
Genbrug!
Udstilling
11. april –
10. september 2025
Alt, hvad vi bygger, har værdi – også efter det er brugt. Hvordan kan vi genfinde skønheden i genbrug og skabe en fremtid, hvor det brugte får nyt liv og nye cirkulære materialer giver ny værdi? Hvordan kan genbrug blive en del af arkitekturens æstetik? Hvordan ser arkitektur ud, hvis vi stopper med at smide væk?
Byggeriet er en af de største klimasyndere på verdensplan. Vi bygger, river ned og smider væk, som om ressourcerne aldrig slipper op. Men en ny bevægelse vinder frem – vi begynder at bygge cirkulært. Flere steder gentænkes design og byggeri for at udnytte det, vi allerede har skabt. Gamle bygninger bevares, og genanvendte materialer får nye funktioner.
Men hvordan gør vi genbrug i byggeriet til det mest attraktive valg? Hvordan ser fremtidens arkitektur ud, hvis vi ikke længere betragter byggeaffald som affald? I denne udstilling oplever du arkitektur, der gentænker vores måde at bygge på. Se, hvordan beton fra nedrevne bygninger genopstår i nye konstruktioner. Mærk brugt træ, der får nyt liv i moderne arkitektur. Oplev installationer, der viser skønheden i det uperfekte.
For at ændre vores måde at bygge på, skal vi tænke nyt – sammen. Arkitekter, ingeniører og kunstnere skaber løsninger, der både er funktionelle og æstetiske. Men forandringen kræver også dig. Kun hvis vi alle begynder at se værdien i at bevare og genbruge materialer, kan vi for alvor ændre fremtidens arkitektur.
Genbrug er en nødvendighed – og et potentiale. I udstillingen kan du opleve, hvordan vi kan bygge smukkere, smartere og mere bæredygtigt ved at bruge det, vi allerede har.
Foto: Lendager
Nyt liv til gamle materialer
Fotos: Anders Holst Toft og Sarah Mølsted
Er der sjæl i mursten?
Da Børsen brændte, mistede vi et 400 år gammelt nationalklenodie. Branden og den tårn-løse ruin vækker mange følelser og minder os om, at der kan bo sjæl i mursten.
Børsen bliver et af danmarkshistoriens største genopbygningsprojekter. De næste syv år vil arkitekter, håndværkere og ingeniører fremmane et af Københavns ældste bygningsværker ved at genbruge sten og jernbeslag og genoplive gamle håndværkstraditioner og mørtelopskrifter.
Foto: Hampus Berndtson
Kan det genbruges, så skal det genbruges
Knap 60 år efter opførelsen har industribygningen på Thoravej 29 i Københavns Nordvestkvarter gennemgået en ambitiøs transformation. I stedet for at rive ned og bygge nyt, har bygningen gennemgået en forvandling, der peger ind i fremtiden.
Foto: Anders Nymann Wejse, Velkendt
TRÆ: Materialer før form
TRÆ i Aarhus er et banebrydende eksempel på, hvordan nybyggeri kan forenes med genbrug og bæredygtige valg. I stedet for først at tegne bygningen og derefter vælge materialer vendte arkitekterne processen om: De tog udgangspunkt i tilgængelige genbrugsmaterialer og skabte bygningen derfra.
En ny æstetik simrer
Hvad gør vi med lysten til et nyt køkken?
Vi skifter vores køkken ud som aldrig før – og det handler ofte mere om æstetik end funktion. Måske skal vi begynde at give vores køkkener lige så meget kærlighed som vores surdej, der plejes, fodres og kan gå i arv – mens køkkenet bliver revet ned og skiftet ud længe før, det er slidt op. Det kan virke paradoksalt, at vi i en tid, hvor vi laver mindre og mindre mad, alligevel hyppigt skifter køkkenet ud.
Tre podcasts om genbrug
Skal vi droppe parcelhusdrømmen?
Er vores forestilling om det gode liv uforenelig med bæredygtighed?
Byggestop eller byggeboom?
Er det virkelig slut med at bygge nyt, eller er det en utopi?
Kan vi lære at elske bæredygtighedens æstetik?
Hvad hvis fremtidens arkitektur ikke ligner det, vi kalder smukt i dag?