NH Collection set fra vandet
bord

Foto: Spacon

Designstudiet Spacon vil vække vores sanser og give os noget, vi ikke kan få i den digitale verden

»Godt design bliver til, når autopiloten bliver slået fra«

Af Anna Skovby Hansen
21. maj 2025

Mød Nikoline Dyrup Carlsen og Malene Hvidt fra designstudiet Spacon – et studio, hvor følelser, materialer og idéer smelter sammen til levende design. Først når det sitrer i kroppen, føles det ægte.

Hvornår er design og arkitektur bedst?

Nikoline:

»Når det er holistisk – når det skaber en dyb forbindelse mellem mennesket og rummet.«

Hvad er det vigtigste for jer, når I designer?

Malene: 

»At noget bliver dybt personligt – og samtidig rummer diversiteten i, at vi alle er forskellige, med hver vores tilgang til at opleve og sanse verden. Det handler om ritualer og forståelsen af dem: Hvordan mødes vi, hvordan spiser vi sammen, hvordan er vi i hjemmet? Det handler om at forstå handlingerne og skabe rum, der understøtter netop dem.«

Hvor finder I inspiration til jeres projekter henne?

Malene:

»Vi er meget optagede af, hvem modtageren er – det er nøglen til at skabe den bedste oplevelse. I vores studio har vi et materialebibliotek, en slags magasinvæg, hvor alle materialerne er synlige i rummet. Her finder vi ofte inspiration – vi elsker at eksperimentere med alt fra byggemarkedsmaterialer til håndværk og naturmaterialer som indfarvet tekstil, avocadosten eller nye materialer lavet af svampe.

Vi finder også masser af inspiration i hverdagen – det kan være en udstilling eller en film med en særlig stemning. Måske sidder vi og designer et kontor, men bliver inspireret af scenografien i en film. Det handler om at være åben for det uventede.«

Hvordan bevarer I kreativiteten i en verden, hvor alting skal gå hurtigt?

Nikoline: 

»For os handler det om, at vi ikke designer til en verden, der nødvendigvis skal gå hurtigt – vi designer indefra. Vi stiller os selv de grundlæggende spørgsmål: hvordan, hvorfor og hvad? Det kræver, at vi engagerer os og sætter os ind i forskellige logikker. Når vi designer en legeplads, skal vi ned i børnehøjde – når vi skaber et modeshow, er det en anden tilgang. Men fællesnævneren er altid forståelse og engagement. Vi kan faktisk godt lide tempo. Vi er drevet af det korte spænd fra idé til handling og udførelse. I modsætning til klassisk arkitektur med lange byggeprocesser, søger vi også projekter i mindre skala, hvor vi hurtigere kan føre noget ud i livet.«

Malene:

»For mig handler det også om at værdsætte tiden – især i en verden, hvor alt går hurtigt. Det gør vi helt konkret ved at værne om håndværket og materialerne. Det er ikke tiden, der dræber kreativiteten – det er tilgangen. Hvis vi insisterer på åbenhed og skaber et trygt rum, hvor folk føler, de kan byde ind, så trives kreativiteten.«

Nikoline: 

»Vi prøver ikke nødvendigvis at bremse tiden – vi kan faktisk godt lide, at tingene går stærkt. Det handler bare om ikke at ryge på autopilot. Vi skal kunne mærke projekterne i maven. Og i den proces ligger der rigtig meget: materialer, kommunikation, og det at tale til mennesker. Vi gør også meget internt for at holde kreativiteten i live – vi deler vores processer og proudest moments med hinanden. Vi fejrer vores resultater såvel som fejl, og dyrker en positiv tilgang til vores arbejde.«

Spacon & X

Foto: Ingmar Kurth, E15

Spacon er et prisvindende, tværfagligt design- og arkitekturstudio med base i København. Siden 2014 har de skabt oplevelsesrige rum og objekter på tværs af skalaer – fra møbler til byggeri – altid med fokus på sanselighed, funktion og fortælling. Med et hold af arkitekter, designere og kreative specialister forener de æstetik og strategi i løsninger, der udfordrer det konventionelle og inviterer til nye måder at være i verden på.

