Funktionalisme

800
Martin Heiberg, Copenhagen Media Center

Funktionalisme i arkitektur er en stil og filosofi, der blev populær i det 20. århundrede. Det er en tilgang, der fokuserer på funktionen af en bygnings form og formål, frem for at dekorere og pynte.

Funktionalismen, som ofte bliver slået i hartkorn med modernistisk arkitektur, var en af de mest betydningsfulde bevægelser i arkitekturen i det 20. århundrede.

Funktionalismens oprindelse

Funktionalisme opstod som en reaktion på den historiske arkitektur, som var dominerende i det 19. århundrede. Den historiske arkitektur var præget af overdådige ornamenter og dekorationer, der blev betragtet som en måde at vise rigdom og magt på. Men funktionalisterne mente, at denne form for arkitektur var ineffektiv og unødvendig.

Funktionalismen blev i høj grad også påvirket af industriens og teknologiens fremskridt i det 20. århundrede. Fabrikker og andre industribygninger var allerede blevet opført uden unødvendig dekoration, og funktionalisterne mente, at dette princip kunne overføres til andre bygninger.

Funktionalisme i praksis

Funktionalismen har fokus på funktionaliteten i en bygnings form og funktion. Bygninger skal være designet til at tjene deres formål, om det er en bolig, et kontor eller et hospital. Derfor skal materialer og teknologier anvendes på en måde, der er hensigtsmæssig for bygningens formål.

Funktionalismen kræver også, at bygninger skal være ærlige i deres design. Bygningens indhold skal være synligt, så man kan se, hvordan bygningen fungerer og hvordan den er konstrueret. Dette kan betyde, at der ikke er nogen dikkedarer eller pynt på bygningen.

En anden vigtig faktor i funktionalismen er at bruge materialer og teknikker, der er passende til deres formål. Materialer og teknikker skal vælges med hensyn til både funktionalitet og æstetik.

Funktionalisme og samfundet

Funktionalismen i arkitektur blev også påvirket af samfundsmæssige og politiske bevægelser. Funktionalisterne mente, at deres designprincipper kunne anvendes på samfundet som helhed. De troede, at arkitektur kunne hjælpe med at løse samfundsmæssige problemer ved at skabe en mere rationel og effektiv verden.

Funktionalisme var også en del af modernismen, en bevægelse, der opstod i det 20. århundrede, der fokuserede på fremtidens muligheder og teknologiske fremskridt.

Arne Jacobsen benzinstation
Martin Heiberg, Copenhagen Media Center
Bellavista
Photo: Astrid Maria Rasmussen, Copenhagen Media Center

Udforsk byen med vores app

Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app har du altid en god guide ved hånden.