Studio Mumbai –

Imellem solen og månen

Udstillingsperiode

14. januar - 6. marts 2016

Kurateret af

Udstillingen Studio Mumbai var kurateret og udviklet af Studio Mumbai og Arc en Reve.

Støttet af

Visning i Dansk Arkitektur Center var støttet af Realdania, Kulturministeriet og Udenrigsministeriet.

Midt i den kolde, grå, danske vinter kunne du komme med på en eventyrlig rejse til Indien! Hvordan ser indisk samtidsarkitektur ud? Hvordan bor man i storbyen og på landet? Du kunne opleve den indiske arkitektvirksomhed Studio Mumbai, der udfordrer modsætningen mellem tradition og modernitet, land og by og insisterer på vigtigheden af stedets ånd.

Indien. Landet der vækker mindelser om farverige sarier, krydrede karryretter og kaotiske storbyer. Men bortset fra Taj Mahal, giver indisk arkitektur måske ikke helt så klare billeder i hovedet. Det var der med denne udstilling mulighed for at lave om på, når Indiens førende arkitektvirksomhed, Studio Mumbai, gæstede Dansk Arkitektur Center med udstillingen ‘ Studio Mumbai – imellem solen og månen’.

Flere håndværkere end arkitekter

Indien er verdens tredjestørste økonomi og verdens næstmest befolkede land. I udstillingen delte grundlæggeren af Studio Mumbai, Bijoy Jain, sit syn på Indien og gav et indblik i sin arkitektvirksomheds filosofi, inspirationskilder og arbejdsproces – noget der kunne være med til at udfordre vores vestlige livssyn. F.eks. består virksomheden mestendels af håndværkere som i samarbejde med et fåtal arkitekter udarbejder prototyper i 1:1, hvilket gav en helt anden måde at kunne afprøve ting på.

Stedets ånd i centrum

Studio Mumbai har især arbejdet med boliger i Indien, og deres arbejde er tæt forbundet med den lokale kontekst og med stedets ånd – de fokuserer bl.a. på anvendelsen af lokale materialer, håndværkstraditioner, byggeteknikker m.m. En forståelse for landskabet og de specifikke klimaforhold er for dem også altafgørende for at kunne skabe bygninger, der passer til den lokale kontekst – f.eks. bygninger der kan modstå den kraftige monsunregn der hersker i Indien.

Kontrasternes land

For Studio Mumbai – der selv er placeret mellem øst og vest, sol og måne – er modsætninger ikke problematiske. De er derimod et mål i sig selv. Det er i spændingsfeltet mellem poler – mellem tradition og modernitet, land og by – at interessante og spændende rum opstår. Det er i dette rum at perspektiverne krydsbestøver og befrugter hinanden.