Jan Shrem and Maria Manetti Shrem Museum of Art

By Henry Stephens

SO-IL, Iwan Baan
 

As gallery spaces knitted together by a sculptural roof plane, this museum by New York practice SO-IL represents both a new direction for flexible museum design and an architectural venture into the digital age.

The work of SO-IL is defined by a light touch. The buildings produced by this New York-based office indicate a clear preoccupation with material lightness, complex surface geometries, and subtle gradients between spaces. Perhaps the breakthrough moment came with the Pole Dance installation for the 2010 MoMA Ps1 Young Architects Program. A chain-link mesh canopy supported by a forest of wavering pillars over a sea of colorful exercise balls, the project combined a sense of playfulness with simple, repetitive, and almost everyday elements. The stroke of genius here was in the Dance; rather than experiencing the installation from a fixed perspective, visitors were invited to bounce, swing, and play within the canvas the architects had created. In this sense, the project could loosely be understood as a framework for interaction, or a series of opportunities for visitors – a verb rather than a noun. Six years later, these predispositions are present in the Jan Shrem and Maria Manetti Shrem Museum of Art, the office’s first major built work.

Like many architecture projects, the museum was born out of a competition. Beating Danish firm Henning Larsen Architects and fellow New Yorkers WORKac, SO-IL impressed judges with their attempt to “turn the museum inside out”. The project was to be the first contemporary art museum in Davis, both for the city and the university campus, envisioned as an “art museum for the 20th century”: a new cultural hub for the campus would combine galleries with outdoor exhibition spaces, learning facilities, and an extension of the public realm. The intent was that the museum should exist as an experience — a lived-in institution, active in the community. In the words of UC Davis Chancellor Linda Katehi, “all who enter this museum will become students again”.

The first obvious feature of the museum is its roof. A lightweight patchwork of slim aluminum beams, the roof knits the varied programs of the building together into a singular, coherent whole. Described by the architects as a reference to the agricultural fields surrounding the UC Davis Campus, the roof simultaneously defines the extent of the museum while blurring the threshold between the museum and the city at its borders. A loose, informal gesture, the roof reaches out into the public realm and draws visitors inside.

Rather than a strict sequence, the building’s interior spaces are porous and loosely defined. After being drawn into the public plaza at the museum’s heart, visitors are greeted by a glass-walled lobby displaying the museum’s different programmatic functions – an amalgamation of spaces dedicated to teaching, making, and interacting with art. Lecture theaters, gallery spaces, and classrooms are encouraged to spill out into generous, covered outdoor spaces that flow through the building. The entire arrangement has been designed with flexibility and transparency in mind. The corrugated facade has smooth zones for outdoor film screenings, and a courtyard doubles as a sculpture garden. With a dappled play of light and shadow, the ever-present roof canopy binds all these functions together.

A building like this offers an interesting perspective on how a primarily material discipline like architecture can be relevant in an age of primarily immaterial progress. Rather than a set of prescriptive constraints, the building exists as a series of gradients – open to closed, indoor to outdoor, public to private, light to dark. These gradients create a complex web of highly specific spatial conditions, the configuration of which has enough embedded flexibility to be interpreted and re-interpreted over time. Light on its feet, the museum which exists as a supple framework – something far more articulated than the tabula rasa floorplans of early modernism. Rather than a blank canvas on which anything can unfold, SO-IL has created something in Davis with enough latent potential to be relevant and engaging for years to come.

Country and City

Davis

Architect

SO-IL

Built

2016
 

You haven't seen it all!

Danish Architecture Center's free app puts the city's best contemporary design in your hand. The essential tool for exploring architecture.