Mennesker foran BLOX

Foto: Rasmus Hjortshøj

Arkitekturbiennale 2027

Udstilling

2027

Sted

Arkitekturbiennalen i Venedig, Italien
 

Følg med

Se opdateringer fra Den danske Pavillon på Instagram

Udstillingen i Den danske Pavillon skal under temaet Mod en ny arkitektur udforske, hvordan arkitekturen kan bidrage til fremtidens velfærdssamfund. 

På vegne af Kulturministeriet har Dansk Arkitektur Center, Statens Kunstfonds Arkitekturudvalg og den filantropiske forening Realdania efterspurgt idéer til kuratering af det officielle danske bidrag i Den danske Pavillon på den 20. Internationale Arkitekturbiennale i Venedig i 2027. 

Repræsentanter for ovenstående aktører udgør arkitekturbiennalens styregruppe og jury. I alt deltog 36 kvalificerede teams med meget forskellige forslag, der er individuelt vurderet af hele styregruppen. Juryen har udvalgt fem teams til at gå videre til næste fase. Juryen har i udvælgelsen af de fem kuratorkandidater tilstræbt, at de udvalgte idéer repræsenterer den brede arkitekturforståelse, som det samlede ansøgerfelt har afspejlet. 

Følgende kandidater er blevet udvalgt til anden fase af Open Call: 

  • Frederik Mads Svendsen og Marion De Saint Blanquat, arkitekter, partnere ved Studio Coquille, i samarbejde med Ellen Braae, Mikkel Møller Roesdahl og Taryn Cullen Humphrey
  • Dominique Hauderowicz og Kristian Ly Serena, arkitekter, partnere ved dominique + serena, i samarbejde med Urszula Kozminska, Line Kjær Frederiksen, Anne Meisner, Karl-Martin Buch Frederiksen, Margarida Waco, Mette Mechlenborg og Martin de Thurah
  • ADEPT og Arkitekter uden Grænser i samarbejde med Niels Bjørn
  • Line Nørskov Davenport, udstillingsdirektør på Utzon Center, i samarbejde med Office Kim Lenschow, Johansen Skovsted Arkitekter og Wang & Söderström
  • Karen Kjærgaard, kurator og udstillingsansvarlig på Arkitektskolen Aarhus, i samarbejde med Johansen Skovsted Arkitekter, Petersen Tegl, Thomas Bo Jensen, Josefine Klougart og Lilibeth Cuenca Rasmussen

De fem kandidater deltager i de kommende måneder i et honoreret, parallelt udviklingsforløb, der afsluttes med en præsentation for juryen. Herefter vælges den endelige kurator for det officielle danske bidrag til den 20. Internationale Arkitekturbiennale i Venedig i 2027. Valg af kurator offentliggøres i september 2024. 

Tema: Arkitekturens nye paradigme

Under overskriften Mod en ny arkitektur ønsker partnerskabet bag det danske bidrag i 2027 at udforske, hvordan arkitekturen kan bidrage til udformningen af et demokratisk velfærdssamfund inden for de planetære grænser.

I partnerskabets Open Call lyder det blandt andet:

“100 år efter modernismens internationale gennembrud står vi en ny tidsalder, hvor vi har erkendt, at menneskets aktiviteter har påvirket jordens tilstand negativt. Inden for de seneste årtier er der opstået en ny og globalt udbredt bevidsthed om, at menneskeheden står foran et afgørende paradigmeskifte.

Paradigmeskiftet består i en ny forståelse af, at det er kloden, dens ressourcer, dens naturlige livsformer og økosystemets balancer, der skal være i centrum og ikke blot menneskeheden selv.

Vi stiller derfor spørgsmålet: Hvordan kan et sammenhængende nyt paradigme for arkitekturens æstetik, produktion og genbrug inden for de planetære grænser bidrage til udformningen af et demokratisk velfærdssamfund – I Danmark, i Europa, i verden: Mod en ny arkitektur!”

Om Den danske Pavillon

Biennale - Coastal Imaginaries - Installation

Kulturministeriet ejer Den danske Pavillon i Venedig, der anvendes til hhv. arkitektur- og kunstbiennalerne. Kulturministeriet har udpeget Dansk Arkitektur Center som kommissær for det officielle danske bidrag til den 19. internationale Arkitekturbiennale i Venedig. Projektet gennemføres med støtte fra blandt andet Kulturministeriet og Statens Kunstfonds Arkitekturudvalg.

Her kan du læse mere om Den danske Pavillon.