Fang
din by

En ny skønhed

Fang din by

En ny skønhed

Udstilling (gratis)

6. juni – 1. oktober
Bryghuspladsen (foran DAC)

(Dog er den væk d. 21. august – 26. august, hvor den i stedet kan opleves på Kulturmødet Mors)

7. juni – 21. juli
Klostertorvet, Kalundborg
23. juli – 1. september
Herlev Bibliotek, Herlev
3. september – 1. oktober
Taastrup Bibliotek, Taastrup

 

 

Folk sætter et Vild med vilje-skilt op i haven, hvis der er valmuer og højt græs i stedet for en tætklippet græsplæne. Et gennemsnitligt køkken bliver udskiftet hvert 10. år.

Men hvis vi skal have flere bier i baghaven og mindre byggeskrald ved kantstenen, skal vi så vænne os til at se på verden med nye øjne?

Med årets tema, En ny skønhed, opfordrede vi til at se det smukke i patina og ukrudt. Det gjorde vi i samarbejde med New European Bauhaus-projektet Desire – an Irresistible Circular Society, der eksperimenterer med at gøre de bæredygtige valg til de attraktive valg. Som en del af dette samarbejde er udstillingen skabt sammen med kulturinstitutioner og kommuner i Riga, Torino, Milano, Ljubljana og Amsterdam.

De bedste fotos, inklusive vinderne, kan du opleve i den gratis, udendørs udstilling samt digitalt herunder. Den viser både fotos fra hovedkonkurrencen og fra den særskilte skolekonkurrence.

Fotokonkurrencen er støttet af den filantropiske forening Realdania og udviklet i samarbejde med New European Bauhaus-projektet Desire – an Irresistible Circular Society. Desire er finansieret af EU.

Vinderne

1. plads
Fabio Liberati Fidanza: Life Paths
København

Juryen mener: “Et æstetisk stærkt og velkomponeret foto, hvor vand og himmel flyder sammen og kun brydes af de gule bukser. Menneskene på fotoet er begge ældre kvinder – og måske de i sig selv også er eksponenter for en ny type skønhed, hvor vi ikke kun hylder ungdommens skønhed men alle aldres skønhed. Fotoet handler også om at finde balance – mellem mennesket, byen og naturen, mellem arbejde og fritid. Vinterbadning inviterer til at man kommer ud og mærker kroppen og naturen – ofte i et fællesskab med andre. Er det ikke udtryk for en overlevelsesevne vi har brug for i fremtiden?”

2. plads
Jana Uljanova: Ingen titel
Riga

Juryen mener: “Fotoet fanger tiden hvor den industrielle bygning er blevet forladt, men endnu ikke omdannet eller revet ned for at give plads til noget andet. Det er et midlertidigt mellemrum, hvor et kreativt fællesskab virker til at være rykket ind. Der er helt klart en ny skønhed ved at bevare disse bygninger og give dem nyt liv, i stedet for at rive dem ned for at bygge helt nyt. I nogle byer, som her i Riga, kan det være en fordel at man har ladet steder ligge lidt stille hen – så de kan få lov til at overleve på deres egne præmisser. Farverne og simpliciteten i motivet gør det til et flot foto.”

3. plads
Sara Avellaneda Portilla: Al lado del camino
Torino

Juryen mener: “Det her foto kunne næsten lige så godt være taget i 1950’erne. Men der er også en pointe i at fremtidens skønhed måske kan findes ved at kigge tilbage. Til en tid hvor vi gjorde mindre skade på naturen og levede mere i overensstemmelse med den. Der er et møde mellem nyt og gammelt – en ældre mand i en gammel sporvogn, der kigger ud på den nye by omkring ham. Han er helt alene og der er en særlig form for ro. Der er tid til at tænke og til at træde lidt tilbage og se det hele på afstand.”

Vinderne – skolekonkurrencen

1. plads
Filippa Karla Kabongo-Bentzen og Silvia Pia Irmark-Andersen

7.c., Sct. Jørgens Skole (Roskilde)

Juryen mener: “Vand bliver en udfordring i fremtidens byer – men det rummer også en stor skønhed, hvilket vinderfotoet af skolekonkurrencen fanger flot. Motivet zoomer ind på et udsnit, der på elegant vis både rummer by og natur. Byen er nemlig til stede i form af refleksionen af en udsmykket kloakrist. Det er en flot komposition og fotografen har fanget noget som med det samme talte til alle i juryen.”

2. plads
Janai Gaddum, Esra Çicek, Yanira Doorson, Rojaylin Daalberg og Nadine el Hannouti

Klasse 8.C., ‘t Koggeschip skole (Amsterdam)

Juryen mener: “Det er et tvetydigt foto – på den ene side dystopisk og mørkt, på den anden side fantasifuldt og futuristisk. Skulpturen i forgrunden nærmest griber ud efter bygningen – og kameraet har indfanget denne dynamik. Det taler ind i årets En ny skønhed tema fordi det på en måde genfortryller de daglige omgivelser ved at se på det kendte fra en ny vinkel. I baggrunden ses en byggekran: Hvordan kommer fremtiden til at se ud?”

3. plads
Bahad Özkay

Klasse 8.C., ‘t Koggeschip skole (Amsterdam)

Juryen mener: “Dette foto er som et snapshot af det smukke i det helt almindelige: Fotoets leg med komposition, linjer og farver understreger, at skønhed afhænger af de øjne, der ser. Fotografen har fanget en boligbloks spejling i forruden på en bil, og på denne måde omdannet dét, der ellers kunne synes hverdagsagtigt og kedeligt, til et fascinerende og kalejdoskopisk mønster af altaner og vinduer.”

Juryen i fotokonkurrencen

Julie Quottrup Silbermann
Direktør, CHART (Danmark)

Julie har bevæget sig inden for kunstverden i hele sit virke – senest som direktør for CHART, som er en kunstmesse for nordiske gallerier, der hvert år i august indtager København. Hun har en lang baggrund i galleribranchen, hvor hun bl.a. har arbejdet for galleri Nils Stærk, David Risley Gallery og Martin Asbæk Gallery. Foto: Christian Bang

Natascha Lhea Narvaez Nielsen
Vinder af Fang din by 2023

Natascha vandt med et ærligt foto af en klassisk københavnerlejlighed set indefra. Det smalle køkken er fyldt med tøjvask, opvask og endda en baby, der skal bades i køkkenvasken. Et enigt dommerpanel var ikke i tvivl om, at det var årets vinderfoto. Til dagligt arbejder Natascha som sundhedsplejerske i Københavns Kommune.

Maja Dyrehauge Gregersen
Direktør for Copenhagen Photo Festival (Danmark)

Som direktør for Copenhagen Photo Festival er Maja interesseret i eksperimentelle og udendørs udstillingskoncepter og hun er optaget af, hvordan man kan skabe mere tilgængelige og bæredygtige festivalformater. Hun har et stærkt fokus på internationale samarbejder og har arbejdet med mange kunst- og fotografiinstitutioner, festivaler og fotografer som kurator, jurymedlem og portfolio reviewer. Foto: Laura Wilhelm

Kika Krista Kjærside
Programchef Sektor, Dansk Arkitektur Center (Danmark)

Kika er uddannet arkitekt fra Arkitektskolen i Aarhus og har gennem hele sin karriere haft arkitektur som sit omdrejningspunkt – dog uden at have ageret som tegnende arkitekt. Kika har tidligere arbejdet i de danske tegnestuer AART Architects og BIG – Bjarke Ingels Group.

Femke Gerritsma
Communication manager, Arcam (Holland)

Femke er uddannet kunsthistoriker og har arbejde med kommunikation i kulturbranchen i snart 15 år. I 2013 flyttede hun til London, hvor hun arbejdede i to år marketing manager i The Crafts Council. Da hun flyttede tilbage til Holland i 2015, startede hun i sin nuværende stilling som kommunikationsansvarlig i Arcam.

Hana Čeferin
Kurator, MAO (Slovenien)

Hana har en kandidat i kunsthistorie fra Ljubljana Universitet. Siden 2023 har hun været ansvarlig for Biennial of Design i Ljubljana. Hana har også lang erfaring med at arbejde med fotografi – bl.a. som kurator for Galerija Fotografija i Ljubljana hvor hun har kurateret udstillinger med både slovenske og internationale fotografer. Foto: Lucija Rosc

Federica Tognon
Kurator, Unità Progetti Speciali e Fabbrica del Vapore, Comune di Milano (Italien)

Federica har en kandidat i arkæologi fra Milanos Universitet samt en kandidat i ‘Management of Cultural Heritage’. Siden 2023 har hun arbejdet for Milano Kommune som kurator for Unità Progetti Speciali e Fabbrica del Vapore. Federica har også ti års erfaring inden for museumsformidling.

Arnita Verza
Landskabsarkitekt, Riga Kommune (Letland)

Arnita arbejder som landskabsarkitekt i Riga kommune med byudviklingen af Riga. Før hun kom til kommunen, var hun del af en tegnestue med fokus på landskabsarkitektur. Arnita er også en del af DESIRE teamet i Riga, hvor det valgte ’site’ er en gammel Sovjetisk boligblok, som trænger til renovering.

Monica Poggi
Photography historian, CAMERA (Italien)

Siden 2019 har Monica arbejdet på CAMERA – Centro Italiano per la Fotografia i Torino som kurator og udstillingsprojektleder. Nogle af de udstillinger hun har kurateret er bl.a. ’Eve Arnold. Works from 1950 -1980’ og ‘Robert Capa and Gerda Taro: Photography, Love, War’. Ved siden af hendes arbejde som curator skriver hun også for forskellige aviser og magasiner.

Samarbejdspartnere

I 2024 er Fang din by en del af New European Bauhaus projektet Desire – an Irresistible Circular Society finansieret af EU. Desire eksperimenterer for at skabe mere bæredygtige, æstetiske og inkluderende løsninger på bymiljøer, der respekterer de planetære grænser. Som del af dette projekt inviterer vi derfor borgere i Riga, Milano, Torino, Amsterdam og Ljubljana til at deltage i Fang din by.

Vi samarbejder med følgende partnere i de pågældende byer:

Arcam
Amsterdam, Holland

Arcam er arkitektur centret i Amsterdam. De har udstillinger, talks, guidede ture m.m. og har til huse i en spektakulært formet bygning tegnet af arkitekt René van Zuuk. Arcam er grundlagt i 1986, næsten samtidig som DAC, og er det ældste og et af de største arkitekturcentre blandt de mere end 40 arkitekturcentre i Holland. Foto: René van Zuuk

MAO
Ljubljana, Slovenien

The Museum of Architecture and Design (MAO) blev grundlagt i 1972 i Sloveniens hovedstad, Ljubljana. Det er beliggende i et gammelt slot fra 1500-tallet, og har en stor samling af værker inden for arkitektur, byplanlægning, grafisk design og fotografi. MAO er også værter for BIO – the Biennial of Design i Ljubljana, en international platform for nye tilgange til design – og samtidig Europas ældste design biennale.

Fabbrica del Vapore og Milano kommune
Milano, Italien

Fabbrica del Vapore er et interkulturelt center placeret i en gammel sporvognsfabrik, som varetages af Milanos kommune. Det er et mødested tilegnet samtidskunsten, men som også rummer teater, musik, dans, filmfestivaler m.m.

Riga kommune
Riga, Letland

I Riga samarbejder Fang din by med Riga kommune. Riga er en by med en over 800 år gammel historie. Byen huser den største koncentration af Art Nouveau bygninger i verden. Men samtidig bor 70% af indbyggerne i en helt anden slags arkitektur – nemlig de gamle Sovjet boligblokke. Hvordan kan man renovere og transformere disse? Og kan man endda finde en ny skønhed i dem? Foto: Riga City Council

CAMERA – Italian Centre for Photography
Torino, Italien

CAMERA ligger i Torino og er et centralt samlingssted for at formidle fotografi i Italien. CAMERA blev startet i 2015 og viser hvert år 2-3 store, skiftende udstillinger med både internationale og italienske fotografer. Gennem udstillinger, debatter, skoleprogrammer og kurser arbejder CAMERA med at øge forståelsen for samt skabe dialog og nysgerrighed omkring fotografi. Foto: André Kertesz