Børnekulturhus Ama’r

Institution

800
Photo: Bo Bolther
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje

Det er et af de første kulturhuse, der er udviklet direkte til børn med arkitekturen som løftestang for kreativitet, leg og læring. Børnekulturhus Ama’r skaber grobund mellem børn og kunstnere.

Huset ligger i tilknytning til Musiktorvet på Øresundsvej og er det første af sin slags i Danmark, som er skabt fra bunden i samarbejde med dets fremtidige brugere.

Huset er nemlig udtænkt til børn – men i høj grad også af børn. Kunstneren Kerstin Bergendal afholdt gennem to år en række workshops, hvor de kommende brugere af huset, børn i kvarteret og pædagoger fra naboinstitutionerne, lavede tegninger og modeller, og på den måde bidrog til arbejdet med den videre udformning af huset og dets indretning.

Børnemagnet

Børnekulturhusets lokation ved siden af Musiktorvet på Øresundsvej er en del af den samlede vision om at skabe et kulturcentrum til glæde for kvarteret og på længere sigt hele byen. Ved at skabe et nyt samlingspunkt for børn, håber man også på at vende udviklingen og få flere børnefamilier til at blive boende i kvarteret.

Harmonisk og iøjefaldende

Selve huset ligger på et hjørne mellem to eksisterende bygninger og er tænkt som en forlængelse af de eksisterende gavle. På den ene side ligger en høj karrébygning, på den anden side et mindre længehus, og det betyder, at kulturhuset falder i højde fra den ene ende til den anden.

På hjørnet er bygningskroppen trykket helt ned i én etages højde for at bevare udsigt og dagslys til gårdrummet bagved.

Fleksibel indretning

Indvendigt er bygningen indrettet med en række forskudte planer og et åbent såkaldt indgangstorv, hvorfra husets forskellige rum og funktioner bølger op og ned i forskellige niveauer.

Husets rum er tilrettelagt, så de kan bruges til mange forskellige aktiviteter. I husets ene ende er tre værkstedsrum forbundet af en klatrebakke. Værkstederne er fleksible, så de kan skifte funktion over tid. I husets modsatte ende er der rum, som lægger op til bevægelse og optræden.

Overalt i huset er der masser af huler og nicher, som kan indrettes personligt og gøres ‘svært tilgængelige’ for voksne. De indvendige overflader er valgt ud fra et ønske om høj robusthed og skiftende stofligheder. Ydervægge og lofter fremstår i malet eller rå beton. Gulvet i stueetagen er desuden i lakeret beton, som en fortsættelse af torvet udenfor.

Endnu et Mandrupsk kulturhus

Med børnekulturhuset markerer Dorte Mandrup Arkitekter sig endnu en gang som en stærk leverandør af kulturbyggerier på Amager. I 2001 indviedes Mandrups Beboer- og kulturhus i Holmbladsgade, og i 2006 fik det følgeskab af idræts- og kulturhuset Prismen. I 2011 blev Børnekulturhuset Ama’r så opført.