektur Center en stor udstilling, der udforsker forholdet mellem arkitektur, natur, mennesker og biodiversitet – og stiller spørgsmålet: Hvordan kan arkitekturen hjælpe os med at skabe en fremtid, hvor der er plads til trivsel for både naturen og os? 

Danmark er et af de mest opdyrkede lande i verden, og kun 0,7 % af vores areal er vild natur. Samtidig vokser behovet for plads til grøn energi, byudvikling og klimainfrastruktur. Skal vi indføre byggestop i visse områder for at give plads til naturen? Skal vi fortætte byerne for at bevare landskaberne udenfor? Eller kan vi skabe en fremtid, hvor både mennesker og natur får de arealer, de har brug for? 

Udstillingen dykker ned i disse dilemmaer og stiller spørgsmål, der kræver mere end tekniske løsninger. For at sikre biodiversitet og balance har vi brug for at nuancere vores sprog, når vi taler om naturen. Ja måske et helt nyt natursyn, hvor vi indser, at vi selv er natur, og hvor vi ser naturen som en medspiller og en værdi i sig selv, ikke blot som en ressource for mennesket. 

Udstillingen vil tage publikum med på en opdagelsesrejse ind i, hvordan arkitekturen kan spille en central rolle i beskyttelsen af naturen og fremme af biodiversitet. 

Foto: Nyt Herlev Hospital, SLA / Laura Stamer

Når naturen flytter ind i byen

Foto: Mikkel Eye

Vild med vilje

Nogen vil mene, at begrebet “bynatur” er en selvmodsigelse. Mens naturen er vild, er byen planlagt og kontrolleret. Ikke desto mindre er bynatur blevet et hverdagsbegreb i storbyer som København, der arbejder med klimasikring og grønne løsninger.

Mindre asfalt, mere beplantning. På Skt. Kjelds Plads og Bryggervangen er 9.000 m2 asfalt blevet udskiftet med 586 nye træer, 3.000 m2 stauder, 500 m2 naturgræs, og 30.000 vintergækker. En ny form for naturbaseret klimatilpasning er nået til København.

Læs mere om Skt. Kjelds Plads

Foto: Juan Palma, Schønherr

Skybrudspark med græsrodsånd

I Københavns Sydhavn slynger en sti af mursten sig som en flod gennem et grønt landskab. På tørre dage kan man gå på stien og nyde naturen, og når regnen falder tungt, fungerer området som skybrudssikring for beboerne omkring parken.

Læs mere om Karens Minde Aksen

Foto: Mikkel Eye

Fra grå plæne til grøn oase

Mellem boligblokkene i Nordvest breder Grønningen-Bispeparken sig som et åndehul fra de trafiktunge veje. Tag en pause i parkens frugthaver og følg de snoede stier mellem regnvandsbassinerne.

Læs mere om Grønningen-Bispeparken

Kom med i maskinrummet

Udstillingen bliver til

Kom med ind i maskinrummet, hvor vi arbejder på opbygningen af udstillingen. Her stiller vi spørgsmålet: Hvordan kan arkitekturen hjælpe os med at skabe en fremtid, hvor der er plads til trivsel for både naturen og os? Vi glæder os til at åbne dørene og vise udstillingen frem på Arkitekturens Dag, 6. oktober 2025.