Spacon blev stiftet i 2014 af Malene Hvidt, Nikoline Dyrup Carlsen og Svend Jacob Pedersen.

mursten

Foto: Spacon, POPL TAKE-AWAY

Hvad gør I, når I sidder fast i en idé eller proces?

Malene:

»Vi bruger hinanden og hinandens forskelligheder. Når vi sidder fast, går vi ofte til en kollega med en helt anden baggrund eller som arbejder med noget helt andet end os selv – for at få et nyt perspektiv. Det handler om at opsøge den person, der kan vende idéen på hovedet eller stille de kritiske spørgsmål, vi selv måske overser.«

Hvad er den største fordom om jeres branche?

Nikoline:

»Den største fordom, jeg møder – og til dels selv har haft – er, at der i arkitektbranchen ofte designes uden mulighed for personligt engagement igennem alle faser. At man ryger på autopilot. Der er en tendens til, at projekter starter i flotte visualiseringer, men når de skal realiseres, bliver de mødt af mange processer og kompromiser. Der kan være langt fra arkitektens drøm til det færdige byggeri – både i kvalitet og i tid. Det er en reel udfordring. Vi har taget det på os som mission altid at forsøge, at opnå en sammenhæng mellem idé, visualisering og det færdige resultat.«

Malene:

»Jeg tænker også på indretningsdesign og den fordom, at det er noget overfladisk. Ser man tilbage på 1950’erne og 60’erne, var der stor respekt for helhedsdesign – en symbiose mellem arkitektur og indretning. Dengang handlede det ikke om at vælge en pæn sofa, men om at skabe funktionalitet og sammenhæng i hele oplevelsen af et rum.«

Nikoline:

»Ja, det er noget, vi er gået væk fra i takt med industrialiseringen, hvor fagene er blevet mere opdelte. Tidligere tænkte man arkitektur og design som en samlet helhed. Store navne som Arne Jacobsen og Kay Fisker designede både facader, møbler, lamper og interiør – og skabte dermed fuldendte projekter med en klar rød tråd. I dag ser vi desværre ofte, at branchen arbejder i siloer, hvor de faglige discipliner er adskilt. Det er en udvikling, vi gerne vil udfordre.«

Hvordan forestiller I jer, at fremtidens arkitektur og design ser ud i en digital tidsalder?

Nikoline:

»Jeg tror, det i høj grad kommer til at handle om mødet og oplevelsen. Tiden, hvor arkitektur og design blot handler om funktionelle kvadratmeter, er forbi. Vi kommer til at kræve langt mere af vores omgivelser. De hvide, anonyme flader vil forsvinde, og vi vil forvente, at vores bygninger fortæller en historie. At man kan se, hvordan de er bygget, og at materialerne er sunde og har en oprindelse, man kan mærke og forstå. Vi vil have rum, der tager imod os, vækker vores sanser og giver os noget, vi ikke kan få i den digitale verden.«

Udstilling: Meet Me Here

18. juni 2025 – 4. januar 2026

I Meet Me Here har designstudiet Spacon forvandlet DAC’s trappegalleri til en levende installation. Her inviteres du til at være til stede – ikke kun online, men med hele din krop og opmærksomhed. Det digitale og det fysiske smelter sammen i ét rum, hvor sanserne aktiveres, mennesker krydser hinandens veje og uventede øjeblikke opstår.

Læs mere om Meet Me Here

Projekter af Spacon

Levende design

Spacon arbejder med at skabe levende rum. Her ses et par eksempler på deres arbejde for blandt andre Hart Bakery, Stine Goya, Wood Wood Museum, Sea New York og Ralstein 26.

Foto: Spacon, Hans Bærholmx

Dyk ned i flere artikler, videoer og lyd om arkitektur