IKEA Hubhult Meeting Center

By Benjamin Wells

Adam Mørk
 

Dorte Mandrup’s meeting center for IKEA is evocative of the functionality, efficiency and innovation that the home furnishing giant represents, and encourages encounter and collaboration through an inventive approach to workspace design.

IKEA Hubhult in Malmö has been named the most sustainable office building in Scandinavia, and Dorte Mandrup’s practice has adeptly resolved these technical requirements with an uplifting and engaging architecture.

From its overall geometry to its technical details, every aspect of Hubhult’s design is intended to optimize energy efficiency and enhance sustainability, earning it BREEAM’s ‘Outstanding’ certification. Furthermore, the building has recently received the Green Good Design award, from a public program promoting sustainability in individuals, companies, organizations, and institutions. A key part of Hubhult’s sustainability strategy is its emphasis on the health of the 1.100 employees it hosts, with lighting, shading, acoustics and thermal conditions optimized for user comfort.

The building consists of three volumes; a parking house with a solar panel facade, and the office and meeting areas housed within two square volumes connected diagonally. The sawtooth roof and corrugated aluminum cladding of the largest volume make a clear reference to the factory typology central to IKEA’s furniture production and distribution strategy, although here they facilitate the production of design through the meeting of people.

The geometry of the sawtooth roof is continued on the facade, where fixed aluminum canopies shelter the windows and animate the building’s form with subtle variations in their orientation. These strong geometric shapes create a playful character, sitting in contrast with the second, more restrained volume — a solid rectangular form suspended over a continuous glass facade and centered on an open courtyard. Dorte Mandrup has clearly found inspiration in the design logic of IKEA’s products, with efficiency, simplicity, and usability as Hubhult’s primary concerns. Sustainability is consolidated with cost value, and quality with functionality, resulting in a form both aspirational and defined by strict parameters — a manifestation of the IKEA brand.

The internal spaces are also evocative of the IKEA aesthetic, with textural plywood surfaces, wood-wool ceilings and an ensemble of IKEA’s most iconic pieces furnishing the interiors. The building’s arrangement logic is defined by an ambition for interaction and collaboration between its users, with large light wells and generous staircases connecting multiple floors and designed to embrace encounters.

A more enclosed ground floor of meeting rooms and a foyer gives way to the open plan and flexible upper floors, connected by staggered atria with lively staircases. These workspaces are designed to allow a variety of configurations and work arrangements, encouraging collaboration and activity-based work. At the base of the main atrium is a large stepped seating structure, facilitating the assembly central to the building’s program.

Dorte Mandrup’s use of a recognizable IKEA aesthetic combined with seemingly simple and low-tech materials results in an architecture that feels simple, inviting and familiar despite its impressive environmental credentials. Hubhult’s technical aspects have not overwhelmed its architectural ambitions, but are rather enhanced by a reciprocal dialogue among efficiency, usability and design aspiration. The resulting building sets a new benchmark for sustainable office buildings, reimagines the design of workspaces and presents an aspirational image of the company it houses.

Country and City

Malmö

Architect

Dorte Mandrup Arkitekter

Built

2015
 

You haven't seen it all!

Danish Architecture Center's free app puts the city's best contemporary design in your hand. The essential tool for exploring architecture.