Kampanilen: Kobberbeklædt klokketårn på Aarhus Ø
Bolig
Kan mennesker bo inde i et gigantisk klokketårn af kobber? Svaret er ja. Danske BIG har med Kampanilen på Aarhus Ø skabt en tvistende bygning, som bevidst leger med tiden.
På Aarhus Ø, mellem tætte karreer og kanaler, lige bag Bassin 7’s liv med restauranter, caféer og havnebadet, ligger Kampanilen. Bygningen stikker med sine 19 etager op i mere end én forstand. Bygningen er med sine 75 lejligheder og café i stueplan ikke kun et sted at bo og drikke kaffe. Den giver også bydelens beboere og besøgende mulighed for at se, hvad klokken har slået – endda på de største visere på noget ur i Europa.
Navnet stammer fra det italienske ord for et fritstående klokketårn: campanile. Og BIG, der har designet Kampanilen, har brugt ”tid” som både koncept og designgreb – helt ned til materialevalget.
Facaden viser tidens tand
Bygningen er beklædt med kobber, så den ved indvielsen i 2022 stod skinnende med en rødbrun facade. Allerede efter et halvt år begyndte den dog at skifte farve og udtryk. Tidsbegrebet er dermed indlejret i materialevalget, da kobber som bekendt ændrer udseende over tid – som vi kender det fra ældre bygninger, spir og tårne.
Domkirken i Aarhus, der ligger mindre end en kilometer fra Aarhus Ø, er irret helt grøn. Hvor hurtigt tiden vil gøre noget lignende ved Kampanilen og skabe den karakteristiske grønne patina afhænger af mængden af svovldioxid i luften – så forhåbentlig kommer der til at gå lang tid, før det sker.
Tvistende tårn og ottekantede søjler
Betonen på Kampanilen er in-situ støbt, altså støbt på stedet. Dette er synligt inde i lejlighederne, hvor lofterne fremstår som rå beton, og hvor der er ottekantede søjler. Tårnet tvister 45 grader halvvejs oppe. Det sikrer både, at bygningen passer ind i de smalle stræder mellem nabobygningerne, og at udsigten i højden udnyttes optimalt. De øverste etager tilbyder kig enten ind mod Aarhus, ud over havnebassinet eller mod byens nordlige skovområde, Risskov.
Fortænkt eller fantasifuldt?
Er det at skabe et klokketårn, der rager så voldsomt op, en fantasifuld måde at give noget tilbage til omgivelserne? Eller taler det snarere til kritikken af Aarhus Ø, hvor bygningerne ofte beskyldes for at råbe højt hver for sig med arkitektur, der er enten fortænkt eller rent konceptuelt? Det må være op til den enkelte at vurdere.
Nuanceringen af de to yderpoler kan man passende summe over i den eksklusive kaffebar, der har til huse i stueetagen. Herfra kan man kan følge med i livet i de små stræder rundt om Kampanilen. Man kan også gå en tur ned til vandsiden, mod kanalen mod nord eller havnen mod syd.