NH Collection set fra vandet

Transformationer: 7 moderne hoteller i gamle rammer

Af Asta Melchior Jelsing
6. oktober 2023

Kran, bryggeri, kontor, stormagasin, posthus, universitet eller købmandsgård. Med de rette øjne kan det hele blive transformeret om til luksushoteller. Her er vores liste over syv markante hoteltransformationer i København.

Transformation er et nøgleord, når det kommer til bæredygtighed. Transformation frem for nedrivning og nybyg. Det handler om at se værdi i den eksisterende bygningsmasse og om at give en gammel bygning nyt liv. Samtidig er en transformation en bæredygtig, kreativ og økonomisk måde at skabe ny arkitektur på. I de nedenstående eksempler er det lykkedes at transformere syv bygninger med vidt forskellige historier til noget nyt og unikt.

The Krane set fra jorden

Foto: Rasmus Hjortshøj

1. The Krane
– En tidligere kulkran

I en nedlagt kulkran i Nordhavn ligger et intimt hotel med blot et enkelt hotelværelse for to. Udover værelset rummer The Krane også et spaområde med panoramaudsigt og et møderum med udsigt over Nordhavn. Tidligere blev kranen brugt til kul, men i dag er det et eksklusivt mikro-hotel i sorte nuancer og med et industrielt look, der indbyder til luksus.

Audos røde facade set udefra

Foto: Armin Tehrani

2. Audo House
– En tidligere købmandsgård

Den røde hjørnebygning på Nordhavn blev bygget i 1918 som købmandsgård. Skibene kom fra fjerne egne, og herfra opkøbte de mindre butikker i købmandsgården varer til videresalg. Siden 2019 har den gamle bygning dog fungeret som et moderne hus med mange funktioner og tilbud. Audo House rummer i dag et hotel med 10 værelser under skråvægge og blotlagte bjælker.

NH Collection set fra oven med udsigt over havnen

Foto: NH Collection

3. NH Collection
– En tidligere kontorbygning

Ved Knippelsbro ligger en stor bygning med skarpe hjørner og blågrønne vinduer. Måske kender du den som ’Ørkenfortet’, som den blev kaldt engang. Tidligere stod den som et stort og utilnærmeligt fort, først for det danske skibsværft B&W og senest for banken Nordea. I dag har bygningen et helt andet udtryk. Den er blevet åbnet op, og nu er det her, du finder det indbydende luksushotel NH Collection.

25hours farverige lobby

Foto: Stephan Lemke

4. 25hours Hotel
– En tidligere universitetsbygning

På en gammel kirkegård nær Rundetårn ligger 25hours Hotel. Det har det gjort siden 2022. Inden da har adressen huset en masse forskelligt, blandt andet et trykkeri, Den Kongelige Porcelænsfabrik og senest en del af Københavns Universitet. Bygningens facade ligner den oprindelige fra 1885, men træder du indenfor, bliver du mødt af et væld af farver, der blander sig med referencer fra dengang, bygningen blev brugt som universitet.

Villa Copenhagens lobby

Foto: Villa Copenhagen

5. Villa Copenhagen
– Et tidligere posthus

I 100 år fungerede bygningen som Danmarks Centralpostbygning, men i dag er det værelsesnøgler og ikke breve, der udveksles. I 2020 åbnede luksushotellet Villa Copenhagen. Fortiden som ekstravagant postbygning kan dog stadig mærkes, for bygningen er transformeret nænsomt og med blik for de gamle detaljer. I dag har hotellet, udover sine 390 værelser, også en pool på taget med udsigt til Tivoli, så den gamle følelse af luksus er ført videre i bygningens nye liv.

En tegning af Daells Varehus

Foto: Vilhelm Lauritzen Arkitekter

6. Sankt Petri
– Et tidligere stormagasin

Måske kan du huske Daells Varehus på Nørregade. Det var et varehus, der holdt til på adressen fra 1912 til 1999. Varehuset blev i folkemunde døbt ’Dalle Valle’, og da en cafékæde åbnede deres første café i bygningen, gav det navn til kæden. Bygningen var i årernes løb igennem mange udvidelser, og da varehuset lukkede, gennemgik den en totalrenovering. I dag finder du udover hotellet Sankt Petri også caféer, restauranter og butikker i gadeplan.

Hotel Ottilias facade med de gyldne skiver

Foto: Sasha Maslov

7. Hotel Ottilia
– Et tidligere bryggeri

To markante bygninger er blevet forenet i Hotel Ottilia, Carlsberg Byens første hotel. Det gamle Maltmagasin fra 1881 fungerede som maskincentral og maltmagasin, mens Lagerkælder 3 fra 1969 blev brugt til at lagre øl i store tanke. I dag kan du stadig møde de gamle kornsiloer, maltkamre og maskiner i det omhyggeligt transformerede hotel.

Dyk ned i flere artikler, videoer og lyd om arkitektur

Udforsk byen

Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.