Tilgængelighed

På denne side kan du læse om, hvordan man kommer rundt i DAC i BLOX, så du kan forberede dit besøg på forhånd.

Ankomst

Parkering

Der er to handicapparkeringspladser ved indkørslen til BLOX og Bryghuspladsen ved Vester Voldgade. P-kælderen under BLOX råder over en særligt stor kabine i bås 6. Båsen er bredere med plads til en bred bil, og betalingsterminalen kan anvendes siddende fx i kørestol. Parkering er ikke tidsbegrænset, og følger generelle p-takster i anlægget. Der betales ved afhentning af bil. Parkeringskælderen er i samme niveau som billetsalget Welcome og Design Shop, nemlig niveau -2.

Indgang

Dansk Arkitektur Center (DAC) ligger i BLOX-bygningen. Indgang og billetsalg befinder sig under gadeniveau i niveau -2. Ledelinjer på Bryghuspladsen fører til trappen ned mod indgangen. Der er en elevator til højre for trappen, som kører ned til -2. Der er rulletrapper til venstre for trappen. Karruseldøren ind til DAC kan skrues ned i hastighed ved et tryk på den synlige blå knap. Hvis du har en stor eldrevet kørestol med, kan døren til højre for karruseldøren åbnes. Aftal åbning ved at ringe til telefonnummer +45 29 60 17 37 ved ankomst.

Kommer du fra den anden side af bygningen, fra havnefronten er der trapper og elevator ned til niveau -2, hvor billetsalget, Welcome, ligger. Elevatoren finder du i gadeniveau på Christians Brygge, hvor vejen løber igennem BLOX-bygningen på den side af Christians Brygge, der er nærmest vandet. Der er ledelinjer til denne elevator. Karruseldøren ind til DAC kan skrues ned i hastighed ved tryk på synlig blå knap.

Elevatorerne i BLOX er ikke udstyret med blindeskrift. Har du behov for en ledsager, tilbyder vi gratis entre til ledsager ved fremvisning af ledsagerkort. Det er tilladt at medbringe en servicehund.

Billetsalget Welcome

Ved ankomst køber du billet i Welcome, vores billetsalg. Billetsalget ligger i niveau -2.
Skranken er lav, og betalingsautomaten kan flyttes så den kan benyttes af kørestolsbrugere. Du kan også købe billet hjemmefra og fremvise billetten ved ankomst. Så scanner vi din billet ved ankomsten.

I Welcome kan du få oplysninger om udstillingerne, og her vil du få udleveret et kort over huset.
Ledsagere har gratis adgang til DAC mod fremvisning af ledsagerkort. Man kan ikke købe ledsagerbilletter online, da der skal fremvises ledsagerkort.

Indenfor

Rundt i BLOXbygningen

Der er ikke ledelinjer indenfor i Dansk Arkitektur Center. Der er faste gulve overalt uden skråninger og brosten eller andet løst underlag. BLOX-bygningen, som er tegnet af den hollandske arkitektvirksomhed OMA, kan virke svært at finde rundt i for de fleste, der besøger for første gang. Der er mange trapper, men næsten alle områder kan tilgås med elevator. Se detaljerne i det følgende. Ved ankomsten får du et kort over huset i vores billetsalg.

Elevator og lift

Under hele dit besøg kan du benytte dig af elevatorer, når du skal rundt i bygningen. Gæsteelevatoren indenfor i DAC er placeret i vores Design Shop, og giver adgang til begge udstillingslokaler samt DAC Café og Salen. Der er tydelig afmærkning i elevatoren. Bemærk, at der ikke er blindskrift i elevatoren. To områder: Vores børne- og skoleområde Educatorium kan tilgås af kørestolsbrugere eller barnevogne med lift.

To oplevelser i huset kan ikke tilgås af dårligt gående eller kørestolsbrugere, idet de ligger på et repos uden elevatoradgang. Det er vores Photo Booth, en selfiemaskine, og Regnbuetrappen, som kan ses oppefra, men ikke nedefra.

Gæster som er dårligt gående, kan låne en kørestol under besøget. Ønsker du at reservere kørestolen, kan du skrive til os senest kl. 12 hverdagen inden dit besøg på welcome@dac.dk . Ellers gælder først-til-mølle-princippet.

Toiletter

DAC råder over handicaptoiletter ved Design Shop på Niveau -2, ved Educatoriet på Niveau 1, ved Salen på Niveau 2, og ved DAC Café på Niveau 3. Det er kun handicaptoilettet på niveau -2, der har automatisk døråbning. De andre handicaptoiletter har store døre, som lettest betjenes af en ledsager eller af DACs værter. Øvrig indretning er med god plads og kendte hjælpemidler.

Opbevaring af bagage

I niveau -2, lige bag Design Shop og billetsalget, Welcome, er der toiletter og garderobe. Garderoben indeholder skabe i forskellige højder, der kan låses af. Der er både skabe med kode og med nøgle. Der er også en garderobestang, hvor du kan hænge dit overtøj. Garderoben er ikke overvåget, og er på eget ansvar. Har du problemer med skabene, kan du få hjælp hos værterne i billetsalget, Welcome.

DAC Café

Vores café er indrettet med brede gange, god plads og niveaufri adgang til de udendørs terrasser. Der er automatisk døråbning til den store terrasse ud mod havnen. Du kan tage elevatoren helt op til caféen fra alle andre etager.

Caféen har lave borde med stole, der kan fjernes efter behov, så der bliver plads til kørestol. Caféen er børnevenlig med legetøj til børn og pusleplads på toilettet. Menukortet kan tilgås på mobil, og ses på en skærm nær kassen. Er du ikke mobilbruger, kan du bede cafeværterne om et printet menukort.

Der bestilles ved kassen, og værterne bærer maden til bordet. Drikkevarer bærer gæsten selv til bordet, men ved behov hjælper personalet gerne. I perioder af året tilbyder vi buffet. Buffeten er placeret på et højbord, som ikke kan sænkes, men du kan altid bede værterne om et udvalg fra buffeten, så serverer de det på en tallerken ved bordet.

Der er handicaptoilet ved caféen. Dog er der ingen automatisk døråbner. Her er det en god idé at have en ledsager med eller bede cafeværterne om hjælp. Alternativt kan man tage elevatoren til -2, hvor der er døråbner på toilettet.

Design Shop

Man skal igennem Designshop for at komme op til udstillingerne.

Lydniveau kan let blive højt pga. DAC Slide, vores 40 meter lange rutsjebane, som munder ud i Shoppen. Husk at vis hensyn til hinanden.

I Design Shop er varerne placeret på en række podier. Nogle af podierne er lidt høje for kørestolsbrugere. Værterne i shoppen vil gerne hjælpe med at løfte ting ned fra hylder eller podier, hvis der er noget du gerne vil se nærmere på.

Vi beder børn holde sig tæt sammen med de voksne i Design Shoppen, da der kan være porcelæn og skrøbelige designobjekter på podierne, og det er let at blive væk fra hinanden.

Priserne er trykt på små mærker på alle varerne. Spørg endelig, hvis du har svært ved at læse mærkatet.

Udstillinger

Aware – arkitektur og sanser

Udstillingen Aware vises i Forum. Tag elevator til niveau U2, til udstillingens introduktion. Eller benyt hovedtrappen.

Udstillingen har brede gange og det er et godt og ensartet underlag, der er egnet til at komme rundt i kørestol. Hele udstillingsrummet er mørklagt, uden dagslys, men med oplyste effekter. Udstillingen er kendetegnet ved at være sanselig, og der er musik og lyde i hele udstillingen. Hvis man er lydfølsom kan ørepropper være en god idé. Der benyttes lysstofrør, der skifter farver, og der er spejle som reflekterer lys. I det andet rum man går igennem er der en minimal niveaustigning, som dog indledes med en opkørsel, som fungerer godt med kørestol. Der er siddepladser undervejs i udstillingen, som muliggør et hvil. To steder undervejs i udstillingen er der skærme, de sidder lavt og kan betjenes fra kørestol. Udstillingen afsluttes med et rum med en trappeinstallation. Trappen har lave trin, men kan ikke tilgås med kørestol. Rummets effekter kan dog fint opleves fra foden af trappen.

I afslutningen af udstillingen står en række montrer med modeller. Skiltningen er placeret lavt og kan læse fra kørestol. Der er ikke blindskrift på skiltningen. Ved udstillingens afslutning, er der adgang til elevatoren igennem et mørkt klæde, med slidser, som kan løftes til side.

Teenagedrømme

Udstillingen Teenagedrømme starter på niveau 0, dvs. i niveau med Bryghuspladsen. For at komme dertil skal man enten gå ned ad Regnbuetrappen, eller tage rulletrappen ned fra Forum. Man kan også gå op fra Designshop ad Trappegalleri-trappen. På trappen fungerer gelænderet som ledelinje. Der er ingen elevator til starten af udstillingen. Der er handicaplift fra designshop langs trappen, men den kører, af tekniske årsager, til etage 1, ikke helt op til introduktionsteksten på etage 0. Alle udstillingsetager er uden ledelinjer.

Introduktion til udstillingen

Udstillingen starter på etage 0, som indeholder en introduktion til udstillingen Teenagedrømme, Still life of teenagers og Photo booth. Der hænger bokse med billeder ned fra loftet. Området er ikke markeret med ledelinjer, og gæster med dårligt syn skal derfor være opmærksomme.

Photo booth er oplyst med ekstra skarpt lys, for at give gode fotos. Lyset kan være til gene for lysfølsomme.

Etage 1

Dernæst kommer etage 1, Recharge. Her er gulvet beklædt med stof og puder. Det kan være usikkert at gå på for dårligt gående, og gæster med nedsat syn. Gulvet er ikke tilgængeligt for kørestolsbrugere, pga. stof og puder. Recharge indeholder en video med dansk tale og engelske undertekster. Lydelementerne på etage 1 skal aktiveres af gæsten. Placeringen af lydelementerne er utilgængelige for dårligt gående og kørestolsbrugere.

Etage 2

På etage 2 vises Fluidity. Gulvet er belagt er med et materiale, som gør det svært for kørestolsbrugere, at bevæge sig i denne del af udstillingen. Fluidity vil være en begrænset oplevelse for gæster med nedsat syn, og stålkonstruktionen der holder udstillingen, er ikke anvist med ledelinjer. I loftet er monteret en video, som kan opleves, når man lægger sig i sengen. Det er svært at opleve skærmen, hvis man ikke kan ligger under den. Denne video er på dansk og med engelske undertekster.

Etage 3

Til slut opleves etage 3. Transitions. Dette podie er belagt med et tæppe uden ledelinjer. Transitions er indrettet i to niveauer, med en halvdel, hvor man kan lægge sig ned. Den del af udstillingen vil være svært tilgængelig for kørestolsbrugere. Bordet inde i udstillingen er højt, og kan ikke sænkes ned. Selfielysende på bordet er i skarpt skiftende farver, hvilket lysfølsomme skal være opmærksomme på. Skærmen i Transitions er placeret i ca. 150 cm over gulvet, og er dermed svær at opleve, hvis man er sidder i en kørestol. Videoen på skærmen er med dansk tale og engelske undertekster.

So Danish!

Denne udstilling er desværre midlertidigt lukket pga. en stor vandskade. Vi arbejder på højtryk, for at udbedre skaderne. I nedlukningsperioden tilbyder vi reduceret entrepris.

Udstillingen vises i Guldgalleriet i niveau U1. Benyt trappen op fra DAC Design Shop eller tag et stop med elevator.
Udstillingen starter på reposet foran Guldgalleriet. Kommer du op med elevator, bør du starte dit besøg med på reposet og læse introduktionsteksten til udstillingen. Her kan du også tage en audioguide. Audioguiden guider dig igennem hele udstillingen på dansk eller engelsk. Start med at vælge sprog, når du tager guiden.
Igennem hele udstillingen aktiverer du guiden, hver gang du går forbi en lille markeret sender på væggen. Hvis du er svagtseende, kan det være lidt svært at få øje på de små sendere.

So Danish! – udstillingen er tæt med mange udstillede genstande. Når der er mange gæster, kan rummet føles meget tæt, og det kan i de tilfælde også være svært at komme rundt i udstillingen i kørestol. Vi anbefaler da at se en af de andre udstillinger og komme tilbage lidt senere.
Udstillingen indeholder meget tekst og mange billeder. Al tekst findes både på dansk og engelsk.

I udstillingen står en model. For at gå ind i modellen skal man bøje sig dybt ned. Modellen kan ikke opleves i kørestol, eller hvis man er dårligt gående, og ikke kan bøje sig dybt ned.

Audioguiden afleveres når So Danish! forlades. Den er ikke en del af resten af udstillingerne i huset.

So Danish! udstilling om dansk arkitektur
So Danish! udstilling om dansk arkitektur

Flere oplevelser i DAC

Salen

Salen ligger i niveau 2. Adgang via elevator eller via Forumtrappen i den ene side af det store udstillingsrum Forum. I Salen vises film om dansk arkitektur på dage, hvor Salen ikke anvendes til konferencer eller events. Hvis der er konference eller event, er dørene til Salen lukkede. Hvis der vises film, er skærmen ved døren tændt. Nogle gange vises der miniudstillinger på væggene i Salen. De kan ligeledes opleves på dage, hvor Salen er åben for udstillingsgæster.

Salen råder over en teleslynge, der kan anvendes ved events eller konferencer.

Film i Salen vises med dansk tale og engelske undertekster.

Educatorium

Educatorium er DACs børneunivers. I hverdagene benyttes det af skoleklasser. I weekenderne er det her vi tilbyder familieworkshops. Educatorium finder du på samme niveau som Forum, nemlig U2. Der er en lille trappe ned. Ved siden af trappen er en lift, så kørestol eller barnevogn let kan passere trappen.

Educatorium er et rummeligt lokale med lave borde og stole, der let kan flyttes. Rummet er skabt til, at børn kan gå på opdagelse og må røre ved alting. På gangen bag Educatorium findes toiletter og handicaptoilet med pusleplads. Døren til toilettet er ikke automatisk, hvorfor vi anbefaler, at man ved behov får hjælp af en ledsager, eller benytter toilettet i -2 ved DAC Design Shop, som har automatisk døråbning.

DAC Slide

DAC Slide er en kunstinstallation af den tysk-belgisk kunstner Carsten Höller. Det er en 40 meter lang rutsjebane, som løber på tværs af 4 etager, fra Forum i niveau U2 til Design Shoppen i niveau -2. Der er en del sikkerhedshensyn, man skal være opmærksom på, før man benytter rutsjebanen. Vi har lavet en film, der forklarer, hvordan man tager rutsjebanen. Se filmen før afgang, og overhold alle regler.

Man skal være minimum 120 cm høj for at benytte DAC Slide. Dvs. at små børn, som ikke kan forventes at forstå og overholde reglerne ikke må tage rutsjebanen.
Man må ikke prøve at bremse eller stoppe under nedfarten. Man rutsjer i en rutsjepose, som sikrer at man rutsjer gnidningsfrit uden at skoene bremser. Man må ikke benytte rutsjebanen med tasker eller løse effekter som fx kamera eller mobiltelefon i hånden, da de kan smadre og efterlade glasskår i rutsjebanen. Man tager rutsjebanen én ad gangen og med fødderne først. Man strækker benene og læner sig tilbage.

Brug af rutsjebanen sker på eget ansvar.
Det kan ikke anbefales at benytte rutsjebanen, hvis man har skader, nedsat funktion, ondt i ryggen, dårlige knæ og andre funktionsnedsættelser.

Lydniveau i DAC

I weekender og på feriedage kan vi have rigtig mange gæster i DAC, og lydniveauet kan godt blive meget højt. Vi tysser ikke på gæsterne, men forventer at forældre holder sig sammen med deres børn under hele besøget. Vi beder alle gæster vise hensyn til hinanden, så alle gæster kan have en god oplevelse under besøget i DAC.

Evakuering ved brandalarm

Hvis brandalarmen udløses, går evakueringsprocessen i gang. Alle branddøre åbner. Alle brandudgange er trapper, og de er markeret med grønne ikoner. Elevatoren må ikke benyttes under brandalarm. Er du kørestolsbruger skal du følge anvisning til brandtrappen og vente ved trappen til en redder evakuerer dig.

Når brandalarmen er overstået, sker indgang til udstillingerne igennem billetsalget Welcome.

Har du spørgsmål til dit besøg i DAC?

Skriv til os på info@dac.dk, så svarer vi dig, så hurtigt vi kan.
Vi ses!