Foto: Kontraframe

40 meter lang rutsjebane åbner i Dansk Arkitektur Center

Pressekontakt

Presseansvarlig Johanne Troelsgaard Toft
jott@dac.dk
+45 6142 1927

Verdenspremiere: 40 meter lang rutsjebane åbner i Dansk Arkitektur Center – Gigantisk kunstværk af Carsten Höller

Intet mindre end en verdenspremiere ventede gæsterne, da dørene igen blev åbnet i Dansk Arkitektur Center (DAC) den 8. juni. Kom og oplev sensationen – en 40 meter lang rutsjebane, der snor sig som en spiral hele fire etager ned gennem BLOXs ikoniske bygning.

Den spritnye DAC Slide, som er realiseret på baggrund af en donation fra Ny Carlsbergfondet, er en permanent kunstinstallation, der tæller en 15 meter høj rutsjebane. Her kan gæsterne udfordre sanserne, mens de prøver den 40 meter lange anderledes rutsjebanetur.

Initiativet er igangsat som en del af Dansk Arkitektur Centers ønske om en bredere gæsteprofil, hvor der rækkes ud til besøgende, der ikke allerede har kendskab til arkitektur – men er optaget af byens udvikling, dansk design og kulturelle oplevelser.

International kunstner skaber unikt værk til DAC

Det stedsspecifikke kunstværk er skabt af den internationalt anerkendte tysk-belgiske kunstner Carsten Höller, der har lavet lignende kunstværker i form af rutsjebaner på førende museer i hele verden, herunder Tate Modern i London. Höllers imponerende kunstværk hos DAC er det første af sin art i Skandinavien.

”Det er en interaktiv kunstinstallation, en attraktion, et stykke arkitektur og et “værk der får dig til at blive opmærksom på dine egne og andre menneskers følelser “, siger Höller.

Må kunst og arkitektur godt være sjovt? Svaret er ja, hvis man spørger Höller. Men værket udtrykker også en undren fra kunstnerens side:

”Hvorfor bruger vi ikke rutsjebaner i arkitekturen som en tilføjelse til trapper, elevatorer og rulletrapper? spørger Carsten Höller og uddyber: ”De er hurtige, sikre og energibesparende – og de frembringer en glad følelse hos brugeren, der nærmest kan beskrives som et slags møde mellem lyst og panik, et sted mellem glæde og vanvid.”

DAC Slide bringer uundgåeligt smilet frem på læben hos de fleste med sit overraskende, humoristiske og legende udtryk.

Når arkitektur og kunst mødes

Omdrejningspunktet for kunstværkets nye hjem er BLOX, som huser Dansk Arkitektur Center. Bygningens arkitektur, skabt af OMA, er kendt for sin industrielle karakter med firkantede ”byggeklodser” primært i glas og stål. Höllers organiske, spiralformede rutsjebane føjer en ny dimension til oplevelsen af arkitekturen i BLOX. For de eventyrlystne og fartglade, er DAC Slide også et sjovt alternativ til turen ned.

Höller er kendt for sin eksperimenterende kunst i stor skala. Det fantastiske tilløbsstykke, der nu er flyttet ind, er også en ordentlig krabat med en kampvægt på 4 tons. Det tog 21 dage at installere det mægtige kunstværk, som er bygget op af 13 rutsjesektioner, 94 plexiglas karper og 159 kæmpeskruer.

Projektet er støttet af Ny Carlsbergfondet

Projektet er realiseret takket være en donation fra Ny Carlsbergfondet.

”Hos Carsten Höller går kunstværk og beskuer i ét på en legende, uhøjtidelig måde. Vel at mærke så det ud over den umiddelbare oplevelse giver os nogle nye perspektiver på verden og vores rutiner. Som sådan virker Höller og Dansk Arkitektur Center på forhånd som det perfekte match, og allerede nu kan man næsten ikke forestille sig BLOX uden DAC Slide,” siger Christine Buhl Andersen, forkvinde i Ny Carlsbergfondet.

Installationen er placeret i Udstillingsforum – ved siden af trapperne, som selvfølgelig stadig kan benyttes, hvis ikke lige man har modet til at tage den hurtige vej ned gennem DAC Slide.