TRÆ: Materialer før form
Erhverv
TRÆ i Aarhus er et banebrydende eksempel på, hvordan genbrug og bæredygtige valg kan skabe en ny æstetik, der både respekterer miljøet og udfordrer vores opfattelse af bygningers design.
I Aarhus’ Sydhavnskvarter, med udsigt til industrihavnens kraner og siloer, står TRÆ – et 20 etager højt kontorhus, hvor bæredygtighed og genbrug har været styrende for designet. I stedet for først at tegne bygningen og derefter vælge materialer, vendte arkitekterne processen om: De fandt tilgængelige genbrugsmaterialer og skabte bygningen derfra.
Et byggeri, der ikke efterligner det eksisterende
TRÆ er tegnet af Lendager Arkitekter og opstod gennem en utraditionel proces. Bygherren indgik en aftale med Aarhus Kommune om at opføre et kontorbyggeri med et minimalt miljøaftryk. Men i stedet for at starte med en fast form, lod arkitekterne materialerne definere bygningens udseende.
Træ og genbrugsmaterialer
Målet var at bygge så meget som muligt i træ, fordi træ lagrer CO2 og dermed reducerer klimabelastningen. De bærende konstruktioner består af massive træbjælker, etagerne er i massivt træ, og gulvene er lavet af genbrugstræ. Vinduesrammerne er også delvist af træ. Dog var det af brandsikkerhedsmæssige årsager ikke muligt at lave en træfacade. I stedet blev facaden skabt af genbrugsmaterialer.
Vindmøller på facaden
For eksempel blev gamle vindmøllevinger, der normalt ville ende som affald, skåret op og brugt som solafskærmning. Da vindmøllevinger er lavet af glasfiber, som ikke kan nedbrydes naturligt, er genanvendelsen en konkret miljøgevinst. Desuden blev bølgeformede plader – også kaldet trapezplader – af kasseret aluminium fladet ud og brugt sammen med plader fra beskadigede postkasser for at skabe en facade med et unikt mønster. Facaden skifter udseende afhængigt af lyset og vejret, hvilket giver bygningen et levende udtryk.
Inspireret af industrihavnen
TRÆ tager visuelt afsæt i den omkringliggende industrihavn. I stedet for at ligne de moderne kontorbygninger i nærheden, er formen inspireret af havnens siloer. Bygningen er høj og slank for at optage så lidt plads som muligt – et krav fra kommunen, da den ligger tæt på et område med små kulturinstitutioner og sociale tilbud.
TRÆ består også af to lavere bygninger på seks etager, som er forbundet med gangbroer. Disse broforbindelser er inspireret af havnens industribygninger og gør det muligt at bevæge sig mellem bygningerne uden at gå udenfor. Samtidig bidrager de til et mindre fodaftryk på grunden, da de minimerer behovet for ekstra bebyggelse.
En ny æstetik for bæredygtigt byggeri
TRÆ viser, hvordan arkitektur kan tage form ud fra tilgængelige materialer i stedet for at begynde med en færdig idé. Bygningen bryder med traditionelle skønhedsidealer og udfordrer vores syn på fejl og tilfældigheder i arkitekturen. Måske er det netop denne tilgang, vi skal tage med os, hvis fremtidens byggeri skal være mere bæredygtigt. Spørgsmålet er: Hvor meget plads tør vi give det uperfekte i vores byer?
Udforsk byen
Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.
Udforsk byen
Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.
Udforsk byen
Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.