
Ny udstilling i DAC: Genbrug!
Kontakt
Pressekontakt Dansk Arkitektur Center
Johanne Troelsgaard Toft
jott@dac.dk
+45 6142 1927
I en tid præget af klimakrise og behov for ressourcebevidsthed melder et afgørende spørgsmål sig: Hvordan kan vi i langt højere grad bevare, genbruge og transformere det, vi allerede har?
Netop dét er omdrejningspunktet for Dansk Arkitektur Centers nye udstilling Genbrug!, som åbner 11. april. Det er første gang, DAC præsenterer en udstilling, der samler arkitektur, design og hverdagsliv omkring et fælles tema: genbrug – ikke kun som nødvendighed, men som en ny måde at skabe, bo og bygge på.
Hver dag i Danmark og verden over bliver køkkener, parcelhuse og store bygninger revet ned – ofte længe før de er slidt op. Beton, tegl og træ kasseres, som var de forbrugsvarer, og erstattes af helt nye materialer. Men modstanden mod brug-og-smid-væk-kulturen vokser. Flere kan se værdien i at genanvende bygninger og materialer, både for at begrænse CO2-udledning, men også for at passe på jordens ressourcer.
Udstillingen zoomer ind på den kulturforandring, der heldigvis er i gang i byggeriet – og i hele samfundet. Den præsenterer en ny tilgang til arkitekturen, hvor vi bevarer det eksisterende og genbruger det, vi tidligere har kasseret. Sammen skaber vi et cirkulært samfund, hvor vi i højere grad lever og bygger i balance med den planet, vi bebor.
“Vi er nødt til at gøre op med idéen om, at nyt altid er bedre. Byggesektoren er en af verdens største forbrugere af råstoffer, og samtidig en af de største producenter af affald. Det handler om at passe på det, vi allerede har skabt, genfinde værdien i det vi plejer at smide ud og bruge det – igen og igen. Det handler ikke om at give afkald, men om at skabe på en ny måde, at begynde at holde af ting på en anden måde, og måske endda foretrække ting man ellers ville have overset eller afvist”, siger seniorkurator Victoria Diemer Bennetzen, der er hovedansvarlig for udstillingen Genbrug!
Bevar og elsk det, der er
Det første, der møder gæsten i udstillingen, er en skulptur skabt af kasseret kontorinventar og aflagte tekniske dele som ledninger, rør og kabler. Det er ting, vi normalt ikke tillægger værdi. Her bliver de sat i centrum og viser en ny måde at tænke genanvendelse på.
I dag handler det ikke kun om at redde historiske bygninger, men også om at gentænke materialer, og opdatere vores idé om skønhed og værdi. Vi skal ikke kun bevare det, vi i forvejen holder af. Vi skal transformere og opdatere og herved give ny værdi til det eksisterende. Og måske skal vi også ændre vores syn på skønhed?
I udstillingen udforskes eksempler, der overrasker og inspirerer. Tag fx Peder Lykke-højhuset på Amager, som måske kan bevares udelukkende for sin evne til at lagre CO₂. Eller en massiv krigsbunker i Hamburg, der er forvandlet til et grønt og levende byrum. Oplev også et rent teoretiske projekt, hvor det forestilles at forladte minkfarme i Danmark får nyt liv som videnscentre for materialer, hvor burhaller med patina og slidmærker står tilbage som ærlige spor af en fælles historie.
Det er fortællinger om transformation. Om steder, vi helst ville glemme – som i stedet bliver til noget meningsfuldt og smukt.
Et af de mest håndgribelige og rørende eksempler i udstillingen er et 1:1-udsnit af facaden på Børsen. Det ikoniske bygningsværk er i dag centrum for et af danmarkshistoriens største genopbygningsprojekter. Kom helt tæt på det omhyggelige håndværk. Oplev alt fra historisk murerarbejde og sandstensornamenter til tømrerteknikker med 139 år gammelt fyrretræ og birkebark. Her kan besøgende også se de originale materialer og den særlige mørtel, der skal bringe et nationalklenodie tilbage til livet.
Skønhed i det brugte
Udstillingen præsenterer en række projekter, hvor genbrug ikke er et kompromis, men et bevidst valg. Arkitekter og kunstnere eksperimenterer og skaber rum, der giver nyt liv til det, som ellers ville ende som affald. Selvom det ofte er dyrere og mere besværligt end at bygge nyt, kan der opstå en særlig skønhed i det genbrugte: det slidte, det unikke, og det, der bærer en historie.
Netop derfor findes der eksempler, der tydeligt illustrerer den unikke æstetik og tankegang om genbrug. Thoravej 29 i Københavns Nordvestkvarter, opført til pelsindustrien i 1967, er i dag forvandlet til et moderne fællesskab for kreative og sociale initiativer, hvor 95% af de oprindelige materialer er genanvendt, fx er et betondæk skåret op og vippet ned som trapper.
I Aarhus viser højhuset TRÆ en ny måde at bygge i højden. Med sine 20 etager er det Danmarks højeste træbygning og udleder kun en fjerdedel af den CO₂, et betonhøjhus gør. Facaden er beklædt med genbrugte vindmøllevinger, bølgeplader og postkasser, hvor rust og skjolder bliver til skønhedspletter i en legende arkitektur.
Og ved Kancellihuset ved Fredensborg Slot har Kongeparret givet en gammel værkstedsbygning nyt liv med genbrugte materialer, der ikke blot har en praktisk funktion, men også bærer spor af fortiden – en slags “genbrugt sjæl,” hvor æstetik, bæredygtighed og en særlig ro smelter sammen
Udstillingen vækker sanserne og opfordrer til at tage stilling
Gå gennem en organisk formet pavillon i genanvendte affaldsmaterialer. Et 3D-printet eksperiment, hvor arkitekter udforsker nye materialer, former og cirkulære byggeteknikker. Oplev et køkkenelement skabt af bjærget byggeaffald. En påmindelse om, at selv det mest udskiftelige i vores hjem kan få nyt liv. Træd ind i lydinstallationen, hvor Amalie Smiths sang En sang til planeten inviterer til refleksion over klodens tilstand og vores fælles ansvar sammen med den næste generation.
Det cirkulære samfund
Forandringen handler ikke kun om materialer. Den handler også om mennesker, vaner og hverdag. Om at reparere i stedet for at kassere. Om at tænke i fællesskab i stedet for hver for sig, så forandringen opleves som meningsfuld.
Udstillingen giver et kig ind i to DESIRE-projekter, som er en del af EU’s New European Bauhaus, der forener bæredygtighed og æstetik i udviklingen af fremtidens bymiljøer. Her inddrages beboere i at forvandle deres boligområder – fra Høje-Taastrup til Riga – og der opstår et nyt ejerskab, når de får indflydelse. I udstillingen kan man spille et spil, der viser, hvordan man som borger kan forme det cirkulære samfund. Spillet er baseret på boligprojektet Ziepju Street 11 i Riga, hvor et tidligere forsømt lejlighedskompleks gøres til et levende fællesskab med fokus på funktioner, fællesskab og livskvalitet.
Et andet eksempel, der kan opleves i Genbrug!, er det europæiske borgerinitiativ HouseEurope!, der arbejder for at gøre bevaring til normen frem for nedrivning og nybyggeri. Initiativet har samlet tusindvis af underskrifter og skabt debat i flere europæiske lande, og i udstillingen kan man selv blive en del af bevægelsen.
For børn og familier
Et særligt børnespor inviterer de yngste ind i genbrugets verden gennem leg og kreative opgaver. I weekender og ferier kan børn og voksne bygge med minimursten, trykke grafiske mønstre med gamle skruer og gætte materialer med hænderne i følekasser.
Cirkulær udstillingspraksis
Som en del af DACs Green Attraction-certificering registreres Genbrug! ned til mindste skrue, så alt kan spores og genanvendes. Scenografien er skabt af tidligere DAC-installationer, og også madrasser, podier og skilte er genbrugt. Selv en installation fra den tidligere udstilling Vandet kommer af tegnestuen MAST har fået nyt liv som poetisk pauserum.
Udstillingen er udviklet af Dansk Arkitektur Center.
Udstillingen er støttet af den Den filantropiske forening Realdania – Augustinus Fonden, Beckett Fonden, Dreyers Fond, Kulturministeriet, Desire – Designing the Irresistible Circular Society
Tak til samarbejdspartnere og bidragydere
AART Architects – Amalie Smith – Atelier for Byers Rum – BARK Rådgivning – Bikubenfonden - BoBedre – Carmody Groarke – Celina Grabowski – Danica – Ejendomme – Dansk Erhverv – Design Museum Gent – DETBLÅ – DOMEA – DTU – Frederik Hedely Jansen – Hahn Lavsen – Hampus Berndtson – HouseEurope! – Ikano Bolig – Jespersen Nødtvedt – Kongehuset – Københavns Kommune – Leif Hansen Arkitekter – Lendager – Louisiana Channel – LYTT architects – MAST – Natural Material Studio – Office Kim Lenschow – OLALA – Os Arkitekter – Øst for Paradis – Philip Lütken – Pihlmann architects – ReCraft Design Studio – Simon Sjökvist – Signe Wenneberg – Søndergaard Nedrivning – Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma – Tegnestuen LOKAL – TERROIR – Tscherning – Vandkunsten – WOHN A/S
Videnskabelige tekster i udstillingen er udviklet i samarbejde med Simon Sjökvist med afsæt i hans erhvervs-ph.d. ved Det Kongelige Akademi og Cobe.
For yderligere information, kontakt:
Johanne Troelsgaard Toft
Senior Press Officer
Tlf.: +45 6142 1927
E-mail: jott@dac.dk
Fakta
Titel: Genbrug!
Sted: Dansk Arkitektur Center (DAC), Bryghuspladsen 10, 1473 København K
Periode: 11. april – 10. september 2025
Udstillingsåbning 10. april kl. 16-21
Pressefotos: Tilgængelige fra den 10. april 2025 på dac.dk/presse
Læs mere: www.dac.dk/genbrug