
Foto: David Stjernholm
Guds hus, genopstået: Oplev syv transformerede kirker
Af Anna Skovby Hansen
31. marts 2025
Fra fadervor til fællesspisning, fra menighed til massagebriks, fra kirkerum til køkkenalrum – en række kirker er genopstået med nye formål. Fortidens arkitektur er blevet gentænkt til nutidens behov. Tag med på en rejse gennem bemærkelsesværdige transformationer af syv danske kirker.
Folkehus med en poppet og proppet kalender
1. Absalon
Absalon er i dag måske et af de mest livlige folkehuse med over 50 ugentlige aktiviteter og fællesspisning 365 dage om året. Det er svært at forestille sig, at Absalon engang var præget af stilhed og åndelighed. Den oprindelige bygning fra 1934 er kendt for sine tvillingetårne og sit karakteristiske murværk, som stadig udgør facaden i dag. Kirken blev taget ud af brug i 2014, og har siden gennemgået en vild og farvestrålende forvandling indvendigt. Når man træder ind i Absalon, bliver man mødt af et farvestrålende interiør, designet af kunstneren Tal R og en afslappet retrostemning.
Unikke ungdomsboliger i kirkerummet
2. Samuels Hus
Er man så heldig at få en ungdomsbolig i Samuels Hus, får man et helt unikt hjem på Nørrebro i København. Her er den tidligere Samuels Kirke blevet transformeret til 34 individuelle boliger, der byder på både historie og modernitet. I omdannelsen fra kirke til bolig er de oprindelige høje hvælvinger, det massive murværk og de rummelige kirkerum bevaret. Boligerne er fordelt på fire niveauer, som er navngivet efter kirkens oprindelige funktioner: Krypten, Kirkegulvet, Pulpituret og Hvælvet. Kirkens historie kan derfor stadig mærkes i hver eneste detalje.
Wellnesscenter med helende salte
3. Læsø Kur
Fællesnævneren for et kurbad og en kirke må være ro og fordybelse. Det smelter sammen i transformationen af den tidligere Vesterø Havnekirke, der i 2007 blev omdannet til Læsø Kur. Her er kirkeskibet, som udgør kirkens største rum, blevet revet ned, og i stedet er der opført en ny bygning, som former sig som klitlandskabet i en bølgende bevægelse. Indenfor går bølgerne igen i de varme spabade. I transformationen er kirketårnet bevaret og står stadig som et pejlemærke, der spejder ud over havet.
Levende kunsthal med ekstra højt til loftet
4. Nikolaj Kunsthal
I Nikolaj Kunsthal kan tankerne flyde frit i det guddommeligt smukke kirkerum, der med sine kalkede vægge, hvælvinger, den enorme loftshøjde og lyset giver plads til fordybelse i kunsten. Kirken er mere end 800 år gammel og prydet med et irgrønt kobbertårn, der spejder ud over byens tage. I dag er kirken scene for samtidskunst, og gæsterne kan spise i restauranten, som er indrettet i stueetagen med åbne døre til en lille, intim plads midt i København.
Koncerter med noter af Christian 4.
5. Koldinghus Slotskirke
Slotskirken på Koldinghus har overlevet mere end de fleste – både Napoleonskrigenes hærgen og flammernes ødelæggelser. Slotskirken blev indrettet af Christian 4. tilbage i 1600-tallet. Derfor fornemmer man også historiens vingesus, når man bevæger sig ind i bygningen i dag. Den seneste transformation fandt sted i 1970’erne, hvor kirken blev restaureret, så kirkerummet i dag kan bruges som mødested for kultur, koncerter, udstillinger og vielser. Det eneste, der er bevaret, er de fire oprindelige vægge, som vidner om fortidens storhed
Samlingspunkt under åben himmel
6. Den Tilsandede Kirke
I klitterne vest for Skagen står tårnet af den gamle middelalderkirke Sct. Laurentii Kirke, som i dag er kendt som Den Tilsandede Kirke. Transformationen af kirken er sket gennem naturens kræfter. Over tid har sandet langsomt opslugt kirken, og i 1795 lukkede man den, da sandet havde overtaget. Kirkeskibet blev revet ned, mens tårnet fik lov at blive stående som sømærke. I dag lever tårnet videre som et fyrtårn, og fungerer som samlingspunkt i sommermånederne, hvor der afholdes friluftsgudstjenester under åben himmel foran tårnet.
Her ringer bryllupsklokkerne
7. Højerup Gamle Kirke
På Stevns Klint, 30 meter over havet, balancerer Højerup Gamle Kirke dramatisk på kanten. I transformationen af kirken har naturens kræfter spillet en afgørende rolle for kirkens udtryk i dag. I 1928 styrtede kirkens alter og en del af kirkegården i havet på grund af naturens ubarmhjertige kræfter. Siden da er den blevet sikret mod flere skred, så du trygt kan blive viet i kirken, som i dag er et populært bryllupssted med op til 100 vielser årligt.
Dyk ned i flere artikler, videoer og lyd om arkitektur
Udforsk byen
Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.