C. F. Hansen

533
Photo: Ib Rasmussen

Christian Frederik Hansen var en af den danske klassicismes største arkitekter. Han levede fra 1756 til 1845.

I lære som klassicist

C. F. Hansen blev uddannet på Kunstakademiet i København. Hans lærer var C.F. Harsdorff (1735-1799), som havde bragt klassicismen til Danmark. Hos ham lærte C.F. Hansen om brugen af antikkens former i arkitekturen.

Da han var færdig som arkitekt, rejste han til Italien. Her så han antikkens, renæssancens og barokkens store bygningsværker. Det lærte ham meget om den klassiske arkitekturs former og udtryk.

Genopbygningen af København

I flere år arbejdede han i Tyskland, hvor han byggede huse for rige tyske købmænd. Men i 1800 blev han kaldt tilbage til Danmark. Store brande havde i årene 1794 og 1795 lagt en stor del af København øde. Det var nu meningen, at C. F. Hansen skulle stå for genopbygningen af hovedstadens vigtige bygninger.

Monumentalitet, enkelhed og ro

Det var først og fremmest genopførslen af Christiansborg samt Københavns Råd- og Domhus, han skulle stå for. Med helt enkle virkemidler skabte C. F. Hansen monumentale bygningsværker.
Han brugte elementerne fra den klassiske arkitektur, især søjlerne, tempelgavlen og de enkle, harmoniske størrelsesforhold. Store murflader gav bygningerne en helt særlig ro.
Byretten var et af de første store bygningsværker, C.F. Hansen stod for under genopbygningen af København. Den samtidige tyske arkitekt Schinkel sagde meget rammende om hans bygninger, at det var ‘ren og rolig arkitektur’.

Den genskabte hovedstad

I 1807 var der krig mellem England og Danmark, og englænderne bombarderede København.
Da krigen var slut, fik C. F. Hansen til opgave at genopføre Frue Kirke og Metropolitanskolen, der var blevet ødelagt under bombardementet. Så på den måde blev C. F. Hansen den, der genskabte København som en hovedstad med smukke og imponerende bygningsværker.

Overbygningsdirektøren

C.F. Hansens arbejde var så overbevisende, at han i 1808 blev professor ved Kunstakademiet. Desuden blev han udnævnt til overbygningsdirektør med ansvar for alle offentlige bygninger i Danmark. C. F. Hansens arkitektur er monumental og storslået i sin enkelhed. Hans værker fik stor betydning for arkitekturen i Danmark.

Christiansborg Slotskirke
Photo: Ib Rasmussen

Udforsk byen med vores app

Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app har du altid en god guide ved hånden.