Isbjerget: Skarpskåret vartegn på Aarhus Ø
Bolig
Isbjerget ligger og lyser op på Aarhus Ø ved indsejlingen til byen. Med sine kantede, terrazzobeklædte facader og skulpturelle udtryk har det sat standarder for moderne boligbyggeri – både i Danmark og internationalt.
Isbjerget er et boligbyggeri med 208 lejligheder, hvoraf ingen er ens. Projektet blev tegnet i 2006 som et internationalt samarbejde mellem tegnestuerne CEBRA og JDS Architects, det hollandske SeARCH og den franske arkitekt Louis Paillard. Byggeriet stod dog først færdigt i 2013 på grund af finanskrisen. Siden opførelsen har Isbjerget vundet flere priser, herunder prisen for verdens bedste boligbyggeri ved MIPIM i Cannes.
Set ovenfra består projektet af L-formede bygninger, der vender mod vandet og solen. Bygningerne er designet som forskudte, bjerglignende former for at sikre beboerne det bedst mulige udsyn og lys.
Boliger som islandskab
Når man bevæger sig rundt mellem Isbjergets hvide, terrazzobeklædte bygninger, der skyder op af jorden som vinkelformede monolitter, føles det som at befinde sig i et abstrakt islandskab. Husk at kigge op, og læg mærke til altanernes havblå farve og transparens, der aftager mod himlen. Denne visuelle effekt skaber både mere privatliv på altanerne tæt ved jorden og understøtter et af de æstetiske hovedgreb, hvor bygningerne fremstår tunge i bunden og lette i toppen – ligesom et isbjerg.
Isbjerget deler sin inspirationskilde med flere kendte byggerier fra samme periode, hvor naturens former blev brugt som tema. Eksempler herpå er Bølgen i Vejle og VM Bjerget i Ørestaden.
Holdbar skønhed
Selvom bæredygtighed ikke var højt prioriteret i 2006, valgte man at overgå den dengang gældende lovgivning med hensyn til isoleringsgrad. Dette var ét af flere tiltag, hvor man søgte at bygge robust og for fremtiden.
I begyndelsen af udviklingsfasen overvejede man også at understøtte social bæredygtighed ved at blande almene boliger med ejerboliger. Dette forslag kunne desværre ikke gennemføres. Det ændrer dog ikke ved, at Isbjerget er et af de byggerier, der gør, at Aarhus Ø er et besøg værd. Isbjerget og flere af de omkringliggende byggerier fungerer også som et udstillingsvindue for udviklingen inden for dansk arkitektur fra begyndelsen af 2010’erne og frem.