Krøyers Plads

Verdenskongres for arkitekter og arkitektur

Den 2-6. juli er København vært for UIA World Congress of Architects – der er verdens største kongres om bæredygtig arkitektur og byggeri. Som del af kongresbilletten får man som deltager gratis, ubegrænset adgang til Dansk Arkitektur Center (DAC) og huset summer af liv hver dag – helt til kl. 22.

Arkitekter, ngoer og beslutningstagere fra hele verden kommer i juli til at valfarte til København for at blive inspireret til, hvordan arkitektur kan blive en del af løsning og ikke en del af problemet. Byggeriet står for 40% af al CO2-udledning, og samlet set menes byer at være ansvarlig for 75% af den globale udledning. Der er derfor brug for en radikal forandring, hvis vi skal skabe bæredygtige byer for alle – og det fokuserer UIA verdenskongressen på.

Dansk Arkitektur Center bliver det uformelle mødested for kongressen mellem dig der bor i byen, danske arkitekter og alle dem der rejser hertil.

Lang åbningstid og masser af liv

Som del af billetten til UIA verdenskongressen i Bella Centret, får man gratis, ubegrænset adgang til DAC fra d. 2-6. juli. Og ikke nok med det – DAC kommer også til at holde ekstra længe åbent samt fylde huset med musik, særomvisninger, familieværksted for børn, talks på engelsk og events, hvor nye møder og samarbejder kan opstå.

Et af dem er en et fælles event i BLOX, hvor DAC i samarbejde med BLOXHUB, Creative Denmark og Dansk Design Center inviterer UIA deltagere til en aften, hvor man kan fare vild (!) i BLOX og falde i snak med en arkitekt fra Chile, som man ellers aldrig havde mødt.

Arkitekturløb for alle

Vi starter ugen allerede om søndagen med det populære DAC Arkitekturløb. Her handler det ikke om at være hurtigst, men derimod om at opleve byen på en ny måde, når vi løber ind gennem smukke bygninger og hemmelige passager.

Hvis man hellere vil på gå eller sejle, står DAC også for nogle af de kongresture til bl.a. Nordhavn og Carlsberg, som man som kongresdeltager kan tage på.

Ugen rundes af om torsdagen med en AfterDAC på engelsk, hvor kongressens tematik om ’Leave no one behind’ danner udgangspunkt for en samtale, hvor Ane Cortzen er vært. Så sæt kryds i kalenderen – og vent med at tage på sommerferie!

Hav en arkitekt boende

Hvis du har en ekstra sofa eller seng til overs, så kan du få en arkitekt på besøg. København er en dyr by at overnatte i – og derfor er der mulighed for at bo billigt privat gennem ArchiStay.

Hvad er UIA?

Den internationale arkitektforening, UIA (union internationale des architectes), blev oprettet i 1948 – hvor Europa stod over for en stor genopbygning efter 2. verdenskrig. Nu står vi også over for en ny krise – hvor der er brug for, at arkitekter og hele byggebranchen tænker radikalt anderledes, hvis arkitekturen skal være med til at løfte FNs verdensmål. UIA forener over 1,3 millioner arkitekter, som har mulighed for at mødes hvert 3. år, hvor verdenskongressen afholdes. I 2023 fylder UIA 75 år og det er første gang at kongressen afholdes i et nordisk land.

Prominente navne på programmet

Kongressen afholdes i Bella Center d. 2-6. juli og har keynotes af prominente navne som bl.a. forfatter Chimamanda Ngozi Adichie, EU-præsident Ursula von der Leyen, arkitekt Bjarke Ingels, forsker Carlo Ratti og forhenværende EU-kommisær Connie Hedegaard. Kongressens hovedtema er ’Leave no one behind’ – herunder findes der seks spor, som alle relaterer sig til FNs verdensmål: Climate adaptation, health, inclusivity, partnerships of change, resilient communities og rethinking resources.

×