Hvordan skal vi bo i 2050?
Hvordan ser Danmark ud i år 2050? Bor vi i sprudlende storbyer, er vi flyttet ud i nye typer landsbysamfund, eller har vi fundet måder at bo meget tættere på naturen? Se med, når fire tegnestuer giver deres bud.
Arkitektur er en del af problemet
Vi står over for grundlæggende forandringer i den måde, vi bor på. Klima- og miljø- og biodiversitetskriser tvinger os til at gentænke næsten alt, hvad vi foretager os. Det gælder ikke mindst for byggebranchen, der er en af de største syndere, når det kommer til ressourceforbrug og CO2-udledning. Derfor spiller arkitekturen en afgørende rolle, når vi skal skabe en grøn og mere bæredygtig fremtid. Men hvordan ser den fremtid egentlig ud? Og hvad skal der til, hvis vi skal tegne et nyt Danmark?
De spørgsmål besvarer fire danske tegnestuer – Hahn Lavsen, Atelier for Byers Rum, Os Arkitekter og DETBLÅ – i en serie af kortfilm, der tilsammen udgør kampagnen Hvordan skal vi bo i 2050? De fire tegnestuer er inviteret af Kulturministerens Ekspertgruppe for National Arkitekturpolitik til at sætte billeder på, hvordan Danmark kan se ud i år 2050, hvis vi er villige til at tænke nyt og handle modigt.
Arkitektur som en del af løsningen
Tegnestuernes fremtidsbilleder er en del af en oplysningskampagne og indspark i debatten om, hvordan en ny national arkitekturpolitik kan være med til at forme fremtidens Danmark. De fire film sætter billeder på, hvordan vi kan bo på andre og mere bæredygtige måder, og inviterer danskerne til at deltage i samtalen om, hvordan arkitekturen former vores liv. Se med i de fire film, der tænker helt til kanten og udfordrer den måde, vi bor på i dag.
Kampagnen er skabt af Dansk Arkitektur Center i samarbejde med Ekspertgruppen for National Arkitekturpolitik og omsat til film af OLALA.
De fire film kan også ses i DAC Passage, hvor der er gratis adgang.
Mød tegnestuerne
Fremtidsbillederne til Hvordan skal vi bo i år 2050? er skabt af fire nytænkende tegnestuer, der præsenterer hver deres tilgang til, hvordan fremtidens arkitektur og landskaber skal se. Fælles for dem er, at de brænder for at bidrage til at skabe en bedre, bæredygtig fremtid.
De fire tegnestuer er udvalgt til at deltage i projektet af Kulturministerens Ekspertgruppe for National Arkitekturpolitik.
Hahn Lavsen
Den Thy-baserede tegnestue Hahn Lavsen er stiftet i 2019 af Caroline Hahn og Ebbe Lavsen. Stifterne har begge flere års erfaring med transformation og restaurering, og i deres arbejde med både ældre bygninger og nybyggeri anvender de deres viden inden for traditionelle materialer og byggeskik. Følg med hos Hahn Lavsen her.
Atelier for Byers Rum
Atelier for Byers Rum består af tegnestuens grundlægger Knud Aarup Kappel og arkitekt Lauge Floris Larsen. Tegnestuen specialiserer sig i udvikling af helheds-, by- og bebyggelsesplaner og tager altid udgangspunkt i det enkelte steds specifikke træk og muligheder. Læs mere om Atelier for Byers Rum her.
Os Arkitekter
OS Arkitekter er stiftet af arkitekterne Stine Christiansen og Olmo Ahlmann. For OS Arkitekter hænger natur og arkitektur uløseligt sammen. I deres projekter arbejder de på tværs af skala med en helhedsorienteret tilgang til byen, bygningen og landskabet. Læs mere om OS Arkitekter her.
DETBLÅ
DETBLÅ er grundlagt i 2020 ved Birthe Urup og Karin Munch. DETBLÅ udvikler arkitektur, landskaber og byer. Tegnestuen arbejder ud fra overbevisningen om, at alt kan og skal tænkes ind i en helhed med respekt for stedets kvalitet, i et fagligt felt mellem behandling af kulturarv og traditioner og udvikling af løsninger til det logiske og praktiske. Følg med hos DETBLÅ her.
Om den nationale arkitekturpolitik
De fire tegnestuer har med deres fremtidsbilleder leveret inspiration til Ekspertgruppen for National Arkitekturpolitik, der er nedsat til at skabe en hvidbog med anbefalinger til en ny national arkitekturpolitik. Det er nemlig ikke ligegyldigt, hvordan teksten kommer til at lyde, når Danmarks nye nationale arkitekturpolitik skal formuleres. Arkitekturpolitikken sætter retningen for det byggede miljø i hele landet. Med inspiration fra den nationale arkitekturpolitik kan regeringen og kommunerne lave lovgivning, som for eksempel kan diktere, hvordan en bestemt facade skal se ud, hvor meget co2, man må udlede med et byggeri, eller om det fortsat skal være helt ok at bygge parcelhuse på 200 kvadratmeter. Derfor kan den have stor og direkte betydning for den måde, vi alle lever på.
Helle Søholt, adm. direktør i Gehl og talsperson for Ekspertgruppen for National Arkitekturpolitik, siger:
“De fire fremtidsbilleder er en vigtig inspiration for vores arbejde i ekspertgruppen. De udfordrer os til at tænke radikalt anderledes om vores bymiljøer og viser, hvordan fremtidens arkitektur kan være en katalysator for bæredygtig forandring. Denne nytænkning vil være en vigtig del af, hvordan vi udformer anbefalingerne til den nye nationale arkitekturpolitik. Vi håber, filmene kan bidrage til en åben, aktiv og inddragende dialog om anbefalingerne i kommuner i hele landet. “
Læs mere om den nationale arkitekturpolitik her.
Om ekspertgruppen for national arkitekturpolitik
Ekspertgruppen for national arkitekturpolitik er nedsat af kulturminister Jakob Engel-Schmidt til at udarbejde en række anbefalinger til, hvad en ny national arkitekturpolitik bør indeholde. Ekspertgruppen består af førende danske fagpersoner fra feltet arkitektur og byplanlægning, herunder blandt andre Pil Høyer Thielst, partner i Lundgaard & Tranberg Arkitekter, Lene Dammand Lund, rektor på Det Kongelige Akademi og Lars Autrup, direktør i Akademisk Arkitektforening.
Læs mere på Kulturministeriets hjemmeside.