
7 badehoteller hvor roen og skuldrene sænker sig
Af Anna Skovby Hansen
23. maj 2025
Aflys udlandsrejsen og glem alt om stress og jag. På de danske badehoteller kan du bringe dit system i balance og opleve en stille luksus.
Måske har du ladet dig forføre af TV2-serien Badehotellet, hvor den danske sommer vises i al sin pragt. Uanset om du ser dig selv som den arbejdsomme grosserer, badeglade frue eller romantiske skuespiller, så findes der et sted for dig – også i virkeligheden. Med hjælp fra livsstilsekspert Julia Lahme og Arkitekt Kristine Virén guider vi dig til nogle af Danmarks yndefulde oaser, hvor natur, arkitektur og velvære går op i en højere enhed.
Julia Lahme (f. 1977) medvirkede tilbage i 2014 i programserien Danmarks Dejligste Badehoteller på TV2, hvor hun besøgte hele 16 forskellige badehoteller langs den danske kyst.
Julia Lahme er etnolog, trendforsker og livsstilekspert. Hun driver sit eget kommunikationsbureau Lahme.
1. Henne Mølle Å Badehotel
– Bugter sig i bakkedal
Ved foden af klitterne, hvor heden møder havet, ligger Henne Mølle Å Badehotel næsten skjult i det bølgende landskab. Badehotellet blev tegnet af Poul Henningsen i 1936 med visionen om at skabe et roligt tilflugtssted – et sted, hvor bygningen skulle underordne sig landskabet, ikke omvendt. Badehotellet bugter sig i landskabet med sin gule sandfarvede facade og blå vinduer
Foto: Henne Mølle Å
»Badehotellet bør opleves af alle med interesse for design. Det er et fantastisk smukt sted med en vidunderlig beliggenhed. Og så serverer de en fabelagtig rødspætte, som man virkelig skal unde sig selv,« Julia Lahme.
2. Stammershalle Badehotel
– Klippeidyl på Bornholm
På en klippegrund mellem Tejn og Gudhjem finder du Stammershalle Badehotel – et tidligere kurhotel fra 1911, der stadig emmer af idyl. Badehotellet tårner op med sine klassiske røde teglsten og gule facade. Her får du det bedste fra Bornholm – solid granit under fødderne, Østersøens glitrende blå og duften af saltvand.
Foto: Stammershalle Badehotel
»Det er som en slags villa Villekulla – det ligger vidunderligt smukt og er især kendt for deres fantastiske køkken,« Julia Lahme.
3. Dyvig Badehotel
– Nyt badehotel i gamle klæder
På den nordlige spids af Als ligger Dyvig Badehotel som et pusterum i det sønderjyske landskab. Selvom det er opført i 2010, føles det som at træde ind i en svunden tid. Arkitekturen er inspireret af Thorvald Bindesbølls rød-hvide fiskepakhuse i Skagen, og indretningen trækker tråde tilbage til 1920’erne.
Foto: Dyvig Badehotel
»Dyvig har en utrolig smuk badebro, hvor man kan gå i vandet hele året. Det ligger bare fantastisk – og er en dejlig måde at opleve Danmark på,« Julia Lahme.
4. Melsted Badehotel
– Funkisperle
Med fødderne næsten i sandet og front mod Østersøens blå horisont ligger Melsted Badehotel som et hvidt funkisikon på Bornholms kyst. Bygningen fra 1932 sender hilsner til Arne Jacobsens strandpark i Klampenborg med sit flade tag og hvidpudsede facade. Badehotellet blev i 2024 kåret til bedste badehotel på Sjælland og øerne af Opdag Danmark.
Foto: Anders Beier
»Det er virkelig et besøg værd for at opleve beliggenheden og det helt særlige lys,« Julia Lahme.
Flere badehoteller
Kristine Virén (f.1971) er medie- og videncenterchef hos Videncentret Bolius. Hun er uddannet arkitekt og har en bred viden om danskernes bolighistorie. Hun er ekspert i boligprogrammet Hammerslag på DR.
5. Svinkløv Badehotel
– Genopstået ikon ved Vesterhavet
Da Svinkløv Badehotel brændte ned til grunden en sensommeraften i 2016, mistede Danmark et stykke levende kulturarv. I næsten et århundrede havde det lange, hvide træhus dannet rammen om sommerliv, stilhed og strandture ved Vesterhavet. Men med respekt for historien blev hotellet genopført på den oprindelige sokkel i træ og med store vinduespartier, og i 2019 åbnede det igen dørene til de glade gæster. Bygningerne er synligt præget af nationalromantikerne, som nørdede ned i den danske/nordiske byggetradition.
Foto: Jens Markus Lindhe
»Svinkløv Badehotel er en autentisk juvel i de danske badehotellers historie. Danmark har en lang tradition for at bygge i træ, og Svinkløv er et særlig unikt eksempel på den trætradition, der ikke står så mange bygninger af i dag,« Kristine Virén.
6. Hages Badehotel
– Et badehotel i ét med naturen
Midt i Lollands vilde vådområder ligger Hages Badehotel som en arkitektonisk hyldest til at bygge på naturens præmisser. Hotellet er bygget på pæle hævet over jorden. Ved at hæve bygningerne over terrænet undgår man at forstyrre den sarte jordbund, og hele området kan i princippet føres tilbage til sin oprindelige form næsten uden spor. Små søer, stier og broer slynger sig som et miniature-Venedig mellem bygningerne, og hver bolig har udsigt til det omkringliggende dyreliv og landskab. Hages badehotel er et rigtig fint eksempel på dansk tradition for at bygge i træ og naturlige materialer ført helt op i nutiden.
Foto: Hages Badehotel
»Naturen fremstår uberørt lige uden for boligen, og giver måske lige præcis den connectiveness til naturen – som er så oplagt og efterspurgt af mange af os,« Kristine Virén.
7. Helenekilde Badehotel
– Sommerhusstemning på første klasse
Helenekilde Badehotel er et tidligere sommerhus fra 1896, der nænsomt er bevaret med fokus på lyse materialer, havudsigt og en atmosfære, der føles mere som et hjem end et hotel. Badehotellet er kendetegnet ved sine hvide balkoner, der spejder udover havet og den hvidpudsede facade, hvorimod værelserne prydes med sarte pastelfarver på væggene.
Foto: Helenekilde Badehotel
»Hovedbygningen har den helt skønne sommer-vibe, man kun kan elske. Den står som en imponerende kridhvid sukkerknald og troner ved kysten, smukke opholdsrum, der åbner sig mod havet og træterrasser bygget på alle villaens etager vendt mod havet. Alligevel er der noget dejligt hjemligt og afslappet over stedet,« Kristine Virén.
De danske badehoteller
Badehotellerne står for alt det gode i livet; sommer velvære, uhøjtidelig selskabsliv dog med en distinkt følelse af luksus. De var det velstående søgte ud på landet om sommeren – en bevægelse, der særligt tog fart i slutningen af 1800-tallet/start 1900-tallet.
Traditionen bliver udbredt på særligt smukke steder i landskabet og kysterne, hvor lyset, havet, kysterne og klitterne kan nydes, men allerhelst i klynger, så selskabslivet kunne fortsætte sommeren igennem. I dag er det stadig en eksklusiv oplevelse, men i takt med vi har fået flere pengene mellem hænderne appellerer badehotellerne i dag til en langt bredere befolkning.
Selvom meget er sket i historien og samfundet gennem de seneste 150 år, så har mange af badehotellerne i en eller anden form fulgt med. Fra 1960´erne flyver hundredtusinder af danskere på charterrejser til sydens sol, det kan badehotellerne mærke. Vi vil hellere til Mallorca og spise forkullet kød, selv blive forkullet end rødspætter og regn ved vestkysten.
Men med de buldrende 00’er vækkes en fascination af netop dyderne og luksuriøse bedre borgerskabs liv og de fine gamle badehoteller kommer atter ind på vores radar. Fascinationen af det bedre borgerskabs liv bredte sig både i vores helårsbolig – vi får alt fra, viktualierum, hvor der står glas med tapanader og fermentering.
Kilde: Kristine Virén
Seneste artikler
Dyk ned i flere artikler, videoer og lyd om arkitektur
Udforsk byen
Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.