Kvinder

Kildeskovshallen, 1966. Foto: Aage Strüwing © Jørgen Strüwing

Udstilling

13. maj – 18. september 2022

Glæd dig til hidtil ufortalte historier om kvinders rolle i arkitekturen, når vi viser udstillingen ’Kvinder’ i sommeren 2022.

I Danmark bryster vi os ofte af, at være fremme i bussen, når det kommer til ligestilling. Men hvor lige er vi egentlig, når det kommer til stykket? Hvordan oplever kvindelige arkitekter faget i dag? Har mandlige og kvindelige arkitekter lige muligheder? Hvis ikke, hvorfor ser det så sådan ud? Er det overhovedet et problem? Og hvilke positioner, kan man indtage i debatten?

Mød nogle af de kvinder som har tegnet Danmark gennem tiden. Du kan også gå på opdagelse i spektakulære installationer, skabt af nogle af de bedste, nulevende kvindelige arkitekter og høre, hvilke drømme og håb den yngre generation har for fremtidens arkitektur.

Udstillingen giver ikke nogen letkøbte svar eller et endegyldigt facit. I stedet er ambitionen at sætte fokus på ligestillingsproblematikken, give stof til eftertanke og sidst men ikke mindst, at give folk mod på og lyst til at give sig i kast med arkitekturens fascinerende verden.

Foto: Laura Stamer, Female Forces

Kvindernes bygning

I 1934 vandt en kvinde for første gang en arkitektkonkurrence i landets historie. Kvinden hed Ragna Grubb, og hun må have haft råstyrke, for ingen kvinde havde egen tegnestue dengang.

Kildeskovshallen

Kildeskovshallen anses for at være en af de smukkeste sports- og svømmehaller i dansk efterkrigsarkitektur. Arkitekterne Karen og Ebbe Clemmensen stod bag den forfinede teknologiske arkitektur.

Foto: Laura Stamer, Female Forces

Kvinder i dansk arkitektur 1925–1975

Udstillingen er inspireret af et nyt forskningsprojekt fra Københavns Universitet, der undersøger kvinders bidrag til dansk arkitektur, landskabsarkitektur og byplanlægning; kvinder, som var med til at tegne Danmark, men som for manges vedkommende aldrig er blevet skrevet ind i historien, har stået i skyggen af en ægtefælle eller helt er gået i glemmebogen. Fortællingen om de glemte kvinder starter i 1925, men er højaktuel også i dag.

Forskningsgruppen består af Henriette Steiner, forsker og projektleder, Svava Riesto, forsker og projektleder, Jannie Rosenberg Bendsen, forsker og arkitekturhistoriker, Frida Irving Søltoft, projektmedarbejder, Liv Løvetand, visuel kommunikation og Mathilde Merolli, kommunikationsansvarlig.

Udviklet af

Udstillingen er udviklet af Dansk Arkitektur Center.
Udstillingsdelen “laboratoriet” er udviklet i et samarbejde med KU: Kvinder i dansk arkitektur – en ny historie om køn og praksis.
Udstillingen er støttet af Realdania.