Lyngby Rådhus: Kommunal rygrad med svaj
Institution
Besøger du Borgerservice på Lyngby Rådhus, kan du opleve blanke søjler, en særlig smuk trappe og masser af lækre arkitektoniske detaljer – her gør lidt ventetid faktisk ikke noget.
Stolt og krum står Lyngby Rådhus og troner på sin centrale plads i Kongens Lyngby nær Lyngby Hovedgade. Bygningen er let at genkende med sin konkave form, forskudte, overdækkede indgangsparti og smukke facade i grønlandsk marmor. I solskin fremstår rådhuset særligt elegant. Her dækkes de mange vinduer af varme, gule markiser, der bløder det skarpe og stringente udtryk op.
Opført i krigstid
Den buede bygning blev designet i en tid præget af krig. Rådhuset stod færdigt i 1941, hvor årene blandt andet bød på materialemangel og dårlig økonomi. Alligevel skulle der opføres et rådhus, og et højt et af slagsen, med plads til hele kommunens administration. Lyngby-Taarbæk Kommune udskrev en arkitektkonkurrence, som Hans Erling Langkilde og Ib Martin Jensen vandt med deres seks etager høje forslag. Her inkluderede de en flot mødesal, der strakte sig over to etager samt et særligt trapperum, der skabte følelsen af en rådhussal – noget, man ellers havde droppet på grund af besparelser.
Andre steder var krigens påvirkning mere tydelig. Materialemangel førte til, at tagspærene blev formet af nedlagte jernbaneskinner fra Nærumbanen. Facadens grønlandske marmor har også sin forklaring i krigen. Den blev valgt af daværende statsminister Thorvald Stauning, der ønskede at sætte gang i den grønlandske industri.
Omfattende renovering
Rådhuset er opført i funktionalistisk stil med det formål at leve op til sin funktion – uden dikkedarer. Bygningen blev designet med fleksibilitet for øje, så det var muligt løbende at ændre og tilpasse indretningen efter behov. Den fleksibilitet blev flittigt udnyttet gennem årene. Rådhuset blev først fredet sent i sin historie, i 2014, og kombinationen af den sene fredning og de mange skiftende behov gennem tiden betød efterhånden, at bygningen kom langt væk fra sit udgangspunkt.
I 2016 blev det besluttet, at det efterhånden slidte rådhus skulle renoveres og føres tilbage til sit oprindelige udtryk. ERIK arkitekter stod for renoveringen. Gennem årene var der blevet tilføjet skillevægge og installationer, som nu er fjernet, så de oprindelige buede gange, der følger bygningens form, er kommet til syne. Bygningen er blevet åbnet op, så gamle detaljer igen kan ses. For eksempel er de tidligere skjulte stukmarmorerede søjler blevet fritlagt, så de fremstår, som de gjorde, da bygningen blev indviet. Udenfor er de slidte marmorplader blevet restaureret, herunder et par udskiftninger med amerikansk marmor, da det grønlandske marmor ikke længere udvindes.
Hele renoveringen er udført efter fotografier og beskrivelser fra bygningens storhedstid, og resultatet er tro mod det oprindelige design. I september 2024 blev rådhuset indviet på ny.