Tscherninghuset: Showroom for fremtidens byggeri
Erhverv
Hvad sker der, når dem, der river ned, også bygger op? Når et nedrivningsfirma genbruger materialer og giver dem nyt liv i nye omgivelser? Så får man et eksempel som Tscherninghuset.
Som et inspirationshus og et showroom, der skal fremvises og inspirere til cirkulær tankegang, står Tscherninghuset på en industrivej i Hedehusene og taler for sig selv.
Huset er lavet med 100 procent genbrug af bærende konstruktioner samt 89 procent genbrug af eksisterende eller genbrugte materialer. Byggematerialerne er høstet fra egne nedrivninger, mens inventaret enten er genbrugt eller upcyclet.
En vision om genbrug
Tscherninghuset fik sit navn i 2003, da Søren Tscherning, direktør i entreprenørvirksomheden Tscherning, overtog bygningen.
I 2023 gennemgik hovedsædet en omfattende transformation. Søren Tscherning tog som bygherre et konsekvent valg om at prioritere cirkularitet, genbrug og bæredygtighed. I samarbejde med arkitekter fra 3XN GXN transformerede de bygningen efter dogmet: Mest mulig genbrug og afspejling af værdier.
Som en del af den omfattende vision har hver enkelt detalje i bygningen sin egen historie, og de, der arbejder der, kender den. For eksempel er trapperne i bygningen fra det nedrevne Danhostel vandrehjem på Amager Fælled, murstenene indenfor er fra Gladsaxe Skole, mens arbejdslamperne er fra Statens Naturhistoriske Museum. Udenfor er insekthoteller lavet af gamle minkbure fra Nordjylland.
Materialerne er velkendte, men de bliver brugt på nye og overraskende måder. Visionen om bæredygtighed er tydelig, og udførelsen er kreativ. Overalt kan man finde små finurlige detaljer i form af materialevalg og rumlige løsninger. Skrivebordene er for eksempel i et rum lavet af genbrugte gymnastikgulve, i et andet af upcyclede fustager fra Carlsberg.
Et konceptbyggeri
Hovedsædet huser til dagligt 375 mennesker, der arbejder på kontorerne, spiser i kantineområdet og holder møder i mødelokalerne. Et helt almindeligt kontor ligner det dog ikke.
Tscherninghuset er bygget efter tre visuelle koncepter: Boxes, scaffolding og frames – eller fritstående kasser, stilladser og rammer. Tilsammen skaber de i den tidligere lager- og industrihal en fornemmelse af en lille by bestående af pavilloner.
De indskudte mødelokaler i kantineområdet minder om små byhuse, og når de kombineres med de mange traditionelt anvendte udendørsmaterialer, der bruges indenfor, og den direkte forbindelse til det udendørs orangeri, forstærkes fornemmelsen af at være i et helt særligt hus. Her er man både inde og ude på samme tid.
Udforsk byen
Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.
Udforsk byen
Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.
Udforsk byen
Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.