Københavns Opera
Kultur
Operaen afslutter den historiske akse, der går fra Marmorkirken over Amalienborg på den anden side af havnen. Indvendigt byder bygningen på både konkylieform og stjernehimmel.
Københavns Opera ligger på Dokøen i Københavns Havn over for Amaliehaven. Dermed afslutter Operaen den historiske akse, der går fra Marmorkirken over Amalienborgs Slotsplads og gennem Amaliehaven. I kraft af sin mægtige størrelse er Operaen da også netop tænkt som en pendant til Marmorkirken i aksens modsatte ende.
Bygningen rummer to hovedafsnit: publikumsområdet og backstage. Publikumsområdet består af foyer og sal, mens backstage indeholder sceneområder med tilhørende værksteder, kunstnergarderober, kostumeværksteder, administration samt øvefaciliteter for sangere, orkester og balletdansere. Det store svævende tag udgør bygningens samlede element og holder arkitektonisk sammen på alle de forskellige funktioner.
Operaen rummer desuden to scener: Store scene og Takkelloftet. Store scene udgør Operaens puls og hjerte. Her er plads til mellem 1.492 og 1.703 tilskuere afhængig af orkestergravens størrelse.
Takkelloftet er Operaens lille scene, som har separat indgang på bagsiden af Operaen. Det er et fleksibelt rum, som kan indrettes, så der er plads til eksperimenter og hybrider mellem de forskellige kunstarter. Salen kan rumme op til 180 teatergæster.
Operaens foyer og indgang vender ud mod havnen og udsigten over vandet. Taget har et 32 meter langt udhæng hen over den 5 etagers høje glasfacade. Det betyder, at der kan opstilles tilskuerpladser på den overdækkede ankomstplads, mens forestillingerne foregår på en flydende scene på vandet.
Indenfor omkranser foyeren operasalens fremtrædende runde form, der svæver mellem gulvet og taget. Operasalens specielle facon skyldes, at den er inspireret af en konkylie: En rund og glat form, der rummer et akustisk, gådefuldt indre, som leder tankerne hen på et musikinstrument. Af samme grund er salen både ud- og indvendigt beklædt med ahorn, som også violiner er lavet af. Gulvene er af eg. Salens loft er beklædt med bladguld, hvori der er indsat et net af lyspunkter som en stjernehimmel.
En del kunstnere har bidraget til Operaens udsmykning. Per Kirkeby har skabt fire bronzerelieffer til den store indgangsfoyer, mens Olafur Eliasson har stået for tre lysskulpturer. Per Arnoldi har designet scenetæppet til Operaens Store scene, og Tal R står bag udsmykningen af Takkelloftets foyer.
Udforsk byen
Udforsk byen
Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.