Aarhus Domkirke: Kirken med den lange bygningshistorie

Kirke

800
Photo: Frame and Work
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje

Aarhus Domkirke (egentlig Sct. Clemens Kirke) er en af Aarhus ikoniske bygninger, der udover at agere kirkerum og samlingssted ved højtider også kan fortælle en masse om Aarhus historie.

Aarhus Domkirke er placeret ved Store Torv og Bispetorv i Aarhus bymidte og er hovedkirken i Aarhus Stift. Den røde teglstenskirke strækker sig over 93 meter i længden og har et 92 meter højt tårn, hvilket gør bygningen til Danmarks længste og højeste kirkebygning og giver plads til omkring 1200 siddepladser.

Byggeriet af Aarhus Domkirke blev påbegyndt mellem 1180 og 1200, formentlig under biskop Peder Vognsen (1191-1202). Kirken blev opført på en grund inden for byvoldene, hvor der tidligere havde stået en mindre trækirke viet til Skt. Clemens. Den lokale helgen Niels, som lå begravet her, blev en vigtig del af den nye kirkes identitet, der overtog både navnet Skt. Clemens og kulten for Hellig Niels. Kirken blev oprindeligt bygget i romansk stil, som var kendetegnet ved den romerske byggeskik.

I sin tidlige form var kirken uden det nuværende vesttårn, og koret mod øst var betydeligt mindre, afsluttet med en halvrund apsis, flankeret af to firkantede klokketårne. Ved slutningen af 1200-tallet blev der opført en bygning syd for domkirken, der fungerede som et fælleshus for kirkens folk.

Ombygning i gotisk stil

I løbet af 1400-tallet blev Aarhus Domkirke ombygget i gotisk stil, hvilket var en omfattende forandring. Biskop Jens Iversen Lange (1449-1482) spillede en central rolle i ombygningen, der inkluderede opførelsen af det store vesttårn, som bærer hans våbenskjold. Langskibet blev forhøjet, og midterskibet blev forsynet med gotiske stjernehvælv, mens sideskibene fik krydshvælv og større vinduer. Desuden bestilte biskoppen en udskåret og yderst detaljeret altertavle fra den tyske maler Bernt Notkes værksted i Lübeck. Nord for domkirken blev der opført en ny og større bispebolig. 

Ombygningerne blev afsluttet under biskop Niels Clausen (1490-1520), som også stod bag udvidelsen af koret med en koromgang. Mange af kirkens bemærkelsesværdige kalkmalerier stammer fra denne gotiske ombygning og dateres til perioden 1470-1530.

Ændringer efter reformationen

Reformationen i 1536 medførte store ændringer for Aarhus Domkirke. Kirkens jord blev konfiskeret af kongen, og bispegården blev omdannet til bolig for lensmanden. De protestantiske biskopper fik i stedet bolig i kannikkernes gamle fælleshus, som blev ombygget til bispegård og anvendt frem til 1880. Indvendigt blev flere sidealtre fjernet, og i 1588 blev en ny prædikestol opsat midt i skibet.

Kirkens økonomiske grundlag var efter reformationen stærkt indskrænket, hvilket betød, at der op til midten af 1800-tallet ikke blev foretaget større ombygninger, kun nødvendige reparationer. I 1642 brændte kirketårnet, og blev efterfølgende erstattet af et kortere ottekantet spir, populært kaldet “kaffekandelåget”. I 1702 blev apsiderne på de østlige kapeller revet ned, og i 1743 blev kirken udvendigt moderniseret i barokstil. En omfattende reparation i 1775 fjernede meget af kirkens middelalderlige karakter. I 1822 blev det nordlige spir på de små runde kortårne nedblæst og erstattet af ottekantede løgkupler tegnet af arkitekten N. H. Rieman.

Restaureringer i det 19. og 20. århundrede

Fra 1865 blev der påbegyndt en række restaureringer med det formål at genskabe domkirken, som den så ud omkring år 1500. Fra 1877-1882 forsøgte man at bringe kirken tilbage til sin oprindelige romanske stil, hvilket førte til fjernelsen af barokportaler og løgkupler. Men det var først under ledelsen af de mere erfarne arkitekter Hack Kampmann og Mogens Clemmensen fra 1907, at kirken fik sin gamle pragt tilbage. I 1930’erne blev de kamtakkede gavle på koret og korsarmene genopført, og det høje spir på tårnet blev bygget, hvilket genskabte kirkens historiske udtryk.

Aarhus Domkirke står i dag som et monument over flere århundreders dansk kirkebyggeri, hvor både romansk og gotisk arkitektur kombineres med senere tiders ændringer og restaureringer, der tilsammen har skabt den kirke, vi kender i dag.