Vandet kommer

Udstilling

7. oktober 2024 –
12. marts 2025

Polerne smelter, grundvandet stiger, og skybrud oversvømmer veje og huse. Det er ikke længere et spørgsmål om hvis, men hvornår vandet kommer – og hvordan vi tilpasser os.

Vandet kommer udforsker forholdet mellem vand, mennesker og natur i en hastigt forandret verden gennem et sanseligt og poetisk udstillingsunivers, hvor der, på trods af dystre udsigter, også er håb og muligheder.

Vand er en af vor tids største udfordringer. Stigende havniveauer og hyppigere skybrud kræver radikale ændringer af byernes design og organisering. Byer som København, Venedig og Jakarta er allerede i gang med at forholde sig til det uundgåelige spørgsmål: Hvordan kan vi tilpasse os vandet fremfor at bekæmpe det?

Med udstillingen Vandet kommer ønsker vi at skabe en dybere forståelse af vores afhængighed af vand og de udfordringer, det skaber for vores byer. Samtidig præsenteres du for forskellige løsninger på, hvordan vi kan leve med vandet i fremtiden.

I udstillingen sætter vi fokus på en fremtid med stigende vandmasser – fra oven, fra siden og fra neden. Dyk ned i aktuel viden, vilde visioner, realiserede projekter, omfattende undersøgelser og historiske perspektiver. Lad dig inspirere af, hvordan borgere oplever en ny hverdag med vand, og hvordan forskere, arkitekter, byplanlæggere, kommuner og organisationer arbejder sammen om at skabe løsninger til vores fælles fremtid med vand.

Anmeldelser

★★★★★
Berlingske
★★★★★
Kulturinformation

Det kan du opleve

Tilpasning i byerne

Foto: Thomas Hjort Vesterbæk, Schønherr

Skybrudspark med græsrodsånd

I Københavns Sydhavn ligger Karens Minde Aksen. Her slynger en sti af mursten sig som en flod gennem et grønt landskab. På tørre dage kan man gå på stien og nyde naturen, og når regnen falder tungt, fungerer området som skybrudssikring for beboerne omkring parken.

Læs mere om Karens Minde Aksen

Foto: LYTT Architecture

Et pionerprojekt i Danmarks første klimakvarter

Københavns første klimatilpassede byrum Tåsinge Plads er en grøn oase, der både håndterer store mængder regnvand og skaber et nyt mødested for kvarterets beboer. Pladsens 1000 kvadratmeter store by-vildnis kan i alt forsinke og nedsive regnvand fra et omkringliggende område på ca. 8000 kvadratmeter.

Læs mere om Tåsinge Plads

Foto: Piet Niemann

Et beskyttende mødested

Hamborgs havnepromenade blev hævet til 7 meter over vandoverfladen efter stormfloden i 1962 for at beskytte mod oversvømmelser. Den nye promenade fra 2019, designet af Zaha Hadid Architects, blev hævet med yderligere 1 meter og kombinerer sikkerhed med opholdsmuligheder, caféer og panoramaudsigter, og viser, hvordan byplanlægning kan skabe attraktive, sikre byrum.

I udstillingen kan du opleve elementer fra den danske udstilling Coastal Imaginaries på Arkitekturbiennalen 2023. Installationen Mermaid Bay af Christian Friedländer viser et dramatisk diorama af et fremtidigt kystlandskab, delvist opslugt af havet. Gennem lys og lyd skildres kystlandskabets skrøbelighed og klimaforandringernes realiteter for at give os en dybere forståelse af naturbaseret design i vådområder.

Dyk dybere

Foto: EFFEKT

Hvordan skal vi tackle markant mere vand?

I vores podcast – som du kan høre i afspilleren herunder – kan du møde to eksperter i klimatilpasning i en samtale om, hvad fremtiden kommer til at byde danske husejere og kommuner. Hvordan vi skal håndtere udfordringerne? Hvor ligger ansvaret? Hvem skal lede vandet?

Udstillingen er udviklet af Dansk Arkitektur Center

Udstillingen indeholder elementer fra den danske pavillon ved arkitekturbiennalen i Venedig 2023, der var kurateret af Josephine Michau og støttet af Realdania, Kulturministeriet og Statens Kunstfonds Arkitekturudvalg.

Tak til

Anna Aslaug Lund
APLO
Arkitema
BIG
BIOSIS
By & Havn
Camilla Suleima
Christian Friedländer
COWI
Det Kongelige Akademi
Helena Hampe
Iben Høj
Iben Møller
Jesper Kongshaug
Josephine Michau
Katrina Wiberg
Klunder Architecten
Lawrence Ebelle
Linnea Christophersen
Lundgaard & Tranberg Arkitekter
EFFEKT
Fokdal Springvand