Københavns Lufthavn

Erhverv

800
Foto: Christina Bennetzen
 

Med sine lyse rum og gedigne materialer udstråler Københavns Lufthavn kvalitet og imødekommenhed.

Københavns Lufthavn ligger på Amager cirka 8 kilometer fra Københavns centrum. Lufthavnen blev taget i brug i 1925 og var på det tidspunkt en stor græsmark. Lufthavnens første bygningsanlæg blev opført i 1923-26 af arkitekten Waldemar Jørgensen.

Det første anlæg erstattedes i 1937-39 af Vilhelm Lauritzens lufthavnsterminal, som er et hovedværk i den nordiske funktionalisme. Med sine lyse farver, rene linjer, gennemgående vinduesbånd, bølgede lofter og elegante hvide søjler fremstår bygningen både funktionel og imødekommende.
Terminalen var Københavns Lufthavns første passagerterminal, og den var i brug fra 1939 til indvielsen af den nuværende Terminal 2 i 1960.

Da Vilhelm Lauritzens første terminal stod i vejen for senere tilbygninger, blev den i 1999 flyttet til den sydvestlige del af lufthavnen. Bygningen blev samtidig renoveret og genåbnede i 2000 i sin oprindelige skikkelse. I dag er bygningen fredet og bruges kun til særlige arrangementer.

Terminal 2 blev opført i 1960. Denne større, fleksible og modernistiske terminal var også tegnet af Vilhelm Lauritzen Arkitekter. Samtidig opførtes Finger A og Finger B. I 1986 blev Finger B moderniseret af KHR Arkitekter. Mens Finger A i 1995 blev genopført i en ny form af arkitektfirmaet Holm & Grut.

I 1998 stod Vilhelm Lauritzen Arkitekter for lufthavnens tredje terminal. Terminal 3 har form som en flyvinge. Bygningens smalle spids peger mod nedgangene til lufthavnens station. Mens rummet til den modsatte side åbner sig som en katedral. En række af 22 meter høje søjler bærer taget, hvorfra lyset vælder ind af et aflangt glasparti.

Lufthavnens nyeste finger, Finger D, er fra 1999. Den er tegnet af KHR Arkitekter og er første etape af Terminal 4, som udbygges i takt med trafikkens udvikling i de kommende år.
Endelig har arkitekterne Holm & Grut i 2001 udvidet terminalområdet ved Finger C med en bygning. Den lyse bygning består af to rummelige etager. En del af loftet er udskåret i en ellipseform, så det ligner et skib i vandet set nedefra.

Senest har Vilhelm Lauritzen Arkitekter stået for opførelsen af et nyt kontroltårn på 72 meter, der blev indviet i 2005.