Villa Kampen: En konge værdig
Bolig
Hack Kampmann opførte sin egen familievilla i Aarhus i begyndelsen af 1900-tallet. Villa Kampen blev et forbillede for borgerskabets villadrømme med en standard for detaljerigdom og moderne luksus, som end ikke de kongelige var forundt.
Arkitekten Hack Kampmann flyttede til Aarhus i 1892, da han blev udnævnt til kongelig bygningsinspektør for Nørrejylland. Her skulle han ikke blot føre tilsyn med statens bygninger; han satte også et markant arkitektonisk præg på byen med opførelsen af en række bemærkelsesværdige bygninger, heriblandt Aarhus Teater, Marselisborg Slot – og en villa til sin egen familie.
På Strandvejen lige syd for Aarhus midtby, med udsigt til Tangkrogen og Aarhus Bugt, opførte han i 1902 en overdådig hvidkalket villa i engelsk stil. Villaen fik navnet ‘Kampen’ og ligger tilbagetrukket fra vejen i en parklignende have, der grænser op til Marselisborg Skovene. Mod vejen afgrænses grunden af en høj kampestensmur, der også følger den snoede indkørsel.
Huset i klippen
Hack Kampmann forhøjede grunden mod Strandvejen, så huset kom på afstand af den travle trafik nedenfor. I samarbejde med landskabsarkitekten Edvard Glæsel, tegnede Hack Kampmann udendørsarealet, der blev anlagt som en romantisk have med snoede stier, broer, gange, skulpturer og siddepladser.
Udnyttelsen af grundens terrænforskelle får villaen til nærmest at vokse ud af en kampestensklippe og den omkringliggende natur. Havens organiske form med små, grønne gemmesteder skaber samtidig en modvægt til bygningens forholdsvis stramme udtryk.
Kampmanns koncepttænkning
Loftet i de fleste af husets værelser er dekoreret med store stukrosetter med klassisk inspirerede frugt- og blomsterkranse. I trapperummet findes en pompøs glasmosaik med blomstermotiv i gennemført jugendstil, som Kampmann selv har tegnet. Husets øvrige detaljer som døre, dørgreb, dørbeslag, gelændere, paneler og kaminer er ligeledes tegnet af Kampmann. Disse detaljer er med til at give en stærk helhedsfornemmelse, som er kendetegnende for hans arbejde.
Huset var fra begyndelsen udstyret med elektricitet, toilet med træk og slip samt et stort badeværelse med bruser. Det var altså topmoderne.
Hack Kampmann opførte Villa Kampen samtidig med det nærliggende Marselisborg Slot, som han også havde tegnet. Det til trods var Kampmanns egen villa allerede fra begyndelsen udstyret med de moderne faciliteter, der først blev tilføjet til den royale sommerresidens senere.
Popularitet føder nye villaer
Den moderne Villa Kampen vakte stor opmærksomhed hos byens borgerskab, og Privatbankens direktør, Frederik Nørgaard, blev så begejstret, at han ønskede sig en nøjagtig kopi på nabogrunden. Det ville Hack Kampmann dog ikke gå med til, og i stedet opførte han et tilsyneladende identisk hus, som fik navnet Restalrig. I detaljerne var de to huse dog forskellige, og Kampmann sørgede for, at hans egen villa var den fineste.
Familien Kampmann nåede kun at bo seks år i Villa Kampen, før de flyttede til København i 1908. Villaen blev fredet i 1983, mens Villa Restalrig blev nedrevet i 1962 for at give plads til en institutionsbygning.