Dansk Arkitektur Center

Ove Arup
and the Philosophy
of Total Design

Udstillingsperiode

12. oktober - 17. februar 2019

DACs store efterårsudstilling går helt tæt på en af de største danske pionerer i ingeniør- og designverdenen i det 20. århundrede: Ove Arup.

Mange kender de ikoniske bygninger som Operahuset i Sydney og Pompidoucenteret i Paris. Men få kender en af de allervigtigste hovedpersoner bag. Danske Ove Arup revolutionerede ikke alene arkitekturen, men også måden ingeniørfaget praktiseres den dag i dag. Han kaldte sin filosofi ”total design”, fordi han mente, at helstøbt arkitektur opstår, når teknik, formgivning og æstetik smelter sammen.

Portræt af Ove Arup
Foto af Godfrey Argent, 1969. © National Portrait Gallery, London

London Zoo’s pingvinpool kickstartede Oves karriere og blev et stjerneeksempel på betons skulpturelle muligheder.
Foto: Frederick William Bond, 1934, UK. © ZSL

Den kreative, poetiske og humoristiske side af personen Ove kommer tydeligt frem i Oves egne kruseduller, som vises i udstillingen.

Foto: Doodle af Ove Arup, ca. 1960, privat samling.

Video: fra Victoria & Albert Museum, London

Vidste du…

At Operahuset er placeret på en fremskudt pynt, kaldet Bennelong Point, i Sydneybugten. Her ligger bygningen, der med sine 60 meter høje hvide, skaller er blevet Sydneys vartegn og største turistattraktion.

I udstillingen får du et enestående portræt af personen Ove og et særligt indblik i de mange prestigeprojekter, han står bag. Du oplever blandt andet Pompidoucenteret i Paris, en pool til pingviner i London. Og du kommer, ikke mindst, helt tæt på Operahuset i Sydney. Du ser den gigantiske computer, der i start 60erne udregnede operaens karakteristiske ydre skaller, og med Virtual Reality kan du sætte dig på taget af operahuset.

Du får også historien om den globale ingeniør- og designvirksomhed ARUP (i dag med over 14.000 ansatte i 34 lande), som Ove startede i 1946, og hvordan hans visionære tilgang til “Total Design” stadig tegner virksomheden den dag i dag. Her ser vi ind i fremtiden og oplever de nyeste og vildeste teknologier i arkitekturens verden. Du kan blandt andet komme tæt på verdens første bioreaktive facade skabt af algevækst og blive omsluttet af lyden af en vindmøllepark i et højteknologisk lydstudie.

“The architect should be part engineer and the engineer should be part architect in order to achieve a fruitful collaboration.”
Ove Arup

Ove Arup & Partners var fra starten involveret i udviklingen af Centre Pompidous karakteristiske konstruktion, som ligner, at bygningen er på vrangen.

Foto: Centre Pompidou, Paris, Frankrig. © Ian Dagnall /Alamy

I udstillingen kommer du helt tæt på og ser, hvordan alger kultiveres i facaden og producerer varme og elektricitet til en hel bygning.

Foto: SolarLeaf Algae Facade © ARUP.

Præsenteret af

Ove Arup and the Philosophy of Total Design præsenteres af Dansk Arkitektur Center I samarbejde med Victoria and Albert Museum, London, i samråd med kurator Zofia Trafas White. Udstillingen er gjort mulig gennem samarbejde med ARUP.

Udstillingen er støttet af Realdania og Knud Højgaards fond

Ydermere tak til: MobilrotIscenesætterenBrand FactoryGlashærderiet