Fremtidens forstad
Hvad nu, hvis vi i stedet for at rive ned, bygger videre på det, der allerede findes?
Er Danmark gadekær og ællinger? Eller er der brug for nye fortællinger? Sådan lyder åbningslinjen, når rapperen USSEL i denne film tager os tæt på det Danmark, der findes allermest af: Endeløse parcelhusområder og grå industrikvarterer. Tag med på denne tur gennem det danske landskab af uendelige motorveje, masseproduceret byggeri og tomme industrihaller og oplev, hvordan netop de steder kan forvandles til nye levende byer.
Fremtidsbilledet er skabt af Olmo Ahlmann og Stine Christiansen i Os Arkitekter.
Om arkitekternes vision
Hvad vil der ske, hvis vi ejer mindre og deler mere? Hvis vi bygger videre på de eksisterende bygninger og lader natur erstatte asfalt? Hvis vi lader parcelhuset blive til hjem for mange familieformer? Og hvis vi udvikler industrikvarterer til blandede byområder, hvor man kan leve, arbejde, dyrke og skabe i tæt relation til naturen? I Os Arkitekters film er de fastlåste rammer for industriområdet og parcelhuskvarteret i opbrud. Nye boliger bygges i, på og til de eksisterende bygninger, og hvor der før var veje, er der nu fælles natur. I denne fremtid er vi blevet forbundet på nye måder, og nye boformer forandrer de monotone forstadsmiljøer. Det er fortællingen om byer, der genfinder sig selv – levende, harmoniske og med plads til det gode liv.
Os Arkitekter
Os Arkitekter er stiftet af arkitekterne Stine Christiansen og Olmo Ahlmann. For Os Arkitekter hænger natur og arkitektur uløseligt sammen. I deres projekter arbejder de på tværs af skala med en helhedsorienteret tilgang til byen, bygningen og landskabet. Læs mere om Os Arkitekter her.
Se de tre andre tegnestuers bud på: Hvordan skal vi bo i 2050?
Om den nationale arkitekturpolitik
De fire tegnestuer har med deres fremtidsbilleder leveret inspiration til Ekspertgruppen for National Arkitekturpolitik, der er nedsat til at skabe en hvidbog med anbefalinger til en ny national arkitekturpolitik. Det er nemlig ikke ligegyldigt, hvordan teksten kommer til at lyde, når Danmarks nye nationale arkitekturpolitik skal formuleres. Arkitekturpolitikken sætter retningen for det byggede miljø i hele landet. Med inspiration fra den nationale arkitekturpolitik kan regeringen og kommunerne lave lovgivning, som for eksempel kan diktere, hvordan en bestemt facade skal se ud, hvor meget co2, man må udlede med et byggeri, eller om det fortsat skal være helt ok at bygge parcelhuse på 200 kvadratmeter. Derfor kan den have stor og direkte betydning for den måde, vi alle lever på.
Helle Søholt, adm. direktør i Gehl og talsperson for Ekspertgruppen for National Arkitekturpolitik, siger:
“De fire fremtidsbilleder er en vigtig inspiration for vores arbejde i ekspertgruppen. De udfordrer os til at tænke radikalt anderledes om vores bymiljøer og viser, hvordan fremtidens arkitektur kan være en katalysator for bæredygtig forandring. Denne nytænkning vil være en vigtig del af, hvordan vi udformer anbefalingerne til den nye nationale arkitekturpolitik. Vi håber, filmene kan bidrage til en åben, aktiv og inddragende dialog om anbefalingerne i kommuner i hele landet. “
Læs mere om den nationale arkitekturpolitik her.
Om ekspertgruppen for national arkitekturpolitik
Ekspertgruppen for national arkitekturpolitik er nedsat af kulturminister Jakob Engel-Schmidt til at udarbejde en række anbefalinger til, hvad en ny national arkitekturpolitik bør indeholde. Ekspertgruppen består af førende danske fagpersoner fra feltet arkitektur og byplanlægning, herunder blandt andre Pil Høyer Thielst, partner i Lundgaard & Tranberg Arkitekter, Lene Dammand Lund, rektor på Det Kongelige Akademi og Lars Autrup, direktør i Akademisk Arkitektforening.
Læs mere på Kulturministeriets hjemmeside.