Thoravej 29: Kan det genbruges, så skal det genbruges

Erhverv

800
Photo: Hampus Berndtson

Thoravej 29 i Københavns Nordvestkvarter er en fortælling om genbrug og kreativitet, hvor intet går til spilde. I stedet for at rive ned og bygge nyt, har bygningen gennemgået en forvandling, der peger ind i fremtiden.

Thoravej 29 har gennem tiden skiftet funktion flere gange. Bygningen blev opført i 1967 af arkitekt Erik Stengade – først brugt af pelsindustrien, senere omdannet til laboratorier for Danske Geologiske Undersøgelser og derefter hjemsted for Københavns Kommunes handicapforvaltning.

Knap 60 år efter dens opførsel har industribygningen så gennemgået en ambitiøs og gennemgribende transformation med fokus på bæredygtighed. Alt, der kunne genanvendes, er blevet renoveret, flyttet eller fået en ny funktion. Gamle betondæk er blevet til trapper og inventar, mens overskydende facadetegl nu udgør gulvbelægningen.

Stor CO2-reduktion

Og de høje ambitioner har udmøntet sig i dokumenteret effekt. I en rapport fra DTU om projektet på Thoravej 29 viser det sig, at hvis man sammenligner med konstruktion af en helt ny bygning, er der udledt 3 til 9 gange mindre CO2 i byggeriet. Affaldsmængden er skåret ned med 90 procent, og 95 procent af de oprindelige materialer er blevet genbrugt eller genanvendt. 

Derudover forlænger transformationen bygningens levetid markant og viser, hvordan cirkulær økonomi kan være en vigtig del af bæredygtigt byggeri.

Hus for kreativitet og forandring

Men Thoravej 29 er mere end en bæredygtig bygning – det er et fællesskab, hvor mennesker mødes på tværs af fagligheder og baggrunde. Her bliver der taget fat på store samfundsudfordringer og på omsætte gode intentioner til konkrete løsninger.

Thoravej 29 fungerer blandt andet som et sted for sociale initiativer, hvor civilsamfund, offentlige instanser og virksomheder arbejder sammen om at hjælpe unge uden for uddannelse og arbejdsmarked. Bygningen huser blandt andet Bikubenfonden og foreningen Hjem til Alle alliancen og fungerer som en neutral grund, hvor forskellige aktører kan mødes og udveksle erfaringer.

Kunst og scenekunst i centrum

Thoravej 29 er også et kunstnerisk knudepunkt, der rummer en bred vifte af faciliteter. Atelierer, værksteder, udstillingssted, lydstudier, scene, mødelokaler og bibliotek er blot noget af det, bygningen byder medlemmerne. Men gæster er også velkomne til at besøge huset – for eksempel husets café, der er åben for alle.

Sted

København, Nordvest

Arkitekt

Pihlmann Architects
Erik Stengade

Bygherre

Bikubenfonden

Entreprenør

Hoffmann A/S

Ingeniør

ABC - Rådgivende Ingeniører

Opført

1967

Renoveret

2025

Udforsk byen

Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.

Udforsk byen

Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.

Udforsk byen

Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.