Byggestop

Hvad nu, hvis fremtidens hjem udelukkende skal findes i huse, der allerede er bygget?

Kom med til Hørdum – en helt almindelig landsby i Danmark i år 2025. Her møder vi landsbyboeren Hans Jørgen, der gennem et mystisk brev fra fremtiden får indblik i, hvordan hans elskede landsby i en ikke så fjern fremtid vil få helt nyt liv. Et byggestop vil nemlig tvinge danskerne til at genfinde kærligheden til de mange fine boliger, der allerede er bygget på tværs af landet, og dét vil ændre Hørdum for altid.  

Fremtidsbilledet er skabt af arkitekterne Caroline Hahn Nilsson og Ebbe Lavsen i Hahn Lavsen. 

Om arkitekternes vision 

I Hahn Lavsens film ser vi, hvordan vi kan genoplive de danske landsbyer og samtidig bo på meget mere bæredygtig vis. Opskriften er enkel: Vi skal stoppe med at bygge nyt og i stedet passe meget bedre på det, vi allerede har. Vi har nemlig mere end nok kvadratmeter til danskerne, hvis vi kan genfinde kærligheden til de huse, der allerede er bygget i de danske landsbyer. Dyk med ind i denne fremtid, hvor landsbyerne igen blomster som bæredygtige bofællesskaber i tæt kontakt med naturen. 

Hahn Lavsen

Den Thy-baserede tegnestue Hahn Lavsen er stiftet i 2019 af Caroline Hahn og Ebbe Lavsen. Stifterne har begge flere års erfaring med transformation og restaurering, og i deres arbejde med både ældre bygninger og nybyggeri anvender de deres viden inden for traditionelle materialer og byggeskik. Følg med hos Hahn Lavsenher.  

 

Se de tre andre tegnestuers bud på: Hvordan skal vi bo i 2050?

 

Om den nationale arkitekturpolitik  

De fire tegnestuer har med deres fremtidsbilleder leveret inspiration til Ekspertgruppen for National Arkitekturpolitik, der er nedsat til at skabe en hvidbog med anbefalinger til en ny national arkitekturpolitik. Det er nemlig ikke ligegyldigt, hvordan teksten kommer til at lyde, når Danmarks nye nationale arkitekturpolitik skal formuleres. Arkitekturpolitikken sætter retningen for det byggede miljø i hele landet. Med inspiration fra den nationale arkitekturpolitik kan regeringen og kommunerne lave lovgivning, som for eksempel kan diktere, hvordan en bestemt facade skal se ud, hvor meget co2, man må udlede med et byggeri, ellerom det fortsat skal være helt ok at bygge parcelhuse på 200 kvadratmeter.Derfor kan den have stor og direkte betydning for den måde, vi alle lever på.  

Helle Søholt, adm. direktør i Gehl og talsperson for Ekspertgruppen for National Arkitekturpolitik, siger:
“De fire fremtidsbilleder er en vigtig inspiration for vores arbejde i ekspertgruppen. De udfordrer os til at tænke radikalt anderledes om vores bymiljøer og viser, hvordan fremtidens arkitektur kan være en katalysator for bæredygtig forandring. Denne nytænkning vil være en vigtig del af, hvordan vi udformer anbefalingerne til den nye nationale arkitekturpolitik. Vi håber, filmene kan bidrage til en åben, aktiv og inddragende dialog om anbefalingerne i kommuner i hele landet.  

Læs mere om den nationale arkitekturpolitik her.  

 

Om ekspertgruppen for national arkitekturpolitik  

Ekspertgruppen for national arkitekturpolitik er nedsat af kulturminister Jakob Engel-Schmidt til at udarbejde en række anbefalinger til, hvad en ny national arkitekturpolitik bør indeholde. Ekspertgruppen består af førende danske fagpersoner fra feltet arkitektur og byplanlægning, herunder blandt andre Pil Høyer Thielst, partner i Lundgaard & Tranberg Arkitekter, Lene Dammand Lund, rektor på Det Kongelige Akademi og Lars Autrup, direktør i Akademisk Arkitektforening.  

Læs mere på Kulturministeriets hjemmeside.