Smykkeskrinet: Retten er sat i det gamle erhvervsarkiv
Erhverv
Først husede bygningen Statsbiblioteket, men blev senere til Erhvervsarkivet, hvilket de fleste nok kender det som. Smykkeskrinet er i dag en del af Retten i Aarhus – og et af Hack Kampmanns imponerende arkitektoniske aftryk på Aarhus.
I 60 år var Statsbiblioteket i Aarhus fyldt med universitetsstuderende, der benyttede bibliotekets imponerende læsesal, omringet af bøgernes verden. Bygningen blev opført i perioden 1898-1902, hvor Kampmann, som kongelig bygningsinspektør, anvendte det gyldne snit i plantegningerne for at skabe en æstetisk harmonisk struktur.
I 1963 overtog Erhvervsarkivet bygningen og samlede væsentligt kildemateriale om dansk erhvervslivs udvikling. Arkivets funktioner blev senere overflyttet til Rigsarkivet i Viborg i 2016.
Arkitektoniske detaljer og symbolik
Bygningen er rektangulær i røde mursten, og det flade skifertag strækker sig ud over husets vægge og skaber en reference til asiatisk tempelbygning. Taget bæres af en overdimensioneret gesims, som er støttet af volutter og cementstøbte ugler – symboler på lærdom og beskyttelse.
En smal passage løber langs husets facade som en slags voldgrav, der lader lys trænge ned i kælderen. Store, veneziansk inspirerede vinduespartier pryder bygningen hele vejen rundt.
Imponerende indgangsparti
Indgangen nås via en bro, der fører til en stor hoveddør i teaktræ, som er omkranset af en sandstensportal dekoreret med tre jyske løver i våbenskjoldet. Inde i bygningen er stueetagen centreret omkring en stor læsesal. Her bringer høje kupler naturligt lys ind gennem runde vinduer, der er indrammet af udskårne solsikker. Karl Hansen Reistrup, som stod for stuk, mosaikker og glasmalerier, designede også de spektakulære lysekroner i læsesalen. Disse består af natsværmere og guldsmede udført i kobber og farvet glas.
Moderne teknologi i historiske rammer
Ved indvielsen i 1902 var Statsbiblioteket en teknologisk pioner inden for biblioteksbyggeri. Kampmann samarbejdede med den anerkendte ingeniør Christian Ramsing om et avanceret varme- og ventilationssystem. Det udnyttede murede installationskanaler og naturlig luftcirkulation via ristegulve mellem arkivreolerne. Ramsing stod også for bygningens elektriske installationer, som omfattede over 100 lampesteder og et telefonanlæg.
Denne teknologiske arv er bevaret og nænsomt integreret i den nuværende retsbygning med respekt for det oprindelige design.
Transformation til retsbygning
Efter Erhvervsarkivets lukning blev bygningen ombygget til retslokaler for Retten i Aarhus. Ombygningen omfattede en omfattende restaurering og tilpasning af de eksisterende strukturer. De tidligere arkivrum er nu indrettet som retssale, møderum og kontorer. Akustikregulering og tekniske installationer er diskret skjult i de oprindelige reoler, som er blevet genbrugt og beklædt med trælister i forskellige bredder og farver, der skal minde om bøger og sagsmapper.
Moderne installationer er ført gennem de gamle murede kanaler, mens ny LED-belysning og forsatsrammer på vinduerne har forbedret bygningens energieffektivitet.
Prisbelønnet renovering
Renoveringen af Smykkeskrinet blev i 2022 hædret med Renoverprisen som et eksempel på, hvordan en fredet bygning kan transformeres med ydmyghed og respekt for dens historiske betydning. Projektet, udført af Bygningsstyrelsen i samarbejde med H+ARKITEKTER, Rønnow Arkitekter og Tækker Rådgivende Ingeniører, viser, hvordan arkitektur kan bevares og genanvendes til moderne formål uden at miste sin oprindelige karakter.
Udforsk byen
Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.
Udforsk byen
Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.
Udforsk byen
Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.