Lighthouse: Udskældt og omfavnet fyrtårn
Bolig
Arkitektur-
tidslinje
Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.
Se tidslinjeLighthouse står på den yderste tip af Aarhus Ø som et fyrtårn i mere end en forstand. Danmarks højeste hus har redefineret silhuetten af smilets by og vundet international anerkendelse.
Store armbevægelser og høje huse går sjældent godt i spand med dansk mentalitet og jysk beskedenhed. Så når Danmarks højeste skyskraber står på havnefronten i Aarhus, gør den det selvfølgelig heller ikke uden at have gået så grueligt meget igennem.
Lighthouse står med sine 142 meter på et fundament af en finanskrise, vanskelige jordbundsforhold og kras kritik – både før og efter opførelsen.
En mistet kæphest
Kulturkommentatoren Anne Sophia Hermansen var en af de argeste kritikere. Kort forinden Lighthouse stod færdigt beskrev hun i Berlingske projektet som “en gigantisk glasdildo” og kaldte det “en infamitet” og “et primitivt vartegn”.
Men hun tillod sig selv at skifte mening – og efter en rundvisning på Aarhus Ø udtrykte hun sin beundring for bygningens design og funktion. Hun havde mistet sin “kæphest” mod bygningen, som hun selv udtrykte det. Nu ser hun den som et værdigt vartegn for Aarhus.
Mere end et højt hus
Lighthouse trækker inspiration fra det omkringliggende hav. Bygningens bølgende facader reflekterer vandets dynamik i et forsøg på at forbinde byens urbane landskab og den maritime natur. Men Lighthouse er mere end de 142 meter, der rager op mod himlen.
I kanalerne ved bygningerne er der udsat blåmuslinger for at fremme et sundt vandmiljø. Overskydende beton fra byggeriet er blevet brugt til donut-formede ringe på havbunden i Aarhusbugten, der fungerer som levesteder for fisk og havdyr. Ålegræs er blevet plantet, og flere tusind tons sten er brugt til at konstruere et stenrev, for at understøtte økosystemet omkring havnen.
Udsigt og anerkendelse
Lighthouse er ikke kun et boligprojekt, men også en oplevelsesdestination. Aarhus Øje, den offentlige udsigtsplatform på 44. etage, tilbyder en enestående panoramaudsigt over hele Aarhus. Og i underetagen venter en udstilling, som tager besøgende med på en rejse gennem byen og bugtens historie.
Udover de visuelle og oplevelsesmæssige elementer, fungerer Lighthouse også som et knudepunkt for kunst og kultur. Kunstværker af Hans Krull og Peter Birk udsmykker både bygningen og det omkringliggende område.
I 2023 blev Lighthouse kåret som verdens smukkeste højhus i kategorien 100-199 meter ved The Council on Tall Buildings and Urban Habitat Awards i Singapore.