Vores arkitektur

Kontakt

Presseansvarlig Johanne Troelsgaard Toft
jott@dac.dk
+45 6142 1927

Ny udstilling om 100 års dansk velfærdsarkitektur

Hvad gør en koncert uforglemmelig? Eller en lufthavn til en god oplevelse? Den nye udstilling Vores arkitektur tager besøgende med på en tour de force gennem 100 års fascinerende velfærdsarkitektur i Danmark. Gennem Vilhelm Lauritzen Arkitekters ikoniske byggerier fortæller udstillingen historien om, hvordan arkitekter formgiver rammerne om det gode liv – og udfolder, hvad det vil sige at mærke arkitekturen på egen krop. Vores arkitektur kan opleves fra d. 18. november til 9. april 2023 i Dansk Arkitektur Center.

Danske arkitekter er kendte for at bidrage til et højt fagligt niveau i vores fælles design, bygninger, byer og landskaber. Med Vilhelm Lauritzen Arkitekter som prisme for 100 års dansk arkitekturudvikling præsenterer udstillingen Vores arkitektur, hvordan arkitekturen danner rammen om vores livssituationer i det moderne danske velfærdssamfund.

Vores arkitektur tager afsæt i, at det er 100 år siden, at Vilhelm Lauritzen grundlagde sin tegnestue. Lauritzen blev én af stifterne af den danske modernisme og én af Danmarks mest anerkendte arkitekter. Han var en kompromisløs funktionalist, der designede form, som altid fulgte funktion. Og en humanist, der trods sin pragmatiske tilgang insisterede på, at god arkitektur var for alle – aldrig et privilegium for de få.

Udstillingen er udviklet af Dansk Arkitektur Center i samarbejde med Vilhelm Lauritzen Arkitekter.

Mærk arkitekturen med hele kroppen

Vores arkitektur inviterer ind til en sansende oplevelse af arkitekturen, der udfoldes gennem mere end 60 værker med fascinerende og detaljerige fortællinger fra offentlige bygninger, boliger og institutioner til hospitaler, kulturinstitutioner, kontorer og lufthavne. Gennem musikoplevelser, interviews, modeller og interaktive installationer kan gæsterne gå på opdagelse i de brikker i puslespillet, der tilsammen skaber den danske velfærdsarkitektur.

Tag med til koncert i VEGA og hør, hvordan god arkitektur lyder. Føl på materialer fra vores mest ikoniske byggerier, som de sortglaserede fliser på DR-Byens facade, og oplev hvordan vores rejsemønster har udviklet sig gennem en videoprojektion af flytrafik i Københavns Lufthavn. Fra den ikoniske Vilhelm Lauritzen terminal fra 1936 og frem til nutidens internationale knudepunkt, der fordeler 30 millioner rejsende hvert år.

I udstillingen kan gæster også opleve et sundhedsvæsen i hastig udvikling, og hvordan arkitekter arbejder med helende arkitektur. Her står en gigantisk model af Nyt Hospital Nordsjælland, der bliver realiseret i 2024, hvor natur og sollys er på recept for både patienter, pårørende og personale.

Vores arkitektur i børnehøjde

Udstillingen byder på arkitekturoplevelser for alle aldre. Der er bl.a. et interaktivt læringsbord, der tager de mindste med på materialers rejse, hvor gæsterne kan sanse og undersøge processen fra råstof til byggemateriale. Arkitekturens logikker og udfordringer bliver formidlet i børnehøjde med bud på muslingeskaller og ålegræs som fremtidens byggematerialer, og store modeller inviterer børn i alle aldre til at opleve arkitektur på nye måder.

Vilhelm Lauritzen Arkitekter i dag

Vilhelm Lauritzen Arkitekter er én af Danmarks ældste arkitektvirksomheder, og har med deres visionære og mangfoldige produktion gennem 100 år været med til at grundlægge og forme den skandinaviske og danske arkitekturtradition. Og dermed bidrage til Danmarks internationale position som en arkitekturnation.
Som en del af jubilæumsfejringen udgives også bogen ”Moderne i 100 år”, der bl.a. kan købes i DAC Design Shop. Og i udstillingen kan man opleve nye Vilhelm Lauritzen møbler fra Radiohuset og Folkets Hus/VEGA – møbler, der aldrig tidligere har været i produktion.

Udstillingen Vores arkitektur løber fra 18. november 2022 til 9. april 2023 i Dansk Arkitektur Center og er en del af festivalprogrammet under UNESCO World Capital of Architecture 2023.

Udstillingen er støttet af Vilhelm Lauritzen Arkitekter, den filantropiske forening Realdania, Knud Højgaards Fond, Hoffmann og Husmans Fond, Nordkranen A/S, Dreyers Fond og Nyt Hospital Nordsjælland.