Con-nect-
ed-ness

Foto: Hampus Berndtson

Udstilling

22. maj - 21. november 2021

Det danske bidrag til Arkitekturbiennalen i Venedig 2021 tager udgangspunkt i fænomenet vand og præsenterer den besøgende for et erfaringsrum, der udfordrer vores forhold til de omgivelser, der i hundredtusinder år har været vores hjem.

Vi lever i dag i det, geologerne har døbt den antropocæne tidsalder; jorden er gået ind i en ny geologisk epoke, og klimakrisen er en realitet. Mennesket har mistet jordforbindelsen, fysikkens love holder vores fødder på jorden, men på det mentale plan er forbindelsen brudt. Uden erkendelsen af, at vi som mennesker er forbundne med alt levende, lever vi i en kollektiv fortrængning af det fundamentale vilkår, at mennesket og naturen ikke blot er en del af samme kredsløb, mennesket er natur. Med udgangspunkt i et overordnet tema om forbundethed (gen)etablerer Lundgaard & Tranberg Arkitekter i samarbejde med kurator Marianne Krogh en sanselig oplevelse af de intime kredsløb og forbindelser, vi som jordboere må se os selv som en del af.

★★★★★★ Berlingske
★★★★★★ Børsen
♥♥♥♥♥♥ Politiken
★★★★★ Kristeligt Dagblad
 

Følg med

Se udstillingsgæsternes egne billeder på Instagram
#danishpavilion

Anmeldelser

★★★★★★
Berlingske
★★★★★★ 
Børsen
★★★★★
Kristeligt Dagblad
“En af den slags lykkelige ting, der rammer tiden fuldstændig rent.”
Berlingske
“Dansk arkitektur imponerer i Venedig.”
Børsen
“Verdens største arkitekturudstilling er en sprudlende idébank. Og de danske bidrag glimter.”
Kristeligt Dagblad

Foto: Luca Delise

Udstillingen i Den danske Pavillon iscenesætter vand som fænomen og udforsker de atmosfæriske, biologiske og teknologiske potentialer, vand fører med sig. Den besøgende vil blive en del af et sanseligt erfaringsrum, hvor vandet opleves i både tæmmede, bearbejdede og grænseløse tilstande, hvorfor den besøgende vil erfare de forskellige tilstande, vand kan optræde i – det bølgende, det brusende, det rislende, det dryppende, og det fordampede. Gennem klassiske arkitektoniske værktøjer og discipliner, såsom skala, relationer, fortætninger, udstrækninger, overgange, materialitet, sansning og tektonik, skaber Lundgaard & Tranberg Arkitekter et sted, hvor man vil kunne mærke vand, dufte vand, høre vand og smage vand.

Om kurator Marianne Krogh

Marianne Krogh er mag.art. i kunsthistorie fra Aarhus Universitet og ph.d. fra Aarhus Arkitektskole. Hun har i mange år arbejdet ved Studio Olafur Eliasson i Berlin og København og som forlagsredaktør ved Strandberg Publishing. Hun har været kommissær for Den danske Pavillon ved kunstbiennalen i Venedig samt kurateret to danske bidrag til Sao Paulo-biennalen. Bag sig har Marianne Krogh et mindre kuratorteam, der til dagligt holder til i J.F. Willumsens gamle ateliervilla i Hellerup.

Foto: Laura Stamer

Om Lundgaard & Tranberg Arkitekter

Lundgaard & Tranberg Arkitekter er grundlagt i 1985 af Boje Lundgaard og Lene Tranberg. I dag ledes tegnestuen af Lene Tranberg sammen med de seks partnere, Peter Thorsen, Filip Heiberg, Henrik Schmidt, Erik Frandsen, Trine Troelsen og Nikolaj Richter-Friis. I november 2020 udvidedes partnerkredsen med yderligere ti.

Tegnestuen har i mere end tyve år positioneret sig som en af Danmarks mest anerkendte og prisvindende arkitektvirksomheder og er publiceret i bøger og førende tidsskrifter verden over. Blandt tegnestuens hovedværker kan nævnes Tietgenkollegiet i Ørestaden, Axel Towers ved Tivoli, Kannikegården i Ribe, SEB Bank ved Kalvebod Brygge, Sorø Kunstmuseum samt Skuespilhuset.

Foto: Lundgaard & Tranberg Arkitekter

Antologi i forbindelse med udstillingen

Bogen forsøger at fange de vigtigste positioner i den omskiftelige debat omkring planetens tilstand, samlet under spørgsmålet: Hvordan lever vi sammen? Og hvem er vi, når vi ikke blot er mennesker, men også natur?

Den engelsksprogede antologi rummer bidrag af knap 100 danske og internationale forfattere, forskere, filosoffer, kunstnere og arkitekter, heriblandt Bruno Latour, Donna Haraway, Peter Weibel, Greta Thunberg, Björk, Connie Hedegaard, Minik Rosing, Carsten Jensen, Josefine Klougart, SUPERFLEX og Tomás Saraceno.

Arkitekturbiennalen i Venedig

Den Internationale Arkitekturbiennale i Venedig er verdens største arkitekturbegivenhed og finder sted hvert andet år. Mere end 60 lande deltager med udstillinger i de historiske pavilloner i Giardini-området, på Arsenale og rundt i hele byen.

Dansk Arkitektur Center er af Kulturministeriet udpeget som kommissær for det officielle danske bidrag til den 17. Internationale Arkitekturbiennale i Venedig – La Biennale di Venezia.

Tak til alle, der har bidraget

Kurator

Udstillingen er kurateret af Marianne Krogh, ph.d. fra Arkitektskolen i Aarhus

 

Udstiller

Udstillingen er udviklet af arkitektvirksomheden Lundgaard og Tranberg i samarbejde med kunstner Finn Reinbothe

 

Kommissær

Dansk Arkitektur Center er kommissær for det danske bidrag med overordnet ansvar for organisering og økonomi på vegne af Kulturministeriet